Aktüel

Ferrero’nun model fındık bahçelerinde başarı sağlandı

Ferrero Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Sera Üner, Giresun’da düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Buna göre, Ferrero Fındık’ın 2017’den bu yana Giresun’daki dört model bahçede gerçekleştirdiği iyi tarım uygulamalarının etki alanı 8 bin dekarı aştı.

https://www.youtube.com/watch?v=gUrs5BkI7A8

Ferrero Fındık’ın Türkiye’de fındık sektörünün modernizasyonuna ve değer zincirinin her yönüyle gelişmesine katkıda bulunma hedefiyle yürüttüğü Ferrero Değerli Tarım (FFV) sürdürülebilirlik programının Giresun’daki çalışmaları devam ediyor. Programın ‘Çevrenin Korunması ve Sürdürülebilirlik İş Modeli’ başlığı kapsamında 2017’de hayata geçirilen ‘Model Bahçeler’ projesinin Giresun ayağında, FFV saha uzmanları Giresun’daki fındık üreticilerine ait dört model bahçede, etkinliği kanıtlanmış olan iyi tarım uygulamalarını ve yenilikçi zirai çözümleri uygulamaya koyuyor. Giresun’daki model bahçelerin etki alanı, beş yılda 8 bin dekarı aşkın fındık bahçesine ve 250’den fazla fındık üreticisine ulaştı.

“İyi tarım uygulamaları ile tüm bölgeye örnek oluyoruz”

Ferrero Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Sera Üner, Giresun’daki fındık üreticilerinin ilgisi ve yeniliğe açık olması sayesinde doğru tarım tekniklerinin yaygınlaştığını belirterek, “Sahada danışmanlık ve eğitim gibi hizmetlerle iyi tarım uygulamalarını üreticilere aktarırken, aynı zamanda en iyi uygulama örneklerini model bahçelerde ortaya koyuyoruz. Üreticiler, sürdürülebilirliği de destekleyen bu uygulamaların somut faydasını bizzat gözlemleme imkanına sahip oluyor. Bu sayede uygulama yaptığımız bahçeler tüm bölgeye örnek oluyorlar. Fındık değer zincirinin gelişmeye devam etmesine katkıda bulunacak dijital imkanları da devreye alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Bulancak’ta derin budama uygulaması yüzde 100’e ulaştı

FFV saha uzmanları, model bahçelerde fındık üreticilerine fındık hastalık ve zararlıları ile entegre mücadele, bitki besleme, hasat ve budamaya yönelik eğitim ve uygulama desteği sağlıyor. Üreticiler bahçelerindeki ihtiyaca odaklanılarak önerilen uygulamalarla, bahçe sağlığını iyileştirme, fındığın kalitesini artırma, hastalık ve zararlılara karşı kültürel önlemlerle pestisit kullanımında azalma, verimli gübre kullanımı, doğru budama ve besleme yöntemleri sayesinde sağlıklı gelişim, hasat gibi uygulamalarda alternatif yöntemlerin kullanılmasıyla üretim maliyetlerinde azalma gibi faydalar elde ediyor. Giresun’un Bulancak ilçesinde derin budama yapılan bahçe alanı yüzde 100’e, Keşap ilçesinde fındık tarımı için önemli uygulamalardan biri olan hasat sonrası yapraktan beslemenin yapıldığı bahçe alanı yüzde 90’a ulaştı.

Dönüm başı verimim 70 kilogramdan 180 kilograma çıktı”

Model Bahçeler projesi kapsamında Giresun’un Yağlıdere ilçesinde üretim yapan fındık üreticisi İbrahim Çöğürcüoğlu, programın etkisini şu örneklerle anlattı: “Babadan kalma 28 dönüm arazimde, babadan kalma yöntemlerle üretim yapıyordum. 2017’de Ferrero Fındık’ın yönlendirdiği danışman arkadaşlarımın desteğiyle 1,5 dönüm arazimde yapılan budama, bitki besleme ve zararlılarla mücadele uygulamalarıyla, verim ve kalitede yaşanan artışı gördüm. Bunu kendi bahçelerime de uygulayarak, geçmişte 70 kilogram olan dönüm başı verimimi 180 kilograma çıkardım. Hem ben hem de çevremizdeki üreticiler bu alanda yapılanları takip edip mühendis arkadaşlardan eğitim alarak, verim ve kalite artışı sağladık.


Toplantıda Ünver ve beraberindekiler basın mensuplarının sorularını yanıtladılar. Gazeteci Mustafa Öztürk de bir konuşma yaparak, değerlendirmelerde bulundu.

Giresun’daki Model Bahçeler çevre bahçelere nasıl örnek oldu? (2021/22)

*FFV tarafından destek verilen Bulancak ilçesindeki yaklaşık 2400 dekarlık fındık bahçesinde derin budama uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 100’e ulaştı.

*FFV tarafından destek verilen Eynesil ilçesindeki yaklaşık 1000 dekarlık fındık bahçesinde bahar dönemi yapraktan besleme uygulamasının gerçekleştirildiği bahçe oranı yüzde 98’e ulaştı.

*FFV tarafından destek verilen Keşap ilçesindeki yaklaşık 2000 dekarlık fındık bahçesinde hasat sonrası dönemi yapraktan besleme uygulamasının gerçekleştirildiği bahçe oranı yüzde 90’a ulaşarak yaklaşık 1800 dekar oldu.

*FFV tarafından destek verilen Yağlıdere ilçesindeki yaklaşık 3000 dekarlık fındık bahçesinde derin budama uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 87’e ulaşarak 2700 dekara yaklaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir