GiresunManşet Üstü

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ AHISKA TÜRKLERİNİN YANINDA…

Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ve Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezinin katkıları ve Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) desteğinde gerçekleştirilen Uluslararası Ahıskalı Türklerin Hukuki ve Sosyal Sorunları konulu sempozyum, Giresun Üniversitesi Konferans Salonunda başladı

 

DSC_5472

 

Program öncesinde, Giresun Valisi Hasan Karahan, GRÜ Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar ve diğer protokol üyeleri fuayede gerçekleştirilen halk dansları gösterisini izlediler ardından da Ahıska Türklerinin uğradığı sürgünün tarihi sürecinin konu edildiği siyah-beyaz fotoğraf sergisini gezdiler.. 

2014-367-1

TBMM Başkanı Cemil Çiçek Başbakan Erdoğan ve çok sayıda bakanın kutlama telgraflarının okunmasıyla başlayan sempozyumda, açılış konuşması İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurahman HaçkalıI tarafından yapıldı

DSC_5483ATTAR: AHISKALI KARDEŞLERİMİZ YALNIZ DEĞİLLER

Ardından konuşan Rektör Prof. Dr. Aygün Attar ise ; sempozyumda Ahıskalı Türklerin sorunlarının uluslararası düzeyde tartışılıp çözüm önerileri sunulacağını söyledi. Sempozyumun bir bilgi şöleni olduğuna dikkat çeken Aygün Attar, şunları söyledi: " Ahıskalı Türkler karşılaştıkları sorunlar ve uğradıkları haksızlıklar nedeniyle 1 yüzyıl içinde tam 4 defa göç etmek zorunda bırakıldılar. Hiçbir yere ait olamama, dilini ,dinini, örf adet, gelenek ve göreneğini kaybetmemek için gösterdikleri çabalarda sahipsiz ve dışlanmış hissetme  gibi çeşitli sorun ve sıkıntılarla karşılaştılar. Ahıskalı Türk kardeşlerim kesinlikle yalnız değilsiniz. Ahıska coğrafi olarak hemen burnumuzun dibinde, Ardahan’ın Posof ilçesine komşu sınıra 20km uzaklıkta. Şuan Gürcistan sınırları içinde bulunan Ahıska bölgesinden Ahıskalı Türk kardeşlerimiz anasının ak sütü gibi helal olan vatanlarından sürülmüşlerdir. Göç hangi toplum için olursa olsun sancılı bir süreçtir. Göçle gelen sancıların hafifletilmesi göç edilen yerlerin durumuyla alakalıdır" .

Akademisyenlere, "Ahıska konusu bugün sadece tarihçilerin değil, uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk uzmanları, göç araştırmacıları, demografi araştırmacıları ve istatistikçilerin üzerinde çalışması gereken, her zaman popüler ve revaçta olmasa da güncel bir uluslararası bir hukuk meselesi haline getirilmelidir" diye çağrı yapan Attar, 1989'da konuyla ilgili makalesinden de bölümle okudu ve" Belirtmek isterim ki Giresun Üniversitesi Karadeniz coğrafyasında varlık gösteren ve dünyanın çok kudretli bir Osmanlı devletinin mirasını onurla devam ettiren Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu konularda göstermiş olduğu hassasiyeti bilimsel araç olarak sizlere sunan bir üniversitedir. Dolayısıyla kıymetli Ahıska Türkleri, kesinlikle yalnız değilsiniz."dedi.

Attar, konuşmasını "Millet olarak uyanık ve çalışkan olmamız gereken zamanlardan geçiyoruz. Bu nedenle Milli meselelerimizi yeniden ele almalı, tek Millet, tek Devlet, tek Bayrak düsturumuzu yüksek tutmalıyız” diye tamamladı.

DSC_5494 VALİ KARAHAN:TÜRKİYE, AHISKA SORUNUNUN TAKİPÇİSİ

Vali Karahan ise yaptığı selamlama konuşmasında, Ahıska Türkleri'nin yaşadığı dramı yakından takip ettiklerini belirerek,  "Türkiye Cumhuriyeti devleti bu konuda gerçekten ciddi bir destekle bu işin arkasında, takipçisidir.  Türkiye’nin güçlenmesi yine Türk toplulukları için bir umuttur. Hep birlikte el birliği ile yaraları saracağız. Zaman içerisinde usulünce kırmadan, dökmeden, mağdur etmeden, başka acılara neden olmadan kendi yaralarımızı saracağız. Bu konuda tecrübeliyiz, sabırlıyız ve kararlıyız.  inanıyoruz ki bu sorunu da çözeceğiz.  Ahıska Türklerinin bu dertlerini Türkiye de bu sempozyumlar vesilesiyle dünyaya duyuracağız. Hayırlı bir çalışma başlattınız. Teşekkür ediyoruz,.  Bu meseleleri konuşup tartışacağız. Çözüm önerileri sunacağız. Tüm katılımcılara teşekkür eder hayırlı bir sempozyum olmasını dilerim.”dedi.

DSC_54962 gün sürecek sempozyumun ilk oturumu Rektör Attar'ın başkanlığında gerçekleşti Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkan Vekili Prof. Dr.İlyas Doğan, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Rashad Shamilov,Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar ve sürgün tanığı Molla Yusuf Besetov konuşma yaptı.

thh

 

 

 

 

 

.Oturum sonunda GRÜ Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar'a konuklar ülkelerinden getirdikleri çeşitli hediyeleri takdim ettier.

Sempozyuma ayrıca;  Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan, Vali Yardımcısı Yüksel, İl Emniyet Müdürü Uğur Öztürk, Müftü Muhittin Oral, çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir