Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP), bölgemizin başlıca ürünleri fındık ve çay dışında tarım gelirlerini arttıracak ve bölgemizi hem ülkemizde hem de dünya ölçeğinde marka haline getirecek yeni gelir kaynakları oluşturmak amacıyla çalışma başlattı. Bu amaçla Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Toplantısı düzenleyen DOKAP, bölge halkı tarafından yiyecek olarak ya da baharat gibi alanlarda kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomik katkıya dönüştürülmesini sağlayacak.
DOKAP İdaresi Başkanı Ekrem YÜCE başkanlığındaki toplantıya, bu alanda faaliyet gösteren firma olan Martin Bauer’in Türkiye Genel Müdürü Mehmet Akın PALAZOĞLU, aynı firmadan Dr. Hacer OTAN, Ali TANER, DOKAP İdaresi Başkan Yardımcısı Yusuf MENGİ, Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet ANGIN ile çeşitli kuruluşların temsilcileri ve uzmanlar katıldı.
Toplantının Sonunda DOKAP İdaresi Merkez Binasının Bahçesi İçerisinde tanıtım amaçlı bir tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesi oluşturulması ve bu konuyla ilgili olarak birçok çalışma yapan Zeytinburnu Belediyesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezinden Dr. Murat ÇEKİN ve Teknisyen Mehmet Ali ALTIOKKA ile işbirliği yapılması kararlaştırıldı.
DOKAP’tan yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi: “Seçilecek olan pilot köylerde, her köy için tek bir tibbi ve aromatik ürün çeşidi yetiştiriciliği teşvik edilerek bu köylere her türlü teknik ve mali destek sağlanacaktır. Bu proje DOKAP BKİ, Martin Bauer firması, Tarım İl Müdürlükleri, GEFAD, KTÜ ve Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakülteleri, Ordu Üniversitesi ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakülteleri ve TKDK Ordu ve Giresun Koordinatörlüklerinin işbirliği ile yürütülecektir. Artvin İli Borçka İlçesinde bulunan ve bitki çeşitliliği açısından ülkemizin ve dünyanın en zengin yerlerinden biri olan ve UNESCO tarafından koruma alanı ilan edilen Macehali Muhtarı Sn. Orhan YAVUZ, bitki ve aromatik bitkiler üzerine işletmesi olan Sn. Şevket ALAADDİNOĞLU ve İşadamı Sn. Levent DİKER ile de işbirliği yapılarak projeye destek sağlanacaktır. Belirlenen pilot köylerde tek bir ürünün yetiştirilmesiyle bu köylerin o ürünle ön plana çıkarılması hedeflenmekte ve bu bitkilerle anılan birer marka olmaları amaçlanmaktadır. Böylelikle bu ürünlerin tarımsal alandaki getirilerinin yanında bölge tanıtımı ve bölge turizmi açısından da bir değer oluşturması hedeflenmektedir”