Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi’nin (KEİPA) Elli Üçüncü Genel Kurulu Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi’nin davetiyle, 19-21 Haziran 2019 tarihleri arasında Bakü’de yapıldı.
Ermenistan’ın katılmadığı toplantıya diğer tüm üye ülkeler; Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna ulusal delegasyonları katılım sağladı.
Genel kurulda Türkiye, AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk Başkanlığındaki heyet tarafından temsil edildi.
Dönem başkanlığının Azerbaycan’dan Bulgaristan’a devredildiği 53. KEİPA Genel Kurulunda, süresi biten başkan yardımcılıkları ve genel sekreterlik seçimi de yapıldı. Azerbaycan vatandaşı Prof Dr. Asaf Hajiyef genel sekreterlik görevine yeniden seçildi.
Çok sayıda konu başlığının müzakere edildiği genel kurulda, “Parlamentoların KEİ Bölgesindeki Sürdürülebilir Enerjinin Arttırılmasındaki Rollerinin Güçlendirilmesi’’ hususu ana müzakere konusu olarak görüşüldü.
Genel Kurulda oturum başkanlığı yapan KEİPA Türk Delegasyonu Başkanı, Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Türkiye’nin enerji konusunda jeo-stratejik bir konuma sahip olduğunu vurgulayarak, enerji konusunda etkili işbirliğinin teşvik edilmesi ve KEİ ülkeleri arasında ticaretin arttırılması gerektiğini söyledi.
Karadeniz Bölgesi’nde başta ekonomi olmak üzere her türlü iş birliklerini, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı gibi enerji ve ulaştırma projelerinin daha sağlıklı çalışması gibi konuları müzakere ettiklerini söyleyen Öztürk, aldıkları kararların tavsiye niteliğinde olduğunu ifade etti. Öztürk, konuşmasının devamında, ’’Enerji güvenliği açısından kilit bir ülke olan Türkiye’de enerji sektörü; ihtiyaçları ve önceliklerine göre yerlilik, sağlamlık, çeşitlilik, arz güvenliği, rekabet gücü ve çevre dostu olma ilkelerine dayalı enerji temin etme konusunda bir geçiş sürecindedir. Türkiye’de 2017 yılında, Arz Güvenliği, Yenilenebilir ve Yurtiçi Kaynaklarla Yerlileştirme ve Tahmin Edilebilir Piyasa Şartları olmak üzere üç sacayağından oluşan Milli Enerji ve Maden Politikası hayata geçirilmiştir. Enerji verimliliği çalışmaları ise tüm hızıyla devam etmektedir. Türkiye coğrafi konumu ve jeopolitik yapısıyla özellikle, hidrolik enerji, rüzgâr ve güneş enerjisi potansiyeli bakımından AB ülkelerine kıyasla, son derece elverişli ve avantajlı bir konuma sahiptir. Yenilenebilir enerji yatırımlarına büyük önem veren Türkiye, ispatlanmış petrol ve doğal gaz rezervlerinin dörtte üçüne sahip bölge ülkeleriyle, Avrupa’daki tüketici pazarları arasında jeo-stratejik bir konuma sahiptir. Bu bağlamda Türkiye, bölgesel enerji stratejisini geliştirirken, gerek Doğu-Batı, gerek Kuzey-Güney Enerji koridorları üzerindeki konumunun güçlendirilmesini göz önünde bulundurmaktadır. Sürdürülebilir enerji ve kalkınma için, liberal, şeffaf, rekabetçi bir enerji piyasasının oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle KEİ ülkeleri arasında, diğer alanlarda olduğu gibi enerji alanında da işbirliğini teşvik etmeli, ticaretin arttırılmasına yönelik etkin çalışmalar yapmalıyız.” dedi.
Genel Kurulda Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov tarafından Türk Delegasyonu Başkanı Cemal Öztürk’e, özverili ve başarılı çalışmaları ile ülkeler arasındaki yapıcı ilişkilere katkılarından dolayı ‘KEİPA Onur Madalyası’ takdim edildi.