Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Giresun’da yaşanan sel felaketinin tüm yönleriyle araştırılması için mecliste komisyon kurulmasını istedi.
23 Ağustos 2020’de Giresun’da ki yağmur sonrası şehrin doğusunda yer alan Harşit Vadisinden, Gelevera Vadisi, Yağlıdere ile batısında yer alan Aksu ve Batlama Vadisine kadar yer alan derelerin üzerinde çok büyük sel yaşanmıştı. Yaşanan bu Afet’te 11 vatandaşımız yaşamını yitirirken, kayıp olan 4 kişi için ise hâlâ arama çalışmaları devam ediyor. Çöken yollar, yıkılan köprüler ve başta Dereli olmak üzere hasar gören konutlar ve işyerlerinde milyonlarca liralık hasar meydana gelmişti. CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Giresun’da ki basın danışmanı Serap Cantürk’ün eşi Umut Cantürk’te kaybolanlar arasında.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, “Yaşanan bu sel felaketinin yağan yağmurun miktarıyla hiç bir ilgisi yok. Bu felaket, birden fazla unsurun bir araya gelmesiyle olmuştur. Bu felaketin bir unsuru Hidroelektrik Santralleri (HES)’dir. Bir unsuru plansız programsız yapılan köprüler ve yollardır. Bir unsuru ise bölgenin coğrafi yapısını ve ekosistemini bozan insan kaynaklı bu yapılaşmalara izin veren ve denetim mekanizmalarını devre dışı bırakan iktidar politikalarıdır. Dolayısıyla hiç kimse yağan yağmuru ve yağmurdan kaçarken iktidarın dolusuna tutulan vatandaşı suçlamasın” dedi.
GİRESUN’DA 68 HES TEHDİTİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği dilekçe ile Meclis’te bir Araştırması Komisyonu kurulmasını ve göz göre göre yaşanan bu sel felaketine neden olan tüm faktörlerin araştırılması gerektiğini ifade eden Tığlı, “özellikle son 15 yıllık süreçte, bölgede neredeyse bütün derelerin üzerine sırf yandaşları zengin etmek için enerji alım garantisi ile kurulan HES’lerin yarattığı tahribatlar, maden ocakları için kesilen ağaçlar, dere yataklarına atılan cüruflar, viyadükle geçilmesi gereken yerlerin menfezle geçilmesi, dere yataklarını hapseden istinat duvarlarının yıkılması ve mühendislikten yoksun inşa edilen köprülerin baraj setine dönüşmesi ve bunlara göz yuman iktidar, bu afetin sorumlusudur” gerekçelerini sıraladı.
Necati Tığlı, “bu aksaklıkları gören vatandaşlarımız denetimler yapılsın ve önlemler alınsın diye Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’na dilekçe üstüne dilekçe vermiş olsalar da başvuruları dikkate alınmamıştır. Bizim meclis çatısı altında ilgili bakanlıklara verdiğimiz soru önergeleri ya cevaplanmamış ya da “laf ola beri gele” şeklinde cevaplanmıştır. Kanun tekliflerimiz ise hiç dikkate alınmadığı gibi meclis raflarında toz içinde bekletilmektedir” dedi.
Yasal denetimlerin ve soruların eksik bırakıldığı, iktidardan korkan kamu bürokrasisinin acizliği ve çoğalan ihmaller zinciri ile birlikte Karadeniz’de her an yeni felaketlerin yaşanacağına dikkat çeken Milletvekili Necati Tığlı, “bir an önce dere yataklarının her türlü yapılaşmadan arındırılması gerektiğini, suyun akışını engelleyen köprülerin yenilenmesi için mühendislik projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini” ifade etti.
CHP’li Tığlı, “Yarın yeni felaketler olmaması ve sorunların bugünden çözülmesi için TBMM Başkanlığı’na verdiği Meclis Araştırması Komisyonu kurulması talebinin kabul edilmesi gerektiğini” söyledi.