AktüelGiresun

 ÜRETİMDEN TÜKETİME FINDIK TARTIŞILDI

İstanbul Yüksek ticaret ve Marmara Üniversitesi İİBF mezunları derneği Giresun Şubesi “Üretimden tüketime fındık” konulu panel düzenledi. TİBOR sosyal tesislerinde gerçekleştirilen panelin yöneticiliğini Gazi Üniversitesi’nde Prof.Dr. Aziz Konukman yaptı. Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ve Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu konuşmacı olarak katıldılar.

 

AKAR, KARAN VE YANIKOĞLU KONUŞMACIYDI

Aysun Akar, fındığın dikiminden üretimine kadar geçen süreç hakkında sunum yaptı ve fındık bahçelerinde görülen küllenme hastalığı ile ilgili de bilgi verdi

Giresun ticaret Borsası Başkanı temel Yanıkoğlu ise bir süre önce hizmete giren lisanslı depoculuğu anlatarak üreticilerin buraya sahip çıkmasını istedi. Yanıkoğlu, fındıkta spot borsasının da önemine değindi.

 Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan da panelde fındıkta ilgili görüşlerini 4 maddede aktardı. Fındık fiyatlarındaki istikrarsızlığa değinen Karan, fındığın maliyetinin 9.75 TL olmasına karşın TMO tarafından verilen 10.5 liralık fiyatın üretici tarafından benimsenmediğini kaydetti. Karan, fındık dikim alanlarının gençleştirilmesini, fındıktaki tekel sorunun ortadan kaldırılmasını ve stok fındık konusunu da gündeme getirdi.

BEKTAŞOĞLU ‘POLİTİKA VE ÖRGÜTLENME’İSTEDİ

İl dışında olduğu için panele katılamayan CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu ise TBMM de yaptığı çalışmalarla fındık hakkındaki görüş ve önerilerin yer aldığı kapsamlı bir bildiri sundu.

Bektaşoğlu bildirisinde, fındığın ve üreticisinin sorunlarını dile getirerek “hep beraber kaybettiğimiz bu yanlıştan bir an önce dönmeliyiz. Artık fındıkta sömürüye, haksız kazançlara son vermeliyiz. Üreten biziz, o halde yöneten ve hakkımız olan payı alan da biz olmalıyız. Yoksa hepimiz felaketin eşiğine doğru sürükleniyoruz” sürükleniyoruz” dedi.

Fındığın bütün süreçlerinin belirlenmesi için bir politika oluşturulmasını isteyen ve Fiskobirlik, Ziraat Odaları, TSO, Ticaret Borsası, siyaset kurumu ve STK’ları, basını göreve çağıran Bektaşoğlu “Fındığın satış, tüketim, mamul üretimi, dönüm başı verimliğinin üretimin artırılması arz-talep dengesini sağlayan, piyasaları regüle eden bir kurum oluşturulması ve ihracat gibi alanlarını kapsayan ve üretici, manav, yerel sanayici ve ülkemizin hak ve menfaatlerini gözeten kalıcı bir Türkiye Cumhuriyeti Milli Fındık Politikası oluşturmalıyız.  Hükümeti ve ilgili bakanlıkları buna zorlamalıyız.

Fındığımızı ucuzlatarak elimizden almaya çalışan küresel güçleri ve onların yerli işbirlikçilerini ancak bu amaç etrafında birleşerek, örgütlenerek ve üreticimizi de yanımıza alarak dize getirebiliriz” ifadesini kullandı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir