BEKTAŞOĞLU’DAN BAKAN’A UYARI: “MİLLİ EĞİTİM TÜCAR GİBİ YÖNETİLEMEZ. TAŞERON ÖĞRETMENLİK SİSTEMİ KURUYORSUNUZ”…
TBMM’de görüşmeleri süren Milli Eğitim Bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkındaki kanun tasarısına ilişkin konuşma yapan CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, atanamayan öğretmenler sorununu gündeme getirerek, öğretmen açığını sözleşmeli adaylarla karşılanmaya çalışılmasını eleştirdi.
“450 BİN ÖĞRETMEN ATAMA BEKLİYOR, AT YETİŞTİRİCİSİ, ŞARAP ÜRETİCİSİ
LABORANT SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN YAPILIYOR”
Bakan İsmet Yılmaz’ın da katıldığı genel kurulda, sözlerine bakanlık bütçesinin yetersizliğine dikkat çekerek başlayan Bektaşoğlu, “Bakanlığınızın 2017 yılı bütçesi 122 milyar 414 milyon lira olarak öngörülüyor. Bu bütçeyle övünüyorsunuz ama Hükûmetiniz döneminde eğitim bütçesinin millî gelire oranı OECD ortalamasının çok altındadır. Bu bütçe, Hükûmetin eğitim hedeflerini gerçekleştirmek bir yana mevcut durumu bile kurtaracak nitelikte değildir. Zaten bu bütçenin büyük bölümü de personel harcamalarından kaynaklanmaktadır” dedi
Okulların tüccar mantığıyla, ticari bir işletme gibi yönetildiğini söyleyen CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, şunları söyledi: “Bir süredir eğitim emekçilerini kuralsız, güvencesiz çalıştırma arzunuz var. Performans ölçümüyle maliyetleri aşağıya çekerek, çok işe az ücret vererek öğretmenleri çalıştırmak istiyorsunuz. Taşeron öğretmenlik sistemine yönelmeniz de bundan kaynaklanıyor.
Bilgiyle donatılmış, pedagojik formasyona sahip 450 bin öğretmen atanmayı beklerken, başka iş kolunda çalışması gereken at yetiştiricisi, şarap üreticisi, kimyager, laborant gibi meslek sahiplerini sözleşmeyle öğretmen yaptınız; ayıptır, yazıktır, günahtır”
“KURUMLAR ARASI GEÇİŞ UYGULAMASI GERİ GELSİN”
Bektaşoğlu konuşmasının bir bölümünde bakana başka kurumlarda çalışan kadrolu öğretmenlerin mesleğe kazandırılması teklifini sundu.
Bakanın eğitimde masrafsız çözüm hedeflediğini ve sözleşmeli öğretmenin de bunun bir ürünü olduğunu dile getirerek, “ben size bir çözüm önermek istiyorum. Öğretmen açığına rağmen kamuda kadroya sahip öğretmenler memur olarak çalışmaktadır. Branşlarında yeterli alım olmadığı için ya da illegal kesimlerce sınav sorularının değiştirilmesi gibi çeşitli nedenlerle, yüksek KPSS puanı almalarına rağmen öğretmen olarak değil, memur olarak farklı kurumlara atananlar var. 2012 yılında iptal edilen kurumlar arası geçişin geri getirilmesi hem bu öğretmen memurların mağduriyetlerini giderecek ve ücretli öğretmenlik sorunu da ortadan kalkacaktır ve zaten kadrolarından maaş aldıkları için bütçeye ek bir yük getirmeyecektir” ifadelerini kullandı.