Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Amasya, Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon şubeleri düzenledikleri basın toplantısıyla bölgedeki vaka artışlarına dikkat çektiler. Sendikalar iktidara ‘tam kapanma’ çağrısı da yaptı.
MUTASYONLU VİRÜS VAR UYARISI
Eğitim-Sen şubeleri adına toplantı sonrası yapılan basın açıklamasında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yüz yüze eğitim ve sınav açıklamalarının kaygıları artırdığı belirtilerk, “Şu anda birlikte açıklama gerçekleştirdiğimiz Karadeniz şubeleri olarak Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Tokat ‘çok yüksek riskli’, Amasya ve Artvin ‘yüksek riskli’ iller kapsamında. Sağlık Bakanlığı tarafından mutasyonlu virüs olan 23 şehir açıklandı. Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından mutasyon geçiren korona virüsünün Trabzon’da da görüldü” bilgileri kamuoyu ile paylaşıldı” ifadelerine yer verildi.
“YAYLALAR, CENAZE YASAK, KONGRE SERBEST”
Sendika başkanları ilgilelere “Salgın yayılımı nedeniyle yaylalara çıkış, cenazelere katılım yasaklanmasına rağmen kapalı salonlarda siyasi parti kongrelerinin gerçekleştirilmesi ve yüz yüze eğitim ve sınav kararları alınması bizim için kabul edilemez bir durumdur. Fiziksel hareketliliğin azaltılması için yeterli süre kapanmanın, yüksek etkinliği olan bir aşıyla herkesi hızla aşılamanın, test sayısını arttırma uygulamalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor” çağrısı yaptılar.
YÜZYÜZE EĞİTİM, SINAVLAR ERTELENMELİ”
“Kamu yöneticilerinin temel sorumluluğu maske, mesafe ve hijyen önlemlerini bireylere bırakmak değil kamusal önlemler almaktır” diyen Eğitim-Sen şube başkanları, şu değerlendirmeleri yaptılar: Amasya, Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinde;
1) 1 Mart’ ta başlayacağı açıklanan yüz yüze eğitim kararları ertelenmelidir.
2) 1 Mart’ tan itibaren gerçekleştirileceği açıklanan sınavlar ertelenmelidir.
3) Özel özel eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerimizin önemli bir bölümünün kronik rahatsızlıkları vardır. Bu öğrencilerimizden herhangi birinin hastalığa yakalanması kronik rahatsızlıklarıyla birleştiğinde telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle Özel özel eğitim kurumlarında yüz yüze eğitime ara verilmelidir.
4) Okul öncesi eğitim kurumlarının açılma gerekçesi öğrencilerin ebeveynlerinin, emekçilerin salgında dahi çalışması gerekçesi ile açıklanmıştır. Aslolan toplumsal faydadır ve öğrencilerimizin üstün yararıdır. Okul öncesi eğitim kurumlarında yüz yüze eğitime ara verilmelidir. Okul öncesi öğrencilerimizin ve özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerimizin velilerinden birine ücretli izin hakkı verilmelidir.
5) Köy okullarında alınmayan önlemler ve taşımalı eğitimde öğrencilerimizin ve lojmanların olmaması veya atıllığı nedeniyle öğretmenlerin servislerde, araçlarda uzun saatler kalabalık ortamda yolculuk yapmak zorunda kalması fiziksel hareketliliği ve salgın riskini artırmaktadır.
Taşımalı eğitimde servis sayısı artırılmalı, eğitim emekçileri acilen aşılanmalı, gerekli koruyucu malzeme eksiksiz sağlanmalı, öğretmenlerin ulaşımı güvenli ve ücretsiz bir şekilde sağlanmalı, yüz yüze eğitimde görevli eğitim emekçilerinin talebi doğrultusunda ücretsiz barınma hakkı verilmeli, öğrencilerimizin internet erişimi ve cihaz sorunu ücretsiz karşılanmalıdır. Gerekli koşullar sağlanıncaya köy okullarında ve şu an devam etmekte olan DKY kurslarında yüz yüze eğitime ara verilmelidir.
Mücadelemiz öğrencilerimizin üstün yararı, eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin, halkın sağlık hakkı içindir. Haklarımıza, öğrencilerimizin eğitim hakkına sahip çıkmak için tarihsel ve toplumsal sorumluluklarımızın gereğini yapmaya devam edeceğiz”.