Giresun

BİR GARİP KARAR: GİRESUN YAYLALARINA ÇIKMAK İÇİN İZİN ALINACAK…

Giresun’da tarım ve hayvancılıkla uğraşanların yaylaya hayvanlarını çıkarmak için Tarım İl-ilçe müdürlüklerinden izin almaları gerekiyor. Kararla Giresun sınırları içinde yer alan mera, yaylak ve kışlaklarda 20 Mayıs-10 Ekim 2022 tarihleri arasında kalan dönemin 2022 yılı otlatma mevsimi olarak kabul ediliyor. 15 Temmuz-05 Ağustos tarihleri arasındaki dönemde otlatmaya kısıtlama getiriliyor.Tepki çeken kararla ilgili Giresun İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Ömer Cebeci mecliste konuştu. Bunun bir dayatma olduğunu söyleyen Cebeci, ” Peki yaylada bulunan hayvanlar bu aradaki 20 gün boyunca ne yiyecek? Şimdi tam mevsimin ortasında “20 gün hayvan otlatmak yok” kararı ne demek oluyor? Yaylalar bizlere Atalarımızdan Kalan mirastır siz bu kararı alırken kime sordunuz yaylacılık yapanlara, hayvancılık yapanlara, Arıcılara sordunuz mu, siz bu kararı kim adına aldınız?” diye sordu.

ÖMER CEBECİ: “HALKIN HAYVANCILIK YAPMASINA MÜDAHALE EDİLİYOR”Cebeci, “ Halkın hayvancılık yapmasına bu kadar müdahale edilmesinin ve yıllar sonra yine jandarma ile muhatap edilmesinin sebebi nedir. Afkanlı, Suriyeli göçmenler ülkemize sınırlarımızdan akın akın gelirken, bir ilden bir ile elini kolunu sallayarak geçerken kendi vatandaşımızın yaylaya hayvanlarını çıkarmak için izin belgesi ne demektir, jandarmayla karşı karşıya getirmek ne demektir” diye konuştu.
Ömer Cebeci’nin mecliste okudu kararda şu ifadeler yer aldı: “İlimiz yaylaklarında, otlatma periyodu içerisinde hayvan otlatılabilmesi amacıyla, Bakanlığımız İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ‘Yaylağa Çıkış İzin Belgesi’ tanzim edilmesine, izin belgelerinin bizzat çiftçi ailelerine imzalattırılmasına ve Müdürlük tarafından onaylanmasına, ilgili müdürlüklerce belge verilmeden önce Komisyonumuzca belirlenen otlatma hakkı ücretinin köy sandığına veya belediye bütçesinde ayrı bir hesaba yatırılmasının sağlanmasına, belge almayan çiftçilere yaylaklara çıkış izni verilmemesine, otlatma tarihinden önce hayvanları ile birlikte yaylağa gitmek üzere yola çıkanların kolluk birimleri tarafından önlenmesine, yaylağa çıktığı tespit edilenlerin ise geriye döndürülmesine, otlatma döneminin sona ermesiyle birlikte, halen otlatmaya devam edenlerin kolluk birimleri tarafından geri dönüşlerinin sağlanmasına, bu amaçla, ilçe jandarma komutanlıklarınca görev ve sorumluluk sahalarında gerekli tedbirleri almalarına”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir