HABERİN GÖRÜNTÜSÜ İÇİN LİNKİ TIKLAYIN
Atatürk muhafız alayı komutanı, 47. Gönüllü Alay’ın Milis Yarbayı, Giresun belediye başkanlarından, kurtuluş savaşı kahramanı Topal Osman Ağa, ölümünün 99. yıldönümünde törenlerle anıldı.
DEVLET TÖRENİ OLMAKTAN YİNE Mİ ÇIKARILDI?
Osman Ağa Meydanı’ndaki Osman Ağa ve Giresun Uşakları Anıtı önünde düzenlenen ilk törene il devlet protokolü katılmadı. Giresun Valisi Enver Ünlü, Rektör ve Bölge Komutanı gibi protokol üyeleri orada değildi.
Törende; Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, Ak Parti, CHP ve MHP temsilcileri, GESOB Başkanı Ali Kara, Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Kara, bazı kamu kurum ve kuruluşların, STK’ların temsilcileri, Osman Ağa’nın ailesi ve vatandaşlar hazır bulundu. Törende anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
PROF.DR.BALCI OSMAN AĞA’YI ANLATTI
Günün önemine ve Osman Ağa’nın biyografisini, kurtuluş savaşındaki rolüne ilişkin konuşma Giresun Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Sezai Balcı tarafından yapıldı. Balcı, şunları söyledi: “Osman Ağa büyük taaruzda da yer almış, komutasındaki 47. Alay ile 22 Ağustos 1922’de Deve Sivri tepesinin alınmasında büyük yararlılık göstermiştir. Yunanlıların yurttan tamamen atılmasına kadar mücadele etmiştir. Zaferden sonra belediye başkanlığı görevine debam ederken, 18 Şubat 1923’te Ankara’ya dönmüştür . 27 Mart 1923’te şüpheli bir şekilde ortadan kaybolan Trabzon mebusu Ali Şükrü beyin öldürüldüğünün anlaşılması üzerine yapılan tahkikat sonrasında olayda dahili olduğu şüphesiyle tutuklanması istenmiş 1-2 Nisan gecesi çıkan çatışmada öldürülmüştür”
Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ise konuşmasına, “Osman Ağa ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı’nda cepheden cepheye süren eşsiz mücadeleleri sonucunda bugün işgal görmemiş bir şehirde Belediye Başkanı olarak görev yapmanın onurunu yaşıyorum” sözleriyle başladı. “Bu şehrin o alayların ne kadar fedakarca bu memleketin geleceğinde ne kadar etkili olduğunu bu ülkeye anlatmalıyız. Bunun için çalışmalar yapıyoruz” dedi.
KALEDEKİ ANIT MEZARDA TÖREN…
Osman Ağa için ikinci anma töreni, anıt mezarının bulunduğu Giresun Kalesi’nde gerçekleştirildi. Buradaki törende Vali Enver Ünlü de hazır bulundu. Ünlü ay yıldızlı çelengi Osman Ağa’nın mezara bıraktıktan sonra ailesi ve orada bulunanlarla birlikte Kur’an-ı Kerim okunması ve dua törenine katıldı. Anma programı kapsamında aynı gün Hüseyin Gazi Menteşoğlu arşivinden Milli Mücadele Sergisi, Karazıpkalılar Kısa Film gösterimi ve Osman Ağa ve Milli Mücadele Paneli düzenlendi.