Gönül soluk borusunun başlangıcıdır. Boğazın alt kısmında, bakınca görünen oyluğa gönül çukuru deriz.
Sevgiyi onunla izah ederiz.
Başka dilde yoktur onunla ilgili deyimler: “Gönülden sevmek”, “gönül vermek” ,“ gönül koymak” “gönlüne göre versin”, “ gönlü geniş olsun”, “gönül açmak” gönül almak”, “gönlü çekmek”, “gönül birliği”..
Bir de sadece bizim buralılar bilirler ölüme gönüllü olmayı.
Gönüllü asker olup ülkesi için savaşmayı.
ŞEHİTLERİMİZ İÇİN ÜÇ ANIT VAR…
Çanakkkale’yi geçilmez yapanların içinde, Afyon, Sakarya, Dumlıpınar’da, Dersim’de bizim atalarımız, dedelerimiz vardır.
Bunların hepsi gönüllüydüler.
Ya o isimle kurulmuş birliklere katıldılar veya komutanlarının “gönüllüler bir adım öne çıksın” komutuyla bilmedikleri coğrafyalara savaşa gittiler.
Prof. Dr. Binnur Sönmez ortaya çıkardı Sarıkamış şehitlerinin dramını. Bizim uşaklar orda da varmış. Gittik, orada Akşar Boğazı’na Giresunlu şehitler için anıt diktik.
Allahuekber dağlarında yürüdük. Afyon’da İscehisar Giresun Şehitliği’ndeki anıttan sonra ikinci anıtımız oradadır.
KAFKASYA’DA DA BİZİM GÖNÜLLÜLER VARDI…
Bilmiyorduk öğrendik ki; meğer Kafkas dağlarında, Gence’de, Bakü’de şehit düşmüş, gardaşlarıyla birlikte koyun koyuna yatan Türk Kafkas İslam Ordusu’na katılan gönüllü yiğitler varmış. Osmanlı çökerken ‘mezalim altındaki Türk mazlumlara’ son görevini yapmış, son zaferini de o cephede kazanmış.
Bugün o coğrafyada Türk varsa bunu Nuri Paşa komutasında kurulan o orduya borçludurlar.
1130 şehit…Sadece kimlik bilgileri bilinen 8 Giresunlu var içlerinde…
Nenem, babamın annesi “Gardaşımın birini bit yedi, biri de Rus’a yesir düştü” derdi. Kim bilir belki onlarda vardı orada.
Ya Sarıkamış’ta ya da Kafkasya’da…
Giresunlu gönüllü askerler için dikilen üçüncü anıtımız da işte onlar anısına Giresun Üniversitesi’ne dikildi. Türkiye’nin tek Türk Kafkas İslam Ordusu Anıtı…Üzerinde 8 Giresunlu askerin ismi yazıyor.
Yayınladım, beni çok arayan oldu, dedemizin dedesi, akrabamız, bizim sülaleden diye. Teşekkür ettiler.
8 Bin öğrencimizin eğitim göreceği yeni fakülte binalarının bulunduğu alana o anıt çok yakıştı.
Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Mekanları cennet olsun, Allah onları unutturmayan Rektör Prof. Dr. Aygün Attar’dan razı olsun.
O anıt sayesinde üniversitemize Türk coğrafyasında daha çok saygı duyulacaktır. Bu bile öğrencilerin Giresun’u tercih etmelerinde bir faktör olacaktır.
OSMAN AĞA’NIN BU ÜLKEDE HEYKELİ DİKİLEMEZ…
Giresun 47.Gönüllü Alayın Komutanı Milis Yarbay Gazi Osman Ağa, Emperyalizme karşı yürütülen Türk Halk Kurtuluş Savaşı’nda Kuvai Milliyeci’lerin yanında, Atatürk’ün omuzbaşında yer aldı. “
Aba,zıpka, başlık, 5 kuruş harçlıkla” asker topladı.
Dünyada eşi benzeri yoktur ki; iki gönüllü alay kurdu. Binbaşı Hüseyin Alparslan’la birlikte halk ordusundan düzenli birlikler yarattı, ülkenin başka topraklarına savaşmaya gittiler. Kurtuluştan Cumhuriyete kadar kan ve can verdiler.
Ama gelin görün ki; Osman Ağa hala TBMM kararıyla ‘milletvekili öldürmekten zanlı olarak aranan kişi’ olarak kayıtlarda duruyor.
Yargılanmadı, çatışmasız, yaralı olarak yakalandığı halde hunharca şehit edildi. O karar da öylesine kaldı…
Dolayısıyla Osman Ağa ‘itibarı iade edilmemiş kişi” olarak biliniyor.
Hala da öyle…
Bu nedenle heykeli tek başına bu ülkenin alanlarına meydanlarına park ve bahçelerine dikilemez.
İsmi her hangi bir devlet kurumuna verilemez.
Giresun Üniversitesi’ne Osman Ağa ismi verilsin diye ne kadar uğraştık olmadı.
Giresun Valisi Ali Haydar Öner(şimdi CHP Isparta Milletvekili), bu yasağı Bulancak Durağı’na Ağa’nın yanına Giresun Uşakları’nı da koyarak deldi. Adını da “Kurtuluş Savaşı’nda Osman Ağa ve Giresun Uşakları Anıtı” koydu.
TEK OSMAN AĞA HEYKELİ EĞRİBEL’DEDİR…
Aynı tarihlerde Veli Küçük Paşa, bugüne kadar yapılmış tek Osman Ağa heykelini ilk emekli maaşıyla yaptırdı Giresun’a gönderdi.
Ama ‘yasak’ olduğu için CHP’li belediye tarafından lağım büzü yapılan şantiyeye kitlendi, 3-4 yıl sonra bulundu, AKP’li belediye zamanında oradan bir gece baskınıyla kurtarıldı, kayboldu.
Öğrendim, GESOB Başkanı Ali Kara, bilinmeyen bir yere kaçırmış. Kararlıydı, dikecekti.
Sabah Gazetesi muhabiriyim peşine düştüm, 1,5 metre karı yararak gittik, Eğribel dağında evinin altında bulduk heykeli.Haber yaptık.
Sonra o heykel, yani Türkiye’nin tek Osman Ağa heykeli Eğribel’de dikildi ve duruyor.
Sadece heykel değil mevzu…
Her dönem saldırıldı Osman Ağa’ya. Yazarlar-çizerler, siyasetçiler, sözde tarihçiler, gerici, yobaz, Atatürk düşmanları ve siyasetçiler…
Daha bu yıl…
Şimdinin Cumhurbaşkanı, dönemin Başbakanı Erdoğan, çıktı yerel seçim sürecinde;Trabzon’da Osman Ağa’yı, Ali Şükrü Bey’i öldüren kişi ilan etti. ”Eşkıya,katil” dedi.
Tarihe ‘faili meçhul bir cinayet’ olarak geçmiş bir olay üzerinden bu ülkenin ama en çok da bu kentin kutsalı olan Osman Ağa’yı karaladı, Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı Ali Şükrü Bey’i yüceltti, örnek alınması gereken bir şahsiyet olarak gösterdi.
Kimsenin sesi çıkmadı.
Tek bir haber, yorum, açıklama, kınama, değerlendirme yapılmadı.
Gazeteciler, STK’lar, hatta Ağa’nın yakınları, koca bir şehir sustu.
Sadece gururla söylüyorum ben yazdım.
VAR MISINIZ ‘OSMAN AĞA VATANSEVERDİR’ DEMEYE?
Osman Ağa’ya ve Giresun Uşakları’na sahip çıkmamak bu kentin tarih boyunca ayıbıdır, ayıbı olarak da kalacaktır.
2 Nisan’da ölüm yıldönümünde kaç kişi gidiyor anmaya? Bu sene Vali de katılmadı. Kalede 12 kişiydik, izciler hariç. Bir dahaki sene anmak da yasaklanabilir.
Sonuç olarak; hiç kimsenin ‘vatansever numarasına yatıp” kimseye laf demeye, hakkı yok. Herkes bir birini biliyor.
Hele de AKP’nin ve yandaşlarının.
Buradan sesleniyorum…
Madem öyle işte fırsat, hazır ‘tartışma’ başlamışken geçtik heykeli, anıtı, ismi filan.
Bugün Sayın Bakan Nurettin Canikli, hangi AKP Milletvekili TBMM’ye Osman Ağa’nın
itibarının iadesi ve O’nun kahraman ilan edilmesi için önerge verebilir?
Bu mümkün değil ama o zaman başka bir şey önereyim: Onlar, İl Başkanı, parti yöneticilerinden her hangi birisi çıkıp da “Osman Ağa ve Giresun Uşakları vatanseverdir” diyebilir?..Diyemezler, parti politikalarına ters.
Hadi hep beraber yarın 6 günlük gazete, haftalık gazeteler, internet siteleri Osman Ağa için kampanya başlatalım. manşetler atalım. Var mısınız?..
Yoksunuz. Çünkü bu işte rant yok.
Başka yere bakma sadece Kaleye bak ve baktıkça utan Giresun utan. Osman Ağa’nın kemikleriniz sızlattınız. 90 yıldır bir heykelini dahi dikemediniz.
(15 KASIM 2015)
Ali Şükrü Beşikdüzü’lü idi. bende Beşikdüzü’lüyüm. Osman Ağa’ya rahmet diliyorum. onun gibi vatan evladı daha gelmedi. saygı ile önünde eğiliyorum.
bu millet bu gün ayakları üzerinde durabiliyorsa evrensel boyutlarda soylu bir drenişçi olan osman ağaya çok şey borçludur.osman ağayı tanımamak,sevmemek bir millet için nankörlüktür.yarın başımıza bir iç kargaşa çıkarsa osman ağanın kıymetini o zaman anlarlar ama çok geç olur.osman ağa bir ulusal kahramandır.inşallah bu millete hakkını helal eder.
Görele Bovalı Köyünde Rahmetlik Payzanu Ahmet anca Osmanağa Şükrü paşanın askeriyimiş.
Osmanaga Hayinleri şavaşarak Giresuna sokmamış.Kadınlarımızı kızlarımızı hayinlerden korumuş.Korumasaymış kızlara bayanlarlan hayinler işkence fuuş yapaçaklarmış.Torunu feridun Oğlunu görüyordum.Allah Mekanını çennet etsin.