GiresunManşet Üstü

GİRESUN KİMİ CUMHURBAŞKANI GÖRMEK İSTİYOR?

Türkiye yarın Cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gidiyor.  

Türkiye’deki kayıtlı seçmen sayısı 52 milyon 695 bin. Adayların ilk turda cumhurbaşkanı seçilebilmek için geçerli oyların salt çoğunluğunu yani yüzde 51'ini alması gerekiyor. 30 Mart’ta kullanılan geçerli oy sayısı esas alınacak olursa cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanması için en az 22 milyon seçmenin oyuna ihtiyaç var. İlk turda bu çoğunluğa ulaşılamaması durumunda ise ikinci tur seçime gidilecek. İkinci tura ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

Giresun Merkez’de ise 91 bin 750 seçmen 274 sandıkta oy kullanacak. Oy verme işlemi saat 08.00’de başlayacak 17.00’de sona erecek.

Giresun’da; Alucra’da 7 bin 759 seçmen, Bulancak’ta 46 bin 616 seçmen, Çamoluk’ta 5 bin 918 seçmen, Çanakçı’da 5 bin 271 seçmen, Dereli’de 16 bin 257 seçmen, Doğankent’te 5 bin 134 seçmen, Espiye’de 23 bin 442 seçmen, Eynesil’de 10 bin 484 seçmen,  Görele’de 24 bin 317 seçmen, Güce’de 6 bin 130 seçmen, Keşap’ta 16 bin 641 seçmen, Piraziz’de 10 bin 943 seçmen, Şebinkarahisar’da 16 bin 861 seçmen Tirebolu’da 24 bin 018 seçmen, Yağlıdere’de 12 bin 424 seçmen sandığa gidecek.

OY KULLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR…

MÜHRÜ KONTROL EDİN

Seçmenlere bir zarf ve bileşik oy pusulası verilecek. Zarf ve oy pusulasının üstünde YSK mührü olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Mühürsüz oylar geçersiz sayılacak.

SEÇİM NASIL YAPILACAK?

Seçimin ilk turu yarın gerçekleştirilecek. Bu turda hiçbir aday geçerli oyların salt çoğunluğunu alamazsa 2’nci tur 24 Ağustos Pazar günü yapılacak. 2’nci tura kalınması ve 2 adaydan birinin çekilmesi halinde ise seçim referanduma dönüşecek. Halk bu tek aday için ‘evet’ ya da ‘hayır’ diyecek.

SANDIK KURULU ÜYELERİ NE YAPACAK?

Sandık kurulu başkan ve üyeleri, oy verme günü göreve başlamadan önce ilk iş olarak sandık başında bulunanlar önünde ant içecekler ve sandığın boş olduğunu kontrol edecekler. Sandık alanında düzeni sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak ve çıkarabilecek.

ÖNCELİK KİMLERDE?

Seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanınca sırayla ve birer birer içeri alınacak. Hamileler, hastalar, engelliler, yaşlıların yanı sıra sandıkta görevli güvenlik görevlileri öncelikli oy kullanacak. Saat 17.00’den sonra hâlâ sandık başında bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek.

OY KULLANMAYA GİDERKEN HANGİ BELGELERİ ALMAK GEREK?

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan ‘nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, basın kartı, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biri’ ile oy kullanılacak.

NASIL OY KULLANILACAK?

Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmışsa ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Seçmen sandık kuruluna kimliğini verecek. Sandık kurulu başkanı, seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce, oy pusulasını, zarfını ve tercih belirten mührü verecek, nasıl oy kullanması gerektiğini anlatacak. Buna göre seçmen, oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine, aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ‘tercih’ veya ‘evet’ mührünü basacak. Oy pusulasında, mühür dışında herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması durumunda oy geçersiz sayılacak. Oy pusulası düzgün bir şekilde katlanıp zarfa konulacak ve yapıştırıldıktan sonra sandığa atılacak.

Hangi oylar geçersiz sayılacak?

Mühür dışında herhangi bir yerine imza atılıp, işaret koyulan oylarla, oy zarfına oy pusulası dışında herhangi bir şey konulması durumunda oy geçersiz sayılacak. Hata durumunda seçmene yeni bir oy pusulası verilmeyecek.

KABİNDE NELER YASAK?

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu ve cezasının bulunduğu, bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiği seçmenlere bildirilecek.

YASAKLAR NELER?

10 Ağustos Pazar günü saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar alkollü içki satılması ve içilmesi yasak olacak. Kahvehane, kıraathane ve internet kafeler dahil eğlence yerleri kapalı kalacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşıyamayacak.

YAYIN YASAĞI NE ZAMAN KALKACAK?

Oy verme günü saat 18.00’e kadar medya tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00-21.00 arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. Ancak YSK’ca saat 21.00’den önce de yayınlar serbest bırakılabilecek.

.

Etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir