Giresun İl Genel Meclisi’nin 2019 yılında başlayan görev dönemi Mart ayı ile birlikte sona eriyor. Meclisin CHP Gurup Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, “40 kişilik bu mecliste ,ben ve 6 arkadaşım 7 üye olarak Giresun halkının bize verdiği muhalefet görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştık. Giresun’un stratejik yaşamsal konularını her ay birer dosya olarak gündem dışı sözlerle ve Giresun halkıyla paylaştık. Araştıran, sorgulayan, eleştiren, aynı zamanda inovatif çözümler üreten ,zaman zaman da sunum yapan bir muhalefet anlayışını öne çıkardık” dedi
Yılmaz yaptığı açıklamada, görev döneminde dile getirdiği konu ve sorunlara yer verdi. İşte Mehmet Yılmaz’ın açıklamasındaki maddeler.:
1. Son 10 yıllık İl Genel Meclisi üyeliğimizde, Özelleştirildikten sonra 20 yıldır uyuyan Giresun Limanı için önergeler verdik. İnovatif bir çalışma ile MAXSEA adlı programdan yararlanarak, mendirek uzatması için Elektronik Navigasyon Haritalaması ve bunun sunumunu yaptık bu mecliste.371 m.Büyük Mendireğimizi uzatarak, mendirek üzeri rıhtımla yükleme ve boşaltma önerdik. Biliyorsunuz sizlerin de desteği ile yeniden geç te olsa sahip çıkıldı limanımıza. İşletme el değiştirdi. Yükleme ve boşaltmaların otomasyonla yapılacağı bir liman, aynı zamanda serbest bölge özelliği kazandırılabilirse Giresun ekonomisine ve istihdama çok önemli katkı yapacağını öngördük. Ancak Sadece yük limanı değil, aynı zamanda insan ve yükü birlikte taşıyabilen RORO seferleri ve Turizm amaçlı CRUİSE(KRUVAZİYER) gemi yanaşması sağlanarak Liman faaliyetleri çeşitlendirilmelidir dedik. Fakat 10 yıldır Giresun’ da sesimizi duyan olmadı. Son yıllarda birde baktık Ordu Ünye Limanında karşılık buldu bu önerilerimiz. Aynı zamanda yarısı tersane olan Ünye Limanı, dar sahasına rağmen hem RORO hem de Kruvaziyer gemilerini mendirek üzerinden yanaştırabilmektedir. En son Serbest Bölgeyi de alan Ordu Ünye için ,CHP Grubu olarak biz önerdik komşu yapıyor demenin dışında söyleyecek tek söz bulamıyorum .
2.Yasal gerekçeleri nedeniyle muhalefet ettiğimiz diğer konu Teyyaredüzü mahallesinde İl Özel İdaresi hizmet binası olarak yapılan bu binanın, önce 5 yıldızlı otele verilmek istenmesi. olmayınca, satışa çıkarılması ,o da olmayınca konut alanı düşüncesi. Biz başından beri, bu binaya Giresun’un ve kurumumuzun ihtiyacı olduğunu, %80’i tamamlanmış bir binanın Otel için yap-işlete sokulamayacağını, Yüksek Planlama Kurulu izni olmadığını, şayet yıkılırsa da çok büyük kamu zararı ortaya çıkacağını tekrar tekrar söyledik.Neyseki geçte olsa köylünün parasınını toprağa gömmekten vazgeçildi.Bunun yerine binanın %75’i Çevre Şehircilik Bakanlığı ile becayiş edilerek bugünlere gelindi.Üzerine afiyet olmayan dolgu alanlarına yatırım yaptırılıp sonrada bu imalatları bedelsiz olarak Giresun Belediyesine devrederek,borç batağında yüzdürülen İl Özel İdaremiz, becayişle elde edilen gayrimenkulleri hızla satarak ancak ayakta kalabilmiştir.Bu Mirasyedi satışlarda artık yolun sonu göründü.Elde kalan son 2 parça yer.Bundan sonra neyi bulupta satacaksınız?’Merak ediyoruz.
3. 10 yılda,İçme suyu aldatması ile yapılmaya çalışılan “İKİSU HES TESİSİ VE İÇME SUYU PROJESİ” en çok gündeme taşıdığımız konulardan biriydi. ÇED raporunda bu barajdan içme suyu verilmeyeceği gerçeğini ortaya çıkardık. Sonuç olarak aslı HES olan bu PROJEnin lisansı iptal edildi. Bu bölgede sadece içmesuyu barajı istediğimizi sağır sultan bile duydu .Sadece İçme suyu barajı olarak,Trabzon’a Atasu Barajı,Gümüşhane’ye Bahçecik Barajını yapan DSİ,Giresun’a gelince neden HES yapmaya çalışmıştır yıllarca diye hep sorduk.
4. Giresun’un kurtuluşunun reçetesi olarak saç ayağı stratejisini çok sık hatırlattık. Tirebolu-Torul bağlantısı ile İran kapısını, Eğribel ve Pınarlar Tünelleriyle Mersin Limanı ve Akdeniz kapısını Giresun Limanına bağlayabileceğimizi bıkmadan usanmadan seslendirdik.
5. Torul-Tirebolu iyileştirme projesini Karayollarının tozlu raflarında bulup, sizlerle sunumunu paylaşmış ve Giresun halkını bu projeden haberdar etmiştik. Ama Hala projeden bir ses yok.
6. Çok konuştuğumuz ,yine Harşıt Vadisinden beklediğimiz Demiryolunun ana hattı Trabzon’a kaptırıldı. Ancak ÇED raporunda yer almasına rağmen Torul-Tirebolu ayağının ne olduğundan , kimsenin haberi yok diye bas bas bağırdık.
7. En sık gündeme taşıdığımız Kanser Araştırma ve Onkoloji Enstitüsü kurulması ve PET çekimi için Tomografi cihazı alınması önerilerimizin Giresun Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığında karşılığını bulduğunu öğrendik . Aksu mahallesine kurulan Hastane ve Üniversite Sağlık Bilimleri yerleşkesinde bu iki konunun çözülmesini bekliyoruz. Dün 4.Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle de tüm kanser hastalarına acil şifalar diliyorum
8.Ta ÇED başvuru sürecinden beri takip ettiğimiz hala başlatılmayan Güney Çevre Yolunun doğu tarafının Armelit’ten öteye uzanmasını ve alternatif olarak ta 5 km derinliği olan projeyi önermiştik.Hala Giresun halkı bu projeyi bekliyor.
Evet değerli arkadaşlar ,ağırlıkla CHP grubu olarak ,hep Giresun’un büyük resmi üzerine çalıştık bu dönemde de.Yeni bir ufuk, yeni bir rota önerdik ,iktidarı, muhalefeti, sivil toplumu, demokratik kitle örgütleri ile hep birlikte Giresun yol alsın istedik.7 Kişilik muhalefetten ancak bu kadar olabildi. Tabi ki takdir çok sevgili Giresun halkınındır. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.