Giresun Halk Eğitim Merkezi (HEM) ile Aşçılar ve Pastacılar Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen ve sona eren kurs sonrasında sertifika almaya hak kazanan aşçılar, yöresel mutfaktan ürünleri sergilediler.
Yemek sergisinin açılışında konuşan Giresun HEM Müdürü Harun Karabürk, insanlığın son dönemde sağlıksız beslenme nedeniyle ciddi problemler yaşadığını belirterek, " Halk Eğitim Merkezlerinin amaçlarından bir tanesi de el sanatları gibi yemeklerimizin de yaşatılması kültür kadar önemli bir problem. Yemeklerimizi tanıtmak ve gelecek kuşaklara anlatmak bakımından böyle bir faaliyet gerçekleştirdik. 28 farklı bitkiden 60 çeşit yemek sunumu yapıyoruz” dedi.
Çoğunluğu geleneksel olmak üzere bu yemeklerimizin birçoğunun üzerinde yenilikler yapıldı. Kursiyerlerimiz geleneksel lezzetlere kendi tasarımlarını ekleyerek yeni tatlar ve lezzetler oluşturdular. Ülkemiz mutfağı dünya çapında önemli olduğu kadar Giresun mutfağı da ülkemiz içerisinde önemli bir yere sahip. Geniş bitki örtüsü ve kültürel dokusuyla ilimiz mutfağı çok önemli buna dikkat çekmek istedik" dedi.
Giresun mutfağının sağlık açısından faydalarını anlatan Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Derya Tuna, "Giresun mutfağı bu anlamda vejetaryen mutfağına çok yakındır. İçerisinde bulunan bitki çeşitlerinden dolayı kalp ve damar hastalıklarını önleyici etkisi olduğunu söyleyebiliriz. 2013 TÜİK verilerine göre Giresunlu en uzun yaşayan insan seçilmiştir. Bunda da mutfak ve bitkisel çeşitliliğin çok büyük önemi vardır" ifadelerine yer verdi.