39.Uluslararası Giresun Aksu Festivali’nde Aksu Deresi'nin denize döküldüğü alanda düzenlenen ilk gün etkinlikleriyle sürdü.
Belediye Başkanı Kerim Aksu, festivali açılış konuşmasında, Giresun’da 3 bin yıllık geleneği yaşatırken, barış dileklerini dünyaya ilettiklerini söyledi. Aksu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ülkemizde yaşanan terör olayları tüm yaşantımızı etkiliyor. Ama bu olayların 3000 yıllık geleneğimizi etkilediğini görüyoruz. Biz Aksu Festivali’ni iptal etmedik. Şehitlerimize, gazilerimize olan saygımızdan dolayı festivalin eğlence ve konser bölümlerini iptal ettik. Ülkemizin her yerinde olduğu gibi Giresun’dan da şehitlerimizi toprağa verdik. ‘Komşuda cenaze varken, bizde düğün olmaz’ anlayışıyla hareket ettik. 3000 yıllık geleneği yaşatmak zorundayız. Festivali günümüze kadar bizlere ulaştıran, emeği geçenlere teşekkür ederim. Bizler de bu festivalin gelecek nesiller için binlerce yıl sürmesini sağlamalıyız. Değişik ülkelerde gelen gruplarımıza, Polatlı’ya, Süleymanpaşa’ya, katılan misafirlere hoş geldiniz diyor; festivalimizin barış, kardeşlik ve umut getirmesini diliyorum.”
Başkan Kerim Aksu ve diğer protokol üyeleri daha sonra festval törelerini yerine getirdi. üç kez sacayaktan geçen Aksu dileğini “Dünyanın en güzel ülkesinde yaşıyoruz. Çok güzel bir şehirde yaşıyoruz. Bu terör belasının bitmesini, çocuklarımızın, askerlerimizin , polislerimizin şehit olmamasını ve halkımızın korkuyla yaşamamasını diledim. İnşallah bu terör belasından hep beraber kurtuluruz”sözleriyle paylaştı.
Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ise dileğini şöyle ifade etti; “Bu ülkede kardeş kavgası, kan dursun. Analar ağlamasın. Bu coğrafyada barış, kardeşlik içinde geleneklerimizi sürdürerek mutlu bir hayat sürelim. Bu bizim en doğal hakkımız.”
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu barış ve kardeşlik dilerken, Cioff Türkiye Temsilcisi Savaş Tuğsavul; “Ülkemizin huzur içinde olmasını ve terör belasından kurtulmasını diliyorum” ifadesini kullandı.
Belediye Başkanı Kerim Aksu ve beraberindekiler, Aksu Deresi’nin Karadeniz’le birleştiği noktada dereye yedi çift bir tek taş atıp, festivalin binlerce yıl yaşamasını, barışın sonsuz olmasını istedi.
AKSU: HAYAL KIRIKLIĞI İÇİNDEYİM…
Festivale, geçtiğimiz yıllara göre çok az sayıda halkın katılıdığı gözlendi. Bunun, terör endişesi ve belediyenin şehitler nedeniyle eğlence programlarını iptal etmesinin, halk nazarında 'festival yapılmayacak' söylentilerinden kaynaklandığı öne sürüldü.
Giresun Valisi, kamu kuruluşlarının temsilcileri ve diğer siyasi partilerden de katılım olmaması dikkat çekti. CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, TBMM'deki oturum ve aynı gün Antalya'daki toplantıya katılacağı için gelemediği festivali telgrafla kutladı.
Kerim Aksu, festivale katılımın az olmasını, yaptığı açıklamada değerlendirdi. Aksu, "bugün alışılmışın dışında bir gün yaşıyoruz. 3 bin yılı aşkın süredir devam ediyor. Ama bugün hayal kırıklığı içerisindeyim. Ülkemizde yaşanan terör olayları artık tüm yaşantımızı etkiliyor" sözleriyle değerlendirdi. Başkan"Aksu Festivali'ni iptal etmedik. Şehitlerimize ve gazilerimize olan saygı nedeniyle festivalin konser bölümünü iptal ettik. Bu kararı almak zorundayız. Çünkü komşuda cenaze varken bizde düğün olmaz. Atalarımızdan kalan bu geleneği bizler de gelecek nesillere aktarmalıyız" diye konuştu.
Aksu Festivali daha sonra halkoyunları gösterileriyle sürdü. Festival geleneklerini canlandıran vatandaşlar, dilek tutarak dereye 7 çift, bir tek taş attı. Sac ayaktan geçilmesinin ardından, Giresun Adası'nın çevresi tekneyle gezildi.