Eski bakanlardan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, bir program için geldiği Giresun’da milletvekili Ali Temür ve AKP il yönetimi tarafından gecenin bir vakti bahçeye sokulmuş ve fındık toplamış.
Sayın Kaya belki bilmez tabi, bizim burada karanlıkta dal tutulmaz, el adama güler. Ben çok güldüm. Gece bahçeye babasından, dedesinden, eşinden, emmisinden, dayısından fındık kaçıranlar, bir de fındık hırsızları girer. Soğlamacılar bile gündüzü bekler.
Araba farı tuttular her halde hanımefendiye. Sepet bile bağlamamışlar beline. Takım elbise ve şık kıyafetleriyle üretici kılığı zaten yok hiçbirinde. Önlerinde bir gıdım fındıkla poz vermişler, böylece fotoğraflarla ne kadar üreticinin yanında olduğunu gösterecekler takipçilerine. Yerlerse…
Ama bence yemezler…Üretici artık biliyor sanırım bu iktidarın ve temsilcilerinin üretici, üretim, tarım, toprak dostu olmadığını. Kapitalizmin ve yerli işbirlikçilerinin vahşi sömürü çarkının çeviricisi olduğunu…
Fındık bunun en somut örneğidir. Uluslararası tekeller, karteller belirliyor bu ürünün kaderini. Dünyanın en büyük üretici birliği Fiskobirlik’i işbirlikçi yöneticileriyle birlikte, kapasitesizleştiriler, piyasayı üretici adına belirleme özelliğinden alıkoydular.
Bir firmayı palazlandırıp herkesi amele, ırgat yaptılar. Onlar ne derse o oluyor. Adamlar haklı, ticaret yapıyorlar. Sen bunun karşısında ne yapıyorsun teslim olmaktan başka…Hala daldan, harmana, pazara, ihracata kadar geçen süreci belirleyen, kuralları olan bir fındık politikan bile yok. Olmayınca adamlar senin yerine yapıyor. Sahte rekolte açıklıyor.TMO’yla oynuyor, manavlarına günlük.fiyat verip fındık aldırıyor. Sen yapmadın mi onları ithalatçı iken ihracatçı?
Nerede görülmüş; bir ülkenin devlet yöneticilerinin dünyada söz sahibi olduğu, tüketimin %70’ini ürettiği, toplam 5 ihracat ürünü içinde ortalama yılda 2.5 milyar dolar gelir getiren stratejik bir ürünü değersizleştirdiği… Ucuzlatmaya çalıştığı… Alıcısının her sezon 70 milyar dolar kazandığı… 6 ilin ekonomisinin çarkını çeviren, 8 milyon kişinin yaşamında etkili olan, bir ürüne maliyetinin altında fiyat vererek onu üretenleri vaz geçirmeye çalıştığı, açlığa, yokluğa, yoksulluğa, göçe mahkum ettiği nerede görülmüş?
Birara 130 liralara çıkan sonra maniplasyonlarla fiyatı düşürülen şu anda kilosu 140 TL’lere mal olan bir ürüne o da, muhalefetin, ziraat odalarının zorlamalarıyla 130-135 TL fiyat vermek nerede görülmüş?
İhracat değeri ayrı hesaplanan Giresun Kalite fındığa sadece 2 lira fark vermek nerede görülmüş. 150 lira desen fiyatı almayacaklar mı, seve seve alacaklar, var mı başka seçenekleri? Daha fazla döviz girecekti ülkeye, daha fazla para girecekti, üreticinin, esnafın cebine… Alavere dalaveracıları memnun ettiler de ne oldu?
Neyse…AKP’lileri yi ki gece girmişler bahçeye. Üreticiler bizi görmesin diye böyle yaptılar sanırım. Belki de fındığı gece toplanan bir bitki olarak biliyorlardır. Aslında fındığı ve üreticiyi mahkum ettikleri bahçelerin karanlığına çok yakışmışlar. Bereketli olsun hasat sezonları.
Sahi Ali Temür ve Nazım Elmas hala bu fiyatın üreticinin yüzünü çok güldüreceğini belirterek, reis ve bakana lütfettikleri için teşekkür mesajı neden yayımlamadılar hala…