Giresun Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜKAM) tarafından Birleşmiş Milletler (BM) ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (Doka) desteğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Toplumsal ve Siyasal Hayatta Kadın konulu II. Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı, delegeler için düzenlenen ve Rektör Prof.Dr.Aygün Attar ve il protokolünün katıldığı karşılama töreniyle başladı. Güre yerleşkesindeki törende, üniversitenin halkoyunları ekibinin gösterisi ilgiyle izlendi.
Ardından sempozyum açılış töreni ve ilk gün oturumları başladı.Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Vasıf Hasanoğlu ve Öğr. Gör. Betül Gülmezin piyano ve keman dinletisi, ardından da Giresun üniversitesi tanıtım filmi gösterimi sunuldu.
ATTAR: KADIN ERKEK EŞİTSİZLİĞİ MODERN DÜNYANIN SORUNU
Rektör Prof. Dr. Aygün Attar, yaptığı açılış konuşmasında, savaşta olan ülkelerdeki eşlerini, çocuklarını yitiren, bir başka ülkeye sığınmak zorunda olan kadınların acısına değindi. Attar, şunları söyledi: "Tarihsel, ekonomik ve siyasi temelleri dikkate alınmadan değerlendirilemeyecek olan kadın-erkek eşitsizliği, modern dünyanın en büyük sorunlarından biridir. En gelişmiş olanından gelişmemiş olanına kadar birçok ülkede kadın haklarını ihlalden söz etmek mümkündür. Kadın-erkek eşitsizliğinin temelinde biyolojik varlığımıza dayandırılan, doğal ve değişmez olarak kabul edilen cinsiyet kalıpları yatmaktadır. Kadınlar erkeklerle eşit olmayan varlıklar olarak doğmamışlar, cinsiyetlerine yüklenen rol kalıpları yüzünden eşitsiz kılınmışlardır. Kadın ve erkekler arasındaki biyolojik farklılıklar kadınlar açısından siyasal, sosyal, ekonomik, hukuki vb. birçok eşitsizlik yaratmış ve kadına uygulanan şiddeti meşrulaştırmıştır. Ve bu eşitsizlik, kadınlık ve erkeklik kalıplarının, sosyalleşme sürecinin her boyutunda yeniden üretilmesiyle sürdürülüp pekiştirilmiştir. Bu yüzden kadın ve erkek eşitsizliği sadece hukuki tedbirlerin alınmasıyla çözülebilecek bir mesele değildir. Üstelik toplumda mevcut diğer eşitsizliklerden ayrı veya farklı olarak ele alabileceğimiz bir mesele de değildir. Kadın-erkek eşitsizliği bütün toplumsal kurumlara ve süreçlere sirayet etmiş ekonomik, siyasi, ahlaki bir mesele, hepsinden önemlisi bir zihniyet meselesidir.
"Sempozyumda, dünyanın dört bir yanındaki kadınların toplumsal ve siyasal hayatta ne kadar ve nasıl yer aldığının veya onlara ne kadar yer bırakıldığının neden ve sonuçlarına yönelik tahlillerin yanısıra çözüm önerilerini de tartışacağız" diyen Aygün Attar, "Şiddet gören, cinsel istismara uğrayan, çocuk yaşta evlendirilen kadınları; ülkelerindeki eşitsiz toplumsal cinsiyet politikalarına karşı özgürlük talep eden kadınları; erkek alanı olarak görülen mesleklerde varlık gösterdiği için psikolojik ayrımcılıktan yıldırmaya kadar varan muamelelere maruz kalan kadınları; ne yazık ki kendileri değil biz konuşuyoruz. Biz ki, her şeye rağmen eğitimden tutun da siyasete kadar birçok alanda varlık gösterebilmiş, bu dünyanın ayrıcalıklı kadınlarıyız. İki gün boyunca bir araya gelmişken amacımız, eğitim ve sağlık gibi temel hakların ve özgürlüklerin birer yaşam hakkı olduğunu aktarmak; konuyu sivil toplum, siyaset dünyası ve medyaya taşıyarak, cinsiyet ayrımının tam karşısında durmaktır."diye konuştu.
AKSU:KADINA ŞİDDET ÜZÜNTÜ VERİCİ…
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da kadınların sorunlarına dikkat çekmek için ilimizde böylesi uluslararası boyutlu bir konferansın düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu belirterek, “Kadınların, çocuklarımızın, çocuk yaşta gelin edilen kızlarımızın çektikleri sorunları sıkıntıları paylaşıyoruz. Belediye olarak kadın erkek eşitsizliğinin önüne geçmek adına başta istihdam olama üzere çeşitli çalışmalar yaptık ve bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz. Çocuklarımıza ve kadınlarımıza, tüm insanlığa gülmek yakışır. Kadınlarımızın yüzlerini güldürmek, sorunlarına dikkat çekmek, çözüm önerileri sunmak adına gerçekleştirilen bu sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum. İletişim ve teknolojinin bu kadar ileri olduğu günümüzde kadına yönelik şiddetin devam etmesinden dolayı üzüntü duyuyor, kadın hakları konusunda Giresun’da siz değerli katılımcıları görmekten mutluluk duyuyorum” dedi.
Giresun Hasan Karahan da organizasyonun hayırlı olmasını diledi
Karahan, “30’a yakın ülkenin katılımıyla çok büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmanın gurur ve onurunu yaşıyoruz. Katılımın bu denli çok olması sempozyumun şimdiden başarılı olduğunun en önemli göstergesi. Sempozyuma emeği geçenlere teşekkür ederek, konuklarımızı Giresun’da görmekten, ağırlamaktan mutluluğu ifade etmek istiyorum Karadeniz’in incisi şirin ilimiz Giresun’a hoşgeldiniz.”şeklinde konuştu.
30 ÜLKEDEN 70 DELEGE KATILIYOR
2 gün 10 oturum şeklinde sürecek sempozyuma; Rusya, ABD, İsrail, Fransa-Tunus, Kanada, Bosna-Hersek, Azerbaycan, İspanya, Fransa, Portekiz, Belarus, Hindistan, Yunanistan, Finlandiya, Hollanda, Lübnan Romanya, Afganistan, gibi 30'a yakın ülkeden bilim insanı, akademisyen, milletvekili, politikacı, gazeteci , bürokrat ve sanatçıdan oluşan 70 delege katılıyor . Bu isimler arasında; Doç.Dr.Genire Paşayeva(Azerbaycan- Milletvekili), Dr. Agnès Hubert, Sciences Po. Paris (Avrupa Konseyi), Meltem Ağduk( Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu), Brishna Rabi, (Milletvekili, Afganistan), Ganbayasgakh Geleg, (Cinsiyet Eşitliği Merkezi Müdürü, Moğolistan), Eddie Rwema, (Voice of America Ruanda Temsilcisi, Ruanda), Jung-Min Ha, (Donga Dış Haberler Müdürü, Güney Kore), Shakeman Mugar(The Post Editörü, Zimbabve – Lesotho) dikkat çekiyor.
Bu yıl ki sempozyumda; Toplumsal ve Siyasal Hayatta Kadın, Tarihsel Açıdan Kadına Bakış Kadına Yönelik Şiddet ve Devletin Önleyici Politikaları, Feminist Teori, Annelik ve Kutsiyet,Yerel Siyasette Kadın Temsili ,Kadın Bedeninin İstismarı, Kadın ve Edebiyat, Farklı Açılardan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği,Medya Sektörüne Kadınların Katılımı başlıkları altında 10 oturum düzenlenecek.
Sempozyumun açılışına; Vali Yardımcısı Yüksel Çelik, İl Emniyet Müdürü Uğur Öztürk, Rektör yardımcıları, yabancı konuk milletvekilleri, üniversite akademik ve idari personeli, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyuma, Başbakan Erdoğan ve bazı bakanlar, mileltvekilleri, üniversite rektörleri, büyükelçiler ve çok sayıda kişi ve kuruluştan kutlama mesajı geldi.
Sempozyumun ilk gününde ayrıca Rektörlük girişinde 'Toplumsal Hayatta Kadın' konulu Sanat Çalıştayı'nın açılışı gerçekleştirildi. Alanda kurulan çadırda ünlü resim sanatçılarının yaptığı tablo çalışması protokol tarafından ilgiyle izlendi.
Vali, Rektör ve Bölge komutanı ile diğer davetliler ayrıca aynı yerdeki sergiyi de gezdi Burada en çok Haluk Yücesan'ın yaptığı Giresun kalite bıçaklar ilgi çekti.
GRÜ II. Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı, yarın sonuç bildirgesinin açıklanması ile sona erecek.