Giresun

Sevinç; “Türk fındık üreticisi ihracatçılarımızın da kırmızı çizgisidir.”

HABERİN VİDEOSU 

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, Karadeniz Ekonomi Digital Platformları’nda katıldığı yayında Dış Haberler Sorumlusu Reşat Güngör’e konuk olarak fındığa dair merak edilen tüm sorulara cevap verdi. Manşeti “Türk fındık üreticisi, ihracatçılarımızın da kırmızı çizgisidir” cümlesiyle atan KFMİB Başkanı Sevinç, 40 dakikalık yayında şu konu başlıklarını kamuoyu ile paylaştı.

📌Üreticimiz fındıktan para kazansın ki mutlu olsun. Bahçesine baksın, verimi ve kaliteyi arttırsın. Fındık üreticimizin mutluluğu ve kazancı bizim için çok önemlidir.

📌Cumhurbaşkanımız bugüne kadar tüm tarım ürünlerinde olduğu gibi fındıkta da dünden bugüne üreticinin yanında olduğunu göstermiştir. Çay ve hububatta üretici nasıl memnun edildiyse benzer durum fındık için de söz konusudur.

📌Türk fındığının rekabet gücünü dünyada korumalıyız. Üretimdeki tekel gücümüzü dönüm başına 80 kilo almak yerine maliyetleri de düşürerek 250-300 kilolara çıkartarak göstermeliyiz.

📌Türkiye olarak izleyeceğimiz politikalarla dışımızdaki ülkelerde fındığın sökülmesini sağlamalıyız. Bizi bekleyen bir tehlike var. ABD ve diğer ülkelerde sürekli olarak fındık dikim sahalarını artırmaya yönelik çalışmaları var. 10 yıl sonrası için tedbirleri almasak aleyhimize olur.

📌TMO sektöre zorunlu olarak girmiş olmakla birlikte üzerine düşen regüle görevini de başarıyla yerine getirmektedir. Beklentimiz, geçen yıl olduğu gibi fiyatların sezon öncesi fiyatları geçen sezon olduğu gibi açıklaması ve hububatta olduğu gibi satış fiyatınıda açıklanması ve spekülasyonların önlenmesidir. TMO’nun taban fiyatı açıklamasıyla arz ve talebe göre serbest piyasa oluşacaktır.

📌Ülkemizdeki fındık rekoltesi çotanak sayımına göre Temmuz sonunda belli olacaktır. Türkiye, rekolte bakımından dünya genelinde itibarı olan bir ülkedir. Çünkü bugüne kadar gerçek rekolteleri ortaya koymuştur. Bu yıl için de gerçek Temmuz sonu yapılacak çotanak sayımına göre ortaya çıkacaktır. Üretmekten korkmayalım ve üretimdeki gücümüzü korumayalım.

Etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir