Giresun Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ali Rıza Yıldız, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Protestosu…
Yıldız, son dönemde mecliste kabul edilen hayvan hakları yasasının, hayvanları koruma konusunda geri adım niteliğinde olduğunu söyledi. Yazılı açıklama yapan başkan Yıldız, “Kanlı yasa geri çekilene kadar; Biz 4 Ekim’i kutlamıyoruz. Çünkü hayvanların gerçek anlamda korunduğu, yaşatıldığı bir yasa çıkmadıkça kutlayacak bir günümüz olmayacaktır. Yapılacak hiç bir etkinlikte yer almayacağız” dedi.
Ali Rıza Yıldız, açıklamasında şunları söyledi: “Bu yasa hayvanları korumak bir yana, onların can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Yasaya göre, tehlike arz ettiği iddia edilen hayvanların öldürülmesine yasal zemin hazırlanmıştır. Aynı şekilde, sokak hayvanlarının toplatılarak barınaklara kapatılması ve burada kalıcı olarak tutulmalarına dair maddeler, hayvanların doğal yaşam haklarını ellerinden almakta, kötü koşullarda yaşamaya mahkûm etmektedir. Bu uygulamalar, hayvanların hak ettiği muameleden uzak, yaşam haklarının hiçe sayıldığı bir tablo yaratmaktadır.
Biz Giresun Hayvanları Koruma Derneği olarak, öldüren değil, yaşatan bir yasa talep ediyoruz. Hayvan haklarının ihlal edildiği, onların yaşam koşullarının göz ardı edildiği hiçbir yasa kabul edilemez. Bugün sokak hayvanları, sadece sevimli dostlarımız değil, aynı zamanda kent yaşamının bir parçasıdır. Yaşanılan elemli olaylardan dolayı üzgünüz. Onları sokaklardan tamamen koparıp, izole ederek veya yok ederek sorunu çözmeye çalışmak, sadece vicdanları değil, insanlığın temel değerlerini de yaralar.”
Yeni yasanın, hayvan haklarını etkin bir şekilde koruyamadığına dikkat çeken Yıldız, sözlerine şu şekilde devam etti:”Bu yasa hayvanlara yönelik işkence, kötü muamele ve şiddet olaylarını etkin bir şekilde önleyememekte, caydırıcılık açısından yetersiz kalmaktadır. Hayvanlara yapılan kötü muamele suçlarının idari para cezaları ile geçiştirilmesi, bu suçları işleyenleri caydırmamakta; aksine, daha fazla suistimale yol açmaktadır. Hayvan haklarını savunan bizler, daha adil, daha kapsayıcı ve hayvanları gerçekten koruyan bir yasa talep ediyoruz. Suçlulara ağır yaptırımlar uygulanmadıkça, hayvanlara karşı işlenen suçların önüne geçmek mümkün değildir. Uygulanmayan yasaların suçlusu sokak hayvanları değildir. Öte yandan popülasyon çözümünün ‘kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat’ olduğu bilincindeyiz.”
Yıldız, talepler ve çözümlerini şöyle sıraladı:
1. Öldürmeyi değil, yaşatmayı esas alan yasa: Hayvanların öldürülmesine zemin hazırlayan maddeler geri çekilmeli; onların yaşam hakları garanti altına alınmalıdır.
2. Barınak şartlarının iyileştirilmesi: Sokak hayvanlarının toplatılarak kötü şartlardaki barınaklara hapsedilmesi değil, insani koşullarda yaşamalarını sağlayacak adımlar atılmalıdır.
3. Caydırıcı cezalar: Hayvanlara yönelik şiddet ve kötü muameleye karşı daha sert cezalar getirilmelidir. İdari para cezaları yerine hapis cezaları uygulanmalıdır.
4. Koruma ve rehabilitasyon: Sokak hayvanları için kısırlaştırma ve rehabilitasyon çalışmaları yaygınlaştırılmalı, bu hayvanların doğal yaşam alanlarında güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri sağlanmalıdır.
5. Kayıt dışı nerdiven altı üretim ve satışların önüne geçilmelidir. Bu tür eylemlerde bulunanlar hakkında cezalar ağırlaştırılmalıdır.
6. Hayvanlara tecavüz, zarar verenler, işkence yapanlar hakkında kanunlar daha sert olmalıdır.”