Giresun’da Millet İttifakı’na mensup partilere Ali Babacan’ın genel başkanlığında kurulan DEVA Partisi de katıldı ve Güney Çevre Yolu için ortak basın açıklaması yaptılar.
“HALKIN MENFAATLERİ İÇİN BİRARAYA GELDİK”
CHP İl Başkanı Fikri Bilge, İYİ Parti İl Başkanı Abdülkadir Eroğlu, Saadet Partisi İl Başkanı Abdülkadir Bektaş ve Deva Partisi Merkez İlçe Başkanı Onur Durmuş Giresun Gazeteciler Derneği’nde bir araya geldiler. Giresun’un geleceği ve halkın menfaatleri doğrultusunda akılcı, süreli, birleştirici siyaset yapmak ve politikalar oluşturmak için biraraya geldiklerini ifade eden başkanlar “Kurtuluş Savaşında içerisinden 2 gönüllü alay çıkarmış bir şehrin evlatları olarak, dedelerimize minnet, sevgi ve saygı besliyoruz. Bizden sonra gelecek nesillerimizin de bizlere sevgi, saygı ve minnet duymasını istiyoruz. Onun için bir araya geldik ve bir şeyler yapabilmenin gayreti içindeyiz” dediler.
4 parti tarafından imzalanan S.P İl Başkanı Abdülkadir Bektaş tarafından okunan basın açıklamasında, çevre illere yapılan hizmetlerden söz edildikten sonra, “Fakat ne hikmetse Giresun için üretilen projeler bir türlü bitirilemiyor ve sürüncemede kalıyor. Ömür törpülüyor. (Tirebolu-torul yolu 29 yıl, çanakçı yolu 13 yıl, dereli yolu 10 yıl, eğribel tüneli 5 yıl) Liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Ama bu listenin hiçbir zaman sonu gelmiyor”denildi.
ORDU İDARE MAHKEMESİ YOLU DURDURMUŞ!
Açıklamada, 2010 yılında talepler üzerine gündeme getirilen Giresun Güney Çevre Yolu Projesi’nden “bir türlü başlanılamayan, ne zaman başlanacağı belli olmayan ve başlanılamadığı için ne zaman biteceği meçhul olan bir garip proje olarak sözedildi ve süreç içinde yapılanlara yer verildi.
Ordu İdare Mahkemesi’nin Gülyalı mevkii kavşağının ayaklarının Gülyalı Halk Plajını yok edeceği gerekçesiyle çevre uolu için yürütmeyi durdurma kararı verdiği belirtilen açıklamada, şu değerlendirmeler yapıldı: “Aklımıza türlü türlü sorular geliyor… Başlangıç yerinin seçimi, gelişi güzel hazırlanan rapor, köprü ayaklarının plaja sokulması, raporda belirtilen amaçla seçilen güzergâhın ters düşmesi vs.
Bunca yapılan yanlıştan sonra mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vereceği zaten belliymiş. Bile bile lades durumu…10 senede ancak kâğıt üzerine kadar getirilebilen bir projeyi yine kâğıt üzerinde durdurabilmek büyük başarı(!). Karayolu tabelalarına Giresun ismini yazdırtamayan siyasilerimiz, acaba başlangıç proje bedeli (2019 yılı) 2.336.833.369 TL. olan Çevre yolunu yaptırtabilirler mi?”
Çevremizdeki 4 ilin çevre yolu olduğu gerçeğini, hatta Ordu’nun ilçelerinin de çevre yolu olduğu gerçeğini kabul eden siyasilerimiz, acaba Giresun’un çevre yolu olamayacağı gerçeğini kabul edebilirler mi?”
AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİLER
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve DEVA Partisi il başkanları açıklamalarında Giresun Çevre Yolu bir başka bahara kaldığını ancak Dereli yolu, Çanakçı yolu, Eğribel tüneli gibi, hep gündemde tutularak siyasi ranta kurban edileceğini iddia ettiler. Başkanlar milletvekillerine “AKP hükümetinin milletvekillerine buradan sesleniyoruz; şehrimizi ekonomisi sebebiyle göç veren il statüsünden ve çarpık kentleşme zihniyetinden kurtaracak Güney Çevre Yolu ile birlikte güney-kuzey aksınında bir an önce açılması elzemdir. Dal-Çık projesi bu işin alternatifi olamaz. 10 senedir bu şehre verdiğiniz sözleri unutmadık ve unutulmasına izin vermeyeceğiz. Yoksa tarih sizi hiçbir zaman affetmeyecektir” ifadeleriyle seslendiler.