GiresunManşet Üstü

KERİM AKSU BRÜKSEL’DE KONUŞTU

Avrupa Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışmalar Grubu Başkanı Heinz Lehman’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantının Birinci Oturumunda “ AB- Türkiye İlişkileri, son gelişmeler ve yerel idareler üzerindeki etkileri”, İkinci oturumda ise “ İyi yönetişim, şeffaflık, yerel ve bölgesel düzeyde ve hesap verebilirlik” konuları ele alındı.

Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği Genel Sekreteri Onur Eryüce’nin Brüksel temaslarında eşlik ettiği Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Türkiye Çalışmalar Grubu toplantısında bir sunum gerçekleştirdi 

Aksu konuşmasına, Bölgeler Komitesi Çalışma Grubu’nun 2014 yılı Türkiye toplantısını Karadeniz bölgesinde, Giresun’da düzenlemek konusunda davetini yineleyerek başladı.

Aksu konuşmasında Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi ve şunları söyledi“AB sürecinde tünelin ucu gözükmüyor algısı oluştu, Türkiye halkı bezmiş durumda. 52 yıl adaylık süreci çok uzun bir süreç, halk sabırsızlanıyor, AB’ye nasılsa giremeyeceğiz kaygıları başladı, AB üyeliğine inanmışlık oranı düşmeye başladı. AB konusunda artık 5 yıl- 10 yıl içinde şunlar yapılmalı denilip bu adaylık sürecinin üyelikle sonlanması lazım, çünkü halkta sürece inanç konusunda hızla bir düşüş var. Müzakere fasılları tabii ki açılacak, iyileşen koşullar var, ancak eksik olduğumuz noktalar da var.”

İyi yönetim için hukukun herkese uygulanması gerektiğine dikkat çeken Başkan Aksu, “17 Aralık hukukun herkese lazım olduğunu gösterdi, 2010 Referandumunda bazı hatalar yapıldığını gösterdi. Anayasa Mahkemesi’ne, hukuka ciddi saygımız olması gerektiğini gösterdi. Hem hükümetin hem de muhalefet partilerinin hukukun AB standartlarına gelmesi için çaba göstermesi gerekli. Belediyelerimiz üzerinde de çeşitli denetim mekanizmaları mevcut. Sayıştay denetliyor, yargı denetliyor. Ancak bizim aklanmamız sadece oyla olmamalı, aklanma yargıda olmalı. Meclis’te 4 bakanımızın yolsuzluk soruşturması konusu var. 30 Mart aklanma operasyonu değildir, seçimdir, herkes mahkemelerde aklanmalı” şeklinde konuştu.

Başkan Aksu Türkiye’deki yerel yönetimlerin, belediyelerin durumu hakkında da Bölgeler Komitesi üyelerine bilgi verdi;

Aksu “Büyükşehir yasası, çok tartışılmadan yasalaştı. Bu yeni yasanın yerel yönetimler açısından iyi olduğu ya da olmadığı konusunda farklı görüşler var. Koşullar ve yerel yönetimlerin ihtiyaçları tartışılmadan, danışılmadan yasalaştı. Türkiye’de yerel yönetimler hala çok güçlü değil. AB ile kıyasladığımızda, belediyelerimiz çok daha güçsüz. Kararlar merkezden alınıyor, merkezi hükümet Ankara’dan idare ediyor. Bakanlar, merkezi idareler, atanmış valiler, yerel yönetime dahil oluyor, yerelleşme oturmamış durumda. Türkiye’deki merkeziyetçi anlayış devam etmekte. Bazı gelişmeler 
olsa da, genel olarak merkeziyetçilik devam ediyor. Sokağı yapan belediyelerdir, ancak o sokağın trafiğe açılıp açılmayacağını belirleyen valilik ve onun 7 kuruluşudur. Belediyelerin yetkilerini düzenlemek konusunda eksik kanunlar var. Yerel yönetimlerle ilgili yasaların çıkarılması yerel yönetimlerin güçlenmesi gerekiyor. Merkezden yönetilen şehirler çok katılımcı olamıyor, şehrin sorunlarını çözmekte etkin olamıyor.”

Konuşmasında yerel yönetimde kapsayıcılık ve çoğulculuğun önemi üzerinde duran Başkan Aksu “Ben iki donem üst üste %46.5 ile belediye başkanı seçildim, ancak %53.5’lik oy vermeyen kesim var, bizim için onlar da çok önemli. Demokrasi sadece çoğunluğun hakları değil, yasakçı olmadan, kendisinden olmayana da hak veren saygı duyan bir anlayıştır” yorumunda bulundu.

Başkan Aksu yerel yönetimlerle ilgili yetki ve bütçe sıkıntılarında da şunları dile getirdi. “Kanundan kaynaklanan sıkıntılar var. Örneğin şehrin içinde 3 dolgu alanı var. Belediye tarafından bu alanlara park yapılması için 4 yıldır uğraşıyorum ancak mahkemeye verildi, park yapılamadı. Belediye başkanlarının çok daha güçlü olması lazım. Elbette denetimlerin olması gerekli. Ancak yereldeki hizmetin yetkisi de seçilmiş yerel yöneticilerde olmalı. Soma’da yaşanan acı olay da gösterdi ki, sendikasızlaşma artıyor, hızla hizmet iş alımı kanalları ile taşeronlaşma artıyor, örgütlü işçi yapısı azalıyor, bunların sonunun gelmesi lazım. Ayrıca mahalli idarenin yetki sıkıntıları var, 1999-2004 yıllarında meclis üyesi ve başkan vekili olarak görev yaptım, 15 yıldır belediyecilik yapıyorum. Hızla bazı kanunlar değişiyor ama çok eksiklikler var yasal düzenlemelerin bir an önce olması lazım”.

Aksu, Yerel yönetimde şeffaflığın önemine de değinerek, Giresun Belediyesi’nin tüm meclis toplantılarının Belediyenin internet sitesinden canlı yayınlandığı ve şeffaflıkla izlendiği belirterek, halka sormanın, danışmanın, belediyelerin normal görevi olması gerektiğini ifade etti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir