EğitimGiresun

HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK GÜNLERİ BAŞLADI

GRÜ’DEN EFSANE ÖĞRETMEN TEKIŞIK’A AHDE VEFA

Giresun Üniversitesi, bir ahde vefa örneği göstererek, eğitime yönelik hayır ve bağışlarıyla tanınan Giresunlu efsane öğretmen Hüseyin Hüsnü Tekışık’ın adını taşıyan ‘eğitim günleri’ düzenledi. 

Bugün başlayan etkinliğin koordinatörü ve Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sedat Maden, yaptığı açılış konuşmasında, “amacımız; Giresun’un  Şebinkarahisar ilçesinden olan ve hizmetleriyle Türk eğitimine büyük katkıları bulunan, ülkemizin yetiştirdiği en önemli eğitim gönüllülerinden ve öğretmenlerinden Sayın Hüseyin Hüsnü Tekışık’ı gelecek kuşaklara anlatmak. Eğitim günlerini başlatmaktan ve gelecek yıllarda da sürdürecek olmaktan onur duyuyoruz.Eğitim günleri kapsamında önümüzdeki bir hafta boyunca bir çok etkinliğimiz olacak” diye konuştu.

a6b4c24c81

ATTAR: TEKIŞIK TÜM İNSANLIĞA ÖRNEK

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar ise; Hüseyin Hüsnü Tekışık’ın Edirne’den Kars’a yaptırdığı 21 okul ve eğitim kurumuyla Türk Eğitim tarihine çok büyük katkıları olmuş, çok değerli bir eğitim gönüllüsü olduğunu söyledi. Rektör Attar,”Tekışık, çok iyi anlamamız ve değer vermemiz gereken bir şahsiyettir. Onun hayatı ve yaptıkları tüm insanlığa örnek olmalıdır” dedi.

f1ba20d0b4Tekışık’ın dolaplarıyla birlikte üniversiteye 7 binin üzerinde kitap bağışladığını ve kütüphaneye O’nun adını verdiklerini anlatan Aygün Attar, şunları söyledi:”Kütüphaneye katkıları devam ediyor ve edecek. 3 kız babası olan Öğretmen Hüseyin Hüsnü Tekışık, beni de 4. Kızı olarak onurlandırmıştır. Onun örnek hayatını ve yaptıklarını anlatmak ve değerini ortaya koymak bizim görevimizdir. Bu yıl birincisini gerçekleştirdiğimiz, Geleneksel Hüseyin Hüsnü Tekışık ğitim Günleri çeşitli etkinlik ve programlarla her yıl tekrarlanacaktır”

Törene katılan Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Kurt ise yaptığı konuşmada, “Giresun Eğitim Fakültesi Mezunu olarak, Giresun Üniversitesinin geldiği noktadan gurur duyuyor ve Sayın Rektörümüze başarılarından, Giresun’a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Giresun’un değerlerine sahip çıkarak, Geleneksel Hüseyin Hüsnü Tekışık Eğitim Günleri ile değerli öğretmenimize karşı gösterilen saygıya da ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış programı; Giresun Üniversitesi Kısa Film Topluluğu tarafından hazırlanan “Hüseyin Hüsnü Tekışık" tanıtım videosu ve röportajı sunumu, öğrencilerin okuduğu şiirler ve Şebinkarahisar Yöresi Halk Oyunları gösterisi ile devam etti.

Açılış programın ardından fuaye salonunda “Giresun’da Eğitim” konulu fotoğraf sergisi açılarak gezildi. Sergi hafta boyunca açık kalacak.

 TIP DOKTORLARI SAĞLIK TARAMASI YAPACAK

Etkinlik kapsamında Eğitim Fakültesi önünde üniversite öğrenci toplulukları ve Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğü stantlarının yeraldığı Eğitim Çadırı açılışı gerçekleştirildi.

“1. Geleneksel Hüseyin Hüsnü Tekışık Eğitim Günleri” programı kapsamında, üniversitenin merkez ve ilçedeki yerleşkelerinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca yarın Giresun Üniversitesi Ömer Hekim Tıp Fakültesi akademisyenleri, Espiye Avluca köyünde sağlık taraması yapacak. Aynı köyde üniversite tiyatro topluluğu oyun sergileyecek ve Devlet Konservatuarı öğrencileri konser verecek.

DSC_1255 HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK KİMDİR?

Hüseyin Hüsnü Tekışık 1928 yılında Şebinkarahisar'da doğdu. İlkokulu ve ortaokulu Şebinkarahisar’da bitirdi. 1948’de Sivas Öğretmen Okulundan mezun oldu. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde altı yıl öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Bu görevde Millî Eğitim Bakanlığınca üstün başarılı sayıldı. 1959 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümünü bitirdi. Millî Eğitim Bakanlığında çalıştı. Sivas ve Ankara’da ilköğretim müfettişliği yaptı. 1975 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra ÇAĞDAŞ EĞİTİM dergisini çıkarmaya başladı. Tekışık, Çağdaş Eğitim dergisinde eğitim, öğretmenlik mesleği, millî eğitimin sorunları ve çözüm önerileri konusunda 350'den çok makale yazdı. Meslek ve emeklilik hayatında 86 öğretmen meslek kitabı ve okul kitabı yazdı, yayımladı. Kitaplardan elde ettiği maddî imkânlarla: Hakkâri’den Edirne’ye kadar 13 ilde 17 okul, 1 kültür merkezi, 1 halk eğitim merkezi, 1 rehberlik araştırma merkezi ve 1 öğretmen evi yaptırıp Millî Eğitim Bakanlığına bağışladı.

Kendi özel koleksiyonunda bulunan 191 cildi yazma, 384 cildi Osmanlıca ve Arapça, toplam 575 cilt kıymetli eseri de Millî Kütüphaneye bağışladı. Ankara'da Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfını kurdu. Vakfın 50 eğitimci profesör ve emekli bürokrattan oluşan Bilim Kurulu, ulusal eğitim sempozyumları düzenlemektedir. Vakıf ayrıca yüzlerce öğrenciye karşılıksız burs vermektedir.

Ayten Tekışık ile evli olan Hüseyin Hüsnü Tekışık´ın 3 kızı, 5 torunu ve bir de torununun çocuğu vardır.

 

ALDIĞI ÖDÜL VE PLAKETLER

·         Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulunun Eğitim Hizmet Ödülü 1990

·         Millî Eğitim Bakanlığının Çok Yönlü Hizmet Ödülü 1993

·         Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı 1995

·         Cumhurbaşkanlığının Şükran Plaketi 1996

·         Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı 2003

·         Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Toplumsal Fair Play Ödülü 2003

·         Orta Doğu Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Hizmet Ödülü 2004

·         Türkiye Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Vakfı Atatürk Haftası Hizmet Ödülü 2007

·         Kültür Bakanlığının Şükran Plaketleri 19842008

·         Giresun Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı 2008

·         Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü 2008

·         Yüzlerce şükran plaketi ve onur belgesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir