CHP MİLLETVEKİLİ BÜLENT BEKTAŞOĞLU, FETÖ SANIĞI HAKİM VE SAVCILARIN BAKTIKLARI ‘TARTIŞMALI KARARLI’ DAVALARIN TESPİTİYLE İLGİLİ ÇALIŞMA OLUP OLMADIĞINI SORDU…
BAKAN BOZDAĞ: TÜM DAVALARIN YENİLENMESİ KAOS YARATIR
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 15 Temmuz’dan bu yana adli ve idari yargıda 3.820 hakim ve savcı hakkında yasal işlem yapıldığını, 2.430 tutuklama gerçekleştiğini söyledi. Bakan Bozdağ, bu hakim ve savcıların baktıkları davalarla yenilenmesi konusunda geriye dönük bir işlem yapılması için hukuki düzenlemeye gerek olmadığını, ancak isteyenlerin ‘yeniden yargılama’ isteyebileceklerini söyledi.
BEKTAŞOĞLU: “FETÖ SANIĞI HAKİM VE SAVCILARIN BAKTIKLARI DAVALARI YENİDEN Mİ GÖRÜLECEK?”
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, TBMM’de Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında, FETÖ’den tutuklanan hakim ve savcı sayısını sorduktan sonra, “hâkim, savcı, avukatlar üçgeninde kurulan bir örgütlenmeyle bazı davalarda adil davranılmadığı, suçluların aklandığı, suçsuzların cezalandırıldığına yönelik şikâyetler size ulaşmakta mıdır?” dedi.
Şüpheli davalarla ilgili bakanlığın adliyelerde bir çalışması olup olmadığını soran Bektaşoğlu, “Bu davalarda yargılama esas ve usullerine uygun olmayan tespitlerin ortaya çıkması hâlinde yeniden yargılanmalar gündeme gelecek midir” ifadesini kullandı.
BAKAN BOZDAĞ: “DAVALARLA İLGİLİ ELEŞTİRİLER VAR AMA GERİYE DÖNÜK YARGILAMA İÇİN DÜZENLEME YAPILIRSA KAOS DOĞAR”
Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, HSYK, ilk derece mahkemeleri ve istinaf dâhil adli idari yargının tamamında 2430 hakim ve savcının tutuklandığını söyleyen Bakan Bozdağ, örgüt üyesi oldukları nedeniyle meslekten uzaklaştıranların verdikleri kararlarla ilgili kamuoyunda eleştiriler olduğunu kabul ederek, CMK’nın 311’inci maddesine atıfta bulundu ve “Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'muzda yargılamanın yenilenmesine ilişkin düzenlemeler var. İç hukukumuzda da bireysel başvuru yoluyla da yargılama yenilenebiliyor. AİHM'e gittiğinde de aynı imkân var yani yargılamanın yenilenmesine ilişkin şu anda mekanizmalar var, vatandaşlarımız bu mekanizmaları kullanabilir, mahkeme de değerlendirir. Bunun için ayrıca bir yasal düzenlemeye gerek yok. Yasal düzenleme yapıldığında da büyük bir hukuk kaosu ortaya çıkar yani şu anda bütün davaların hepsinin üzerine şaibe varmış gibi -kararların üzerine- değerlendirmek de fevkalade yanlış olur” diye konuştu.
“BAŞVURU HALİNDE DAVALARIN YENİLENMESİ YASAYA GÖRE MÜMKÜN. ON YIL MI BEŞ YIL MI DİYECEĞİZ TAYİNİ ZOR”
Adalet Bakanı Bozdağ, şunları söyledi:” Türkiye'de yılda yaklaşık 7 milyon civarında savcılıklara gelen şikâyet var, yılda, fazlası var eksiği yok. Bunların yaklaşık 3 milyon civarındaki kısmı davaya veya işleme dönüyor. Geriye dönük buna bir baktığınızda on yıl mı gideceğiz, beş yıl mı gideceğiz, bunun tayini de zor. Bir de bugün yeni şikâyetler var, yeni olaylar var, mevcut, elde bu kadar davalar var. Eğer bir yasal düzenleme yapılırsa, bu, Türkiye'de büyük bir hukuk kaosuna yol açar, milletin adalete güvenini de zedeler. Şu anda bizim sistemimizde esasında bu konudaki sorunları çözecek düzenlemeler var, yeteri kadar hüküm var, bu nedenle bunlar işletilebilir. Bunu ifade etmek isterim”.