Giresun Üniversitesi, TOKİ tarafından yapımları tamamlanan ve Perşembe günü açılış töreni yapılacak olan Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi, Araştırma Merkezleriyle bazı birim ve bölümlere önemli şahsiyetlerin, mekanların, Türk-İslam dünyasında ve Giresun’un tarihinde ön plana çıkmış isimlerinin verilmesi için çalışma başlattı. Doç. Dr. Ali Ata Yiğit, Doç. Dr. Yalçın Sarıkaya, Doç. Dr Sezai Balcı ve Öğr. Gör. Önder Başuslu’dan oluşan eğitim-öğretim alt komisyonu tarafından belirlenen isimlerin üniversite senatosuna sunulduğu bildirildi.
"GRÜ,TÜRK-İSLAM DÜNYASI KÜLTÜRÜYLE BÜTÜNLEŞEN BİR ÜNİVERSİTE OLMA ÇABASINDA"
Üniversiteden konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, 24 Anfi, 76 sınıf, 5 ana koridor ile 20 ara koridora Türk-İslam dünyasının önemli bilim, sanat ve siyaset adamlarının ve Türk tarihi ve kültürü için önem arzeden kentlerin isimlerin verileceği belirtilirken “Giresun Üniversitesi sadece eğitim-öğretim verilen bir yer olarak kalmayıp, Giresun’la ve hitap ettiği coğrafya’da Türk-İslam dünyası kültürüyle de bütünleşen bir üniversite olmanın çabasındadır” denildi.
Binalardaki KARASAM ile Karadeniz Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezleri’nin bulunduğu kata ilimizin ön plana çıkan şahsiyetlerinden; Hayrettin Erkmen, Gazi Osman Ağa, Yakup Halife, Seyyit Vakkas, Hüseyin Avni Alparslan, Hasan Ali Yücel, Can Akengin isimleri verildi.
Açıklamaya göre fakültelerdeki 24 anfiye şu isimler veriliyor: Cengiz Aytmatov, Genceli Nizami, Mahdum Kulu, Şehr-İ Yar, Fuzuli, Katip Çelebi, İsmail Gaspıralı, Hüseyinzade Ali, Fuat Köprülü, Abay Kunanbay, Manas, Dede Korkut, Mevlana, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Hoca Ahmet Yesevi, Biruni, Farabi, Uluğ Bey, İbn-İ Sina, Yusuf Has Hacib, Kaşgarlı Mahmut, Ali Şir Nevai, Akşemsettin…
Aynı açıklamada, binalarda bulunan ana ve ara koridorlara ise; Şerafettin Sabuncuoğlu, El-Harezmi, Tonyukuk, Emir Timur, Fatih Sultan Mehmet, Alparslan, Atilla, Alper Tunga, Abdülkerim Saltuk Buğra Han, Gazneli Mahmut, Cahit Arif, Rauf Denktaş, Nasrettin Hoca, Süleyman Şah, Kazım Karabekir, Tomris, Nene Hatun, Zübeyde Hanım, Bahçesaray, Tebriz, Karabağ, Revan, Kosova, Selanik, Halep, Kerkük, Buhara, Taşkent, Kaşgar, Kazan, Saraybosna, Akmescit isimleri verildiği belirtildi.
“GİRESUN DEĞERLERİNİN İSİMLERİNİN VERİLMESİ İLK DEĞİL”
GRÜ’den yapılan açıklamada isimlendirme çalışmalarının yeni binalarda ve tüm birimlerinde devam edeceği bilgisine yer verilirken, “İlçelerde hayırsever ler tarafından yapılan okullara Bulancak Kadir Karabaş UBYO, Şebinkarahisar Fevzi Kıraç UBYOTirebolu Mehmet Bayrak MYO,Alucra Turan bulutçu MYO Eynesil Kamil Nalbant MYO kendi veya aile isimleri verilerek onore edilmişlerdir “denildi.
Açıklamada ,şu bilgilere yer verildi: “Her zaman şehirle ve kültürüyle bütünleşici sosyal faaliyetlere ve unsurlara büyük önem veren Giresun Üniversite’sinde, Giresun değerleri her zaman öncelikli olmuş ve yerlerini bulmuşlardır.
Son olarak; eylül ayında kaybettiğimiz Giresun’un yetiştirdiği müstesna şahsiyetlerden Öğretmen Hüseyin Hüsnü Tekışık için, 23 Ekim’de anma günü programı düzenlendi ve Eğitim Fakültemizin ismi 9 Ekim 2014 tarihli senato kararıyla “HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK EĞİTİM FAKÜLTESİ” olarak değiştirildi. Yine daha önce Güre Yerleşkesinde bulunan Merkez Kütüphanenin ismi de “ÖĞRETMEN HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK KÜTÜPHANESİ” olarak değiştirilmişti.
Eğitim ve sağlık alanında bir çok hayır işine imza atan ve üniversitemize de birçok katkısı bulunan, Giresun’un yetiştirdiği hayırsever işadamlarımızdan Sayın Öner HEKİM’in yine kendisi gibi hayırsever ve genç yaşında kaybettiği merhum oğlu ÖMER HEKİM’in ismi Tıp Fakültemize verilmiştir.
Tirebolu İletişim Fakültemizin Konferans Salonununa ise bu fakültenin kuruluşunda büyük emekleri olan PROF. DR. TANER KARAHASANOĞLU’nun ismi verilirken, çok amaçlı salonuna Kafkas İslam Ordusu Gazisi Emin Öksüz’ün torunu NAZIM ÖKSÜZ (Mustafayev)’ün isimleri verilmiştir".
KAFKAS İSLAM ORDUSU'NUN GİRESUNLU ŞEHİTLERİNE SAYGI….
Öte yandan aynı gün açılışı yapılacak olan Güre Yerleşkesi’ndeki Kafkas İslam Ordusu Meydanı’na kaide dikilecek ve üzerinde bu orduya gönüllü olarak katılan Giresunlu askerlerin isim tabelaları çakılacak.
Giresun Üniversitesi’nden yapılan açıklamada Kafkas İslam Ordusu’nun, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1918 yılında Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’nün Rus işgalinden kurtuluşu için Enver Paşa tarafından Nuri Paşa komutasında görevlendirildiği hatırlatılarak, kurtuluş savaşında 1130 Türk askerinin şehit düştüğü belirtildi. Açıklamada, Giresunlu şehitlerin isimleri verildi.
Bu şehitlerimizin isimleri şöyle:
1- Arzumanoğullarından Arif oğlu AHMET (Şebinkarahisar)
2- Ömerefeoğullarından Hamit oğlu AHMET (Alucra)
3- Topaloğullarından Hasan oğlu AHMET (Görele)
4- Niyazi oğlu AHMET (Alucra)
5- Osman oğlu AZİZ (Alucra-Arda Köyü)
6- İmamoğullarından Salih oğlu HASAN (Giresun Merkez)
7- Kurdoğullarından Yusuf oğlu SALİH (Şebinkarahisar)
8- Herekoğullarından Mehmet oğlu YUNUS (Tirebolu-Arıgeriş Köyü)