Mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine yönelik toplantı, Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven’in başkanlığında toplandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Giresun Vali Tanrıseven, Dünyanın en kaliteli fındığının Giresun’da yetiştirildiğini belirterek, hasat sezonunda başta Doğu ve Güneydoğu illeri olmak üzere geçen yıl 26 ayrı ilden kente diğer mevsimlik işçi göçü yaşandığını kaydetti.
“Giresun’da Mevsimlik Tarım İşçileri, Aileleri ve Özellikle Çocuklarına Yönelik Yenilikçi Bir Uygulama Modeli” hakkında sunum yapan Vali YardımcısıTanrıseven, “Hayata geçirdiğimiz proje ile hem fındık işçilerinin çalışma ve barınma koşullarını iyileştirmek, hem de yasal olarak yasaklanmış olan çocuk işçiliğini önlemek için çalışmalar yapıyoruz. Aileleriyle Giresun’a gelen ve çocuklar, tarlada çalışmak yerine eğitmenlerimiz nezaretinde sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde bulunuyor. Böylece hem çocuk işçiliği önlenirken hem de çocuklara kentimizi tanıtarak, kendilerini yeni eğitim yılına hazırlıyoruz. Bu yıl projenin kapsamını genişleterek devam ettireceğiz” dedi.
Toplantıda, Uluslararası Çalışma Örgütü Kıdemli Proje Koordinatörü Ayşegül kansu ise çocuk işçiliği bilgilendirme sunumu ve video gösterimini yaptı. Kansu, özellikle çocuk işçiliği kavramı, çocuk işçiliğinin nedenleri ve sonuçları, Dünyada ve Türkiye’de çocuk işçiliği istatistikleri, tarımda çocuk işçiliği ve çocuk işçiliği ile mücadele konularında bilgi verdi.
Ayşegül Kansu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uzmanı Anıl Akçay, Giresun’da modelin başarı ile uygulanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, Giresun Valiliğine, ilgili kurumlara ve projeyi yürüten Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven’e teşekkür ettiler.