Giresun

ISIRGAN YAKMIYOR, KAZANDIRIYOR

Giresun Valiliği ile Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) bölgede çok yaygın olarak yetişen ısırgan bitkisinin, başta tekstil olmak üzere tıp, kozmetik gıda sektörlerine kazandırılması amacıyla, 'Isırgan Dünyası' projesi başlattı.   

Projesinin açılış toplantısında konuşan  KARDOĞA Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Adanır,  ısırgan bitkisinin dünyada özel olarak yetiştirilerek, dünyada kozmetikten tıpa, gıdadan giyime kadar birçok sektörde kullanıldığını söyledi. Isırganın Giresun'da kendiliğinden yetiştiğini, ancak ekonomik olarak değerlendirilmediğini kaydeden Adanır,"Bu değerli ürünü ekonomiye kazandırmak için federasyon olarak bir çalışma başlattık. Sektörü geliştirmek için hamle yaptık. Biz bununla projeyle ne yapabilirizi araştırıyoruz. Belirleyeceğimiz stratejilerle ısırgan otunun tarıma ve sanayiye kazandıracağız. Giresun'u fındıkta olduğu gibi ısırganda da cazibe merkezi yapmak için yola çıktık " dedi.

Isırgan otunun ekonomiye kazandırılması için ilk adımı attıklarını ifade eden Vali Karahan, "Isırgan, Giresun'da önemli bir kültür ve ekonomik değer. Bu değerde daha iyi nasıl değerlendirebiliriz onunla ilgili araştırma yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Proje danışmanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan da, ısırgan otunun Karadeniz bölgesine, özellikle deGiresun'a özel bir bitki olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Isırgan, çok zengin içeriği nedeniyle özeldir. Tohumlarından yapraklarını, saplarındaki liflerine ve kökteki yapısına kadar her şeyi kozmetik sanayinde, tekstil sanayinde, tıbbi bitki olarak, yağ bitkisi olarak birçok yönde kullanılmaktadır. Yine yemek kültüründe, içecek kültüründe de çok özel bir yeri vardır. KARDOĞA' nın başlattığı 'Isırgan Dünyası' projesi üzerinde çalışıyoruz."

BİLİNMEYEN BİRÇOK YÖNÜ VAR

OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç ise, ısırganın Karadenizbölgesinde yerel olarak mutfaklarda belli şekillerde yer aldığını ama bunun yanında bilinmeyen birçok yönünün de bulunduğu belirterek, "Taze sürgünlerinden salata, köklerinden ilaç, tohumundan elde edilen yağ ile değişik masaj yağları veya bazı kremlere katılmak suretiyle haricen sürülen tıbbi ilaçlar yapılabilmektedir. Son yıllarda tıp literatüründe ısırgan bitkisine çok rastlanılmakta, ısırgan tohumlarından bazı ilaçlar yapılmaktadır. Şampuanı ve taze sürgünlerinden yapılan çayı tüketilmektedir. Çayı bir keyif olarak değil de aynı zamanda sakinleştirici ve içindeki antienflamatuar maddeler nedeniyle kas gevşetici olarak da değerlendirilmektedir”

 Isırgan Otunun Tarıma ve Sanayiye kazandırılması amacıyla başlatılan projede Giresun için bir fizibilite raporu hazırlanacak.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir