Dün törenle açılışı yapılarak camekan içinde sergilenmeye başlanan Osman Ağa’nın balmumundan yapılan heykeli, gerçek heykelinin de yapılıp Atatürk meydanına dikilmesi taleplerini yeniden gündeme getirdi.
Ancak Osman Ağa’nın meydan ve alanlara tek olarak heykelinin dikilemeyeceği, bunun için yasal engel olduğu yönünde bir tartışma ve iddia var. Bunun nedeni Ağa’nın ölümü ile ilgili hala bazı noktaları karanlıkta olan olaylar, öncesi, sonrasında yaşanan süreç….Osman Ağa’nın, Atatürk ve devrim karşıtı görüşleriyle bilinen Trabzon mebusu Ali Şükrü beyin öldürülmesi olayının faali gibi gösterilmesi, TBMM tarafından hakkında ‘yakalama’ karar bulunması iddiaları var.
TEK OLARAK TASVİR EDİLMİŞ HEYKELİ YOK…
Tüm bunlar O’nun heykelinin dikilemeyeceği kanısının oluşmasına neden oluyor. Bu tartışmalar Giresun Üniversitesi kurulurken Ağa’nın isminin verilmesi ile gündeme gelmiş, ama isim verilmesi aynı iddialar nedeniyle gerçekleşmemişti. Cumhurbaşkanları, başbakanlar, Genel kurmay, ilgili bakanlar ve TBMM’nin bu konuda ne bir kararı ne de açıklanmış bir görüşü var.
Milletvekillerini zaman zaman girişimleri oldu. Son olarak CHP milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun’a Osman Ağa ve Giresun Gönüllü Alay Askerleri için Şeref Madalyası verilmesine dair kanun teklifini TBMM’ye sunmuştu.
Buna karşın, Giresun belediye başkanlarından Milis Yarbay Osman Ağa, balkan savaşında yararlılıklar göstermiş, doğu cephesinde savaşmış, isyan ve çete ayaklanmalarını bastırma harekatlarını yönetmiş, kurtuluş savaşına 2 gönüllü alayla katılarak yurdun düşman işgalinden kurtarılmasında etkin rol oynamış bir isim. Cumhuriyetin ilanı sonrasında da askerleriyle Atatürk’ün yanında yer almış, muhafız alay komutanı olarak görev yaparken hayatını kaybetti. Atatürk’ün ‘Cumhuriyet Şehidi’ olarak andığı Osman Ağa O’nun emriyle ölümünden sonra Giresun Kalesi’ndeki anıt mezarına defnedildi. Giresunluların büyük bölümü tarihin bu önemli kişisinin hak ettiği değere kavuşmasını, bu nedenle en azından heykelinin dikilmesini istiyor.
Osman Ağa’nın ‘itibarı iade edilmemiş kişi’ gibi görülmesi, Giresunluları yaralıyor.
2001 YILINDA VELİ KÜÇÜK İLK VE TEK OSMAN AĞA HEYKELİNİ YAPTIRDI AMA…
Bilindiği gibi, son Osman Ağa heykeli Mehmet Işık’ın belediye başkanlığı döneminde Giresun Bölge Komutanlığından emekli Tuğgeneral Veli Küçük tarafından yaptırılarak Giresun’a gönderilmişti. 4 yılı aşkın bir süre kaldırıldığı depodan Hurşit Yüksel’in başkanlığı döneminde Giresun Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ali Kara tarafından alınarak Eğribel’e götürülmüştü. Kara ulusal medyadaki tartışmaların gölgesinde heykeli buradaki evinin kapısına törenle dikmişti.
Giresun Valilerinden Ali Haydar Öner ise, bulduğu ödenekle Haydar Aliyev Meydanı olarak düzenlenen Bulancak durağındaki alana, Hasan Karaibrahim’in başkanlığı döneminde Osman Ağa’nın gönüllü alay askerleriyle birlikte tasvir edildiği bir heykel dikilmesini sağlamıştı.