KİM NE KADAR SAMİMİ GÖRECEĞİZ
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak, Ali Şükrü Bey cinayetinden sorumlu tutulan ve çıkan çatışmada öldürülen Topal Osman Ağa’nın itibarının iade edilmesi için daha önce verdiği kanun teklifinin doğrudanTBMM’nin gündemeine alınması için başkanlığa dilekçe verdi. Oylamada eğer kabul edilirse teklif gündeme alınacak ve üzerinde görüşme yapılacak.
Bu konuda özellikle Ak Parti ve MHP’li Giresun milletvekillerinin teklife hangi yönde oy kullacakları merak konusu oldu. Milletvekillerini oyunun rengini şimdiden belli etmesi isteniyor.
Burak Akburak kanun teklifinde; Topal Osman Ağa’nın Birinci Dünya Savaşı’nda Karadeniz’deki en etkili direniş kuvvetini kurduğunu, Osman Ağa’nın Pontus Devleti’nin kurulmasını engellemeye yönelik çalışmalar yaptığını ve İstanbul Hükümeti tarafından yargılandığını belirttikten sonra Ağa’nın, TBMM Hükümeti’nin kurulmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer aldığını ve şahsi korumalığını yaptığını söyledi. Teklifte, “Osman Ağa, Koçgiri İsyanı’nın bastırılmasında önemli rol oynamıştır. Sakarya Meydan Muharebesi’nde büyük başarılar göstermiştir. Bu savaştaki büyük başarısından sonra yarbay rütbesine terfi ettirilerek Büyük Taarruz boyunca da Yunanlılara karşı kahramanlıklar göstermiştir” ifadeleri kullanıldı.
İlerleyen yıllarda Osman Ağa’nın Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey’in ölümünden sorumlu tutulduğu hatırlatılan kanun teklifinde bu cinayetin ardından Osman Ağa’nın çıkan çatışmada öldürüldüğü, cenazesinin de 2 Nisan 1923 tarihli Meclis kararıyla Meclis kapısı önünde teşhir edildiği anlatıldı.
“ATATÜRK’ÜN VERDİĞİ FİİLİ İADE-İ İTİBARI HUKUKEN DE VERİLMELİ”
Akburak, teklifte şu değerlendirmede bulunuyor: “TBMM’nin 2 Nisan 1923 tarihli ve 370 sayılı kararının sonucu olarak Topal Osman Ağa Meclis kapısı önünde şaiben teşhir edilmiştir. 1925 yılında Mustafa Kemal Paşa’nın verdiği emirle Osman Ağa’nın kabri Giresun Kalesi’nin en güzel yerine nakledilmiş ve anıt mezarının yapılması sağlanmıştır. Hukukun temel prensiplerinden olan masumiyet karinesinden yararlanamamış Topal Osman Ağa’nın fiili iade-i itibarı Mustafa Kemal Paşa’nın emri ile 1925 yılında gerçekleştirilmiştir. TBMM’ye vermiş olduğumuz bu kanun teklifi ile Cumhuriyetin 100. Yılında 2 Nisan 1923 tarihli ve 370 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi kararının kaldırılarak Topal Osman Ağa’nın ve Giresunluların itibarının hukuken de iadesinin sağlanması amaçlanmaktadır”
MHP DE TEKLİF ETMİŞTİ
Benzer konulu bir kanun teklifi daha önce de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin imzası ile TBMM’ye sunulmuştu. Topal Osman Ağa ile ilgili kanun teklifinin sunulduğu önceki dönemde bazı tarihçiler ve muhalefet milletvekilleri, Topal Osman Ağa’nın bazı kanlı saldırılarda adı geçtiğini savunarak itirazlarını dile getirmişti.