Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, kahverengi kokarca istilasıyla mücadele eden fındık üreticisinin psikolojik morale ihtiyaç duyduğunu belirterek, bununda ancak serbest piyasada fındık fiyatlarının yükselmesiyle sağlanabileceğini ifade etti.
Ziraat Odası Başkanı Karan, fındık üretim ve ticaret zincirinde en az kazananın ve mağdur olanın üretici olduğunu hatırlatarak, “Ülke ekonomisine yıllık 2.5 milyar doların üzerinde döviz girdisi sağlayan bir tarımsal ürünün üreticisi olarak bu durumdan artık çok sıkıldık ve yorulduk” dedi.
Akşamdan sabaha her şeye zam geldiği bir noktada fındık fiyatlarının yerinde saydığını, hatta zaman zaman ise düşürüldüğünün altını çize Karan şunları kaydetti; “Fındık üreticisi ekonomik kriz karşısında ürününün para etmemesine mi, yoksa kahverengi kokarca zararlısı karşısında yok olup heba olmasına mı yansın şaşırmış durumda.
Fındık üreticisi ürününü gerçek değerinde satmadıktan sonra neden kaliteli ve verimli bir üretim yapsın veya neden kahverengi kokarca ile mücadele etsin? Fındık tarımında üreten değil, alan, satan ve ihraç eden komisyoncular kazanıyor. Şu anda fındık üreticisi bir kilogram fındıkla bir kilogram hamsi alıp yiyemiyor. Bu durum karşısında fındık üreticisi neden cebinden ekstra para harcayıp da kahverengi kokarca ile mücadele etsin. Fındığın kaymağını yiyen tüccar, sanayici ve ihracatçı daha çok para kazansın diye mi uğraşsın. Eğer fındık üreticisi kahverengi kokarca başta olmak üzere fındık zararlılarıyla mücadele edip, kaliteli ürün üretecekse emeğini karşılığını da almalıdır. Serbest piyasada fındık fiyatları şu anda değerinin altıda işlem görmektedir. Buda üreticide bir moral bozukluğuna ve bahçesinden soğumasına neden olmaktadır. Fındık fiyatlarının acilen yükselmesini ve üreticinin moralinin düzelmesini bekliyoruz. Yoksa üretici bu moralle ve fındık baronları daha çok kazansın diye birde cebinden para harcayıp kokarca ile mücadele etmez. Fındık üretici emeğinin karşılığını istiyor, kimseden hibe değil.”