47.ULUSLARARASI GİRESUN AKSU FESTİVALİ BAŞLADI
4 bin yıllık bir geleneğe dayanan Çepni Türklerinin kendi kültürleriyle harmanlayarak yaşattığı Giresun Aksu Festivali, yoğun bir halk katılımıyla gerçekleştirildi. Aksu deresinin denize döküldüğü yerde ilk gün etkinlikleriyle başlayan ve üç gün sürecek festivalde, Giresun’un çeşitli alanlarında programlar düzenleniyor.
Pandemi, deprem gibi gerekçelerle uzun bir süre yapılamayan 47.düzenlenen Uluslararası Giresun Aksu Festivali, binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı.
GİRESUNLULAR 4 BİN YILLIK AKSU GELENEĞİNİ YAŞATIYORLAR
Festivalin ilk gün etkinlikleri Atatürk anıtı önünde Belediye Başkanı Fuat Köse’nin anıta çelenk sunumuyla başladı. Törene yerli ve yabancı halk oyunları ekiplerinin yanı sıra CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş de katıldı.
Etkinlikler daha sonra Aksu’da ki festival sahasında sürdü. Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse,festiavalin açılışında yaptığı konuşmada, “Çok eski zamanlardan bu yana büyüklerimizin başlatmış olduğu gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak ve gelecek nesillere anlatmak bizlerin en önemli görevlerinden bir tanesidir. Geçmiş yıllarda olduğu gibi binlerce yıllık geleneği yaşatmaya devam edeceğiz. Festivalimizi her geçen yıl daha da coşkulu şekilde kutlayacağız. Toplumlar kültürleri kaybetmemeli. Kültürlerini kaybeden toplumlar yozlaşır ve dejenere olurlar. Bizler bu kültürümüzü bundan sonra da yaşatmayı sürdüreceğiz. Binlerce yıllık gelenek için bir araya gelmemizden dolayı oldukça mutluyum. Bu kalabalık beni çok mutlu etti. Hepinize bol eğlenceler diliyorum.” dedi.
Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Milletvekilleri Elvan Işık Gezmiş, Nazım Elmas ve Ertuğrul Gazi Konal, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Gürgenci ve Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Uğur Karaibrahimoğlu da festivalin anlam ve önemine dair konuşma yaptılar.
Konuşmaların ardından Vali, belediye başkanları, milletvekilleri ve sacayaktan geçme, denize dilek tutup taş atma gibi Aksu törelerini yerine getirdileri.
Festival etkinlikleri kapsamında yerli yabancı ekiplerin halk oyunları gösterileri ve yerel sanatçı konserleri katılımcılara keyifli anlar yaşattı ve ayakta alkışlandı. Yabancı ekipler Gürcistan ve Slovakya ile Muğla Büyükşehir Belediyesi, Polatlı Belediyesi ve Afyonkarahisar Belediyesi, Giresun Folklor Sanat Derneği (GİFSAD) ve Giresun Belediyesi Konservatuarı ekiplerinin gösterileri izleyicileri adeta büyüledi.
Festivale; Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Giresun Milletvekilleri Elvan Işık Gezmiş, Nazım Elmas, Ertuğrul Gazi Konal, Cumhuriyet Başsavcısı Zeynel Abidin Akkiraz, Giresun Üniversitesi Rektörü Yılmaz Can, İl Jandarma Komutanı Albay Özgür Özer, İl Emniyet Müdürü Recep Güzelyazıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, Bulancak Belediye Başkanı Necmi Sıbıç, Görele Belediye Başkanı Hasbi Dede, Soğukpınar Belediye Başkanı Mustafa Eyice Espiye Başkanı Erol Karadere ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Tolga Erener ve çok sayıda kamu kurum ve kuruluş, STK temsilcileri katıldı.
EMEK VERENLER UNUTULMADI
Diğer yandan 1976-1982 yılları arasında festivalin organizasyonunu başarıyla yürüten Giresun Turizm ve Tanıtma Derneği’nin o zaman ki üyeleri Uğur Karaibrahim, Hasan Karaibrahim, Şükrü Konanç ve Tahsin Dervişoğlu’nun kendilerine, hayatlarını kaybeden Haluk Aktan, Yalçın Yaman, Zeki Akdağ ve Mustafa Dağ’ın ise yakınlarına plaket takdim edildi.
Festival etkinlikleri öğleden sonra Giresun Kalesi’nde sürdü.