Giresun Gazeteciler Derneği, Giresun Esnaf Odaları Birliği, İnşaat Mühendisleri, İnşaat Müteahitleri, Giresun İşadamları ve Sanayicileri Dermeği, Turizm Derneği, Türk-İş Temsilciliği, Muhtarlar Derneği’nden oluşan 8 kuruluş, Giresun Üniversitesi ile ilgili değerlendirme raporu yayımladı. Üniversitenin kurulduğu günden bu yana geçen sürecin rakamlarla değerlendirildiği rapora Giresun’da temsilciliği bulunan 79 STK da imzalarıyla destek verdi.
Bu kuruluşların içinde sadece TSO ve Ticaret Borsası’nın yer almadığı öğrenildi.
2010-2012 KAYIP YILLAR…
Giresun Üniversitesi’nin 3 vekil rektörle yönetildiği 2010-2012 yıllarının kayıp yıllar ve istikrarsız bir dönem olduğu belirtilen raporda, o yıllardan Rektör Prof.Aygün Attar’ın rektörlüğü dönemine kadar geçen süre kıyaslamalı tablolarla irdelendi ve akademik idari veriler fakülte sayıları, yabancı öğrenci sayısındaki artış, Tıp Fakültesi, lisans, URAP başlıklar altında kapsamlı bilgilerle değerlendirmelere yer verildi.
STK’ları temsilen kurulan Giresun Üniversitesi Değerlendirme Komisyonunun raporunda, kurucu rektörün göreve başladığı 2007 yılında toplam 13 birim varken; 2012 51’e yükseldiği, fakülte sayısının 13’e, Meslek Yüksekokulu sayısının 12’ye, 4 yıllık eğitim veren Yüksekokulların sayısının 6’ya ve Araştırma Merkezlerinin sayısının da 16’ya çıktığı kaydedildi.
Raporda, Giresun Üniversitesi’nde, 850 kadar akademik personel, 363 idari personel, 243 sözleşmeli personel olmak üzere; toplam 1500 kişinin görev yaptığı,102 milyon TL olan bütçesi ve personel sayısı ile kendisiyle birlikte kurulan 14 üniversiteyi geride bırakan üniversitenin, "Giresun’un en büyük kamu kuruluşu" olduğu tespiti yapılıyor.
Raporda, ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarının verileri de değerlendirildi. ,
Buna göre Giresun Üniversitesi URAP listesine, branşlar bazında değerlendirmede Biyoloji alanında Türkiye’de 67. ,dünyada 1914. sıradan, Eğitim Bilimlerinde Türkiye’de 55. dünyada 1442. sıradan, Fizik alanında Türkiye’de 90. dünyada 1943. sıradan, Kimya alanında Türkiye’de 74. dünyada 1863. Sıradan, Matematik alanında ise Türkiye’de 99. sıradan dünyanın ilk 2000 üniversitesi arasına girdi.
GRÜ’nün aynı listede, Tıp alanında Türkiye’de 77. Dünyada 2022. sırada olduğu belirtildi.
Raporun Ömer Hekim Tıp Fakültesi’nin değerlendirildiği bölümünde,"2012 yılında, eğitime başlanması için asgari şart olan 7 öğretim üyesi dahi görev yapmıyorken, 2016 yılına gelindiğinde 70 öğretim üyesi sayısına ulaşılmıştır. Bu, 10 kat büyüme demektir" ifadesine yer verilerek. “Şehir merkezindeki Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi Hastanesine ilişkin ulaştığımız verilere göre, 2014 ve 2015 yılında 122.930 hastaya hizmet verilip bunun karşılığında 5.824.000 lira Döner Sermaye geliri elde edilmiştir. Toplam 17 Yatak Yoğun Bakım Ünitesi tamamlanmış, 40 Sözleşmeli Hemşire istihdam edilmiştir. Aylık bakılan hasta sayısı 5000’e ulaşmıştır.” denildi.
"ÜNİVERSİTEMİZİ YIPRATMAYALIM, İMAJINI SARSMAYALIM"
Raporun sonuç bölümünde ise GRÜ’nün fakülte sayısı, akademik kadro ve bütçesiyle, yüzde yüzlük tercih edilme oranıyla aynı anda kurulan 15 üniversite içinde farkındalık yarattığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi::"üniversitemizi yıpratacak ve kamuoyunda imajını sarsacak davranışlardan sakınmamız gerektiğini artılarını ve eksilerini değerlendirerek yapılanları takdir etmek yönetime olan güvenle yöneticileri teşvik etmek, ilimize daima kazandırır. Eksik ve noksanlarımızı yapıcı eleştirilerle yönetime iletmek üniversitemizin imajını ve prestijini olumlu yönde etkileyeceğini, bu kazanımların üstünün örtülmesi veya basit kişisel hesaplarla gölgelenmesi sadece Giresun’a, Giresun halkına ve Giresun ekonomisine zarar vereceğinin bilinmesini kamuoyuna saygı ile arz ederiz.”