Giresun'da Aksu Vasisi Koruma Platformu tarafından organize edilen Hidroelektrik Santrallerini protesto yürüyüş ve mitingiilginç görüntülere sahne oldu. Yöresel kıyafet giyen köylüler, davul, zurna, kemençe eşliğinde, HES'lerin gelecekte yaratacağı olumsuzluklara dikkat çekmek için ellerinde su güğümleri, yanlarında koyunları ve horozlarıyla birlikte yürüdüler.
Eyleme çok sayıda kişi ve kuruluşun yansıra Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da destek verdi.
Dereli Tepeköyü Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği önünden başlayan ve Atatürk meydanında son bulan yürüyüşte, köylüler 'Su hayattır satılamaz" ve 'Hes'lere, Nükleer ve Termik Santrallere, suyun ticarileştirilmesine hayır" pankartı ile 'Andır galsın Hes'leriniz", 'Hes'çi şirket Aksu'yu terket", 'Aksu Vadisi satılık değil", 'Vadimizden Hes'tirin gidin", 'Derelerin sabrı taştı", 'Hayaldi gerçek oldu, derelerimiz kurudu", 'Suyumuzu vermiyoruz" dövizleri taşıdı
Burada bir basın açıklaması yapan Dereli Aksu Vadisini Koruma Platformu Sözcüsü Bülent Arslan, Hidroelektrik Santrallerinin çevreye verdiği zarara vurgu yaptı.
Aslan, konuşmasında,şunları söyledi: "Yaşam alanlarımızın kendini yeniden üretmesinin en olmazsa olmazı Aksu Deresi'nin acımasızca yağmalanma süreci hiçbir engel tanımadan devam etmektedir. Yaklaşık 70 kilometre uzunluğunda olan derede tam 16 adet HES projesi bulunmaktadır. Bunların bir kısmı tamamlanmış bir kısmı da inşaat halindedir. Anlaşılacağı üzere bize hayat veren Aksu Deresi'nin tümü doğal akış yatağından alınıp borulara hapsedilecektir" dedi. Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:'Binlerce yıldan beri vadiye ve bizlere hayat veren sular, büyük sermaye gruplarına peşkeş çekilerek başta insanlar olmak üzere bölgedeki bütün canlıların geleceğini tehdit edecek bir sürece girilmiştir. Bölgemizde yapılmakta olan Hes'lerle hem doğa yağmalanıyor hem dereler borulara hapsediliyor hem de iletim hatlarının altında kalan 30 metre genişliğinde ve kilometrelerce uzunluğunda orman yok ediliyor. Binlerce canlının yuvaları dağıtılıyor ve on binlerce kırmızı benekli alabalık yok ediliyor. Aksu Deresi inşaat atıkları nedeniyle doğal renginde akamıyor ve artık canlı barındıramıyor. Yapılmak istenen HES'ler, Kümbet, Uzundere, Kulakkaya, Bektaş yaylaları gibi özel bir bölgede kuruluyor. 80 metreden akan Baybahan Şelalesi bile yok edilmek isteniyor. ÇED raporlarındaki kurallara uymayarak tünellerden çıkardıkları kaya parçalarını ve molozları dere yataklarına doldurarak daha inşaat aşamasında bile doğaya telafisi olanaksız zararlar veriyorlar. Su yoksa yaşam da yoktur. Yaşanan gelişmelerden duyduğumuz kaygı ve üzüntü ile beraber HES'leri kınıyoruz. Tüm HES projeleri iptal edilene kadar mücadelemize yılmadan devam edeceğiz."
AKSU:HES^LER SON BULMALI…
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ise yaptığı konuşmada, kaçak elektrik kullanımına dikkat çekerek çözümün HES yapmak olmadığını söyledi.
Aksu, "Enerji kaçakları ise yüzde 20 civarında. Bu bizim sorunlarımızı çözmüyor. Hayat enerjiden değil Sudan başlar. O bölgede yaşayan susuzluk çekiyor. Sermaye grupları HES'lerle sadece suyu değil tüm bölgeyi ele geçiriyorlar. Zamanla bu enerjiyi yine orada yaşayan köylülere satacaklar. Birçok enerji yolları var. HES 'ler daha avantajlı diye derelerimiz kurutuluyor. Dereler sadece haritada kaldı. Bu insanların ve doğanın yaşaması için HES'lerin biran önce son bulması lazım.
Yapılan konuşmaların ardından ise HES protestosu davul-zurna eşliğinde oynanan horonlarla olaysız sona erdİ.
Yürüyüş ve mitinge MHP İl Başkanı Ozan Köymen, CHP Merkez İlçe Başkanı Burak Bektaşoğlu, TÜRÇEK Temsilcisi Hakan Adanır, İstanbul Giresunlular Çevre ve Kultur Dernegi Başkanı Ali Öztürk de katılarak destek verdiler.