200’e yakın üyesi bulunan ESRUC Konsorsiyumu 4. AVRASYA İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı Erzurun Atatürk Üniversitesi organizasyonu, Hindistan’ın ‘KIIT Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Bhubaneswar şehrinde gerçekleşti. Türkiye, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Kırgızistan, Azerbaycan, Gürcistan, Afganistan, Moğolistan, Malezya, Kazakistan, Macaristan, Yemen, Bosna, Irak, Kırım, Ukrayna ve Arnavutluk gibi ülkelerden birçok üniversitenin katıldığın toplantıda; yükseköğretimde uluslararasılaşma, Ar-Ge, enerji, uluslararası öğrenci hareketliliği, ortak proje ve bilimsel çalışmalar, dil öğretimi, nüfus, iklim ve iletişim konularının ele alındığı belirtildi.
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar da toplantının ilk günkü bölümündeki öğle oturumuna başkanlık yaptı.
1-3 Kasım 2013 tarihlerinde yapılan 4.Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Konsorsiyumu (ESRUC) toplantılarına katılmak için Hindistan’da bulunan Attar, üniversitemiz için önemli anlaşma ve protokollere imza attı.
HİNDİSTAN'I GİRESUN'LA YAKINLAŞTIRAN İMZA…
Giresun Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, Rektör Prof. Dr. Aygün Attar’ın organizasyonun ev sahibi KIIT Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Satyendra Patnaik ile ikili işbirliği sözleşmesi ve Mevlana değişim protokolleri imzaladıkları belirtildi.
Açıklamada, “uluslararasılaşma yolunda hızla gelişimini sürdüren Üniversitemizin hitap ettiği coğrafyayı daha da genişletti” denildi.
ATTAR: İPEK YOLU ÜLKELERİNDE,DE VARIZ
Rektör Prof. Dr. Aygün Attar, açıklamasında şunları söyledi:
“Uluslararasılaşma yolunda hızla ilerleyen; Avrupa’dan, Balkanlara, Kafkaslar’dan Orta Asya’ya çok geniş bir coğrafya’da ikili işbirliği anlaşmaları ve protokolleriyle adını duyuran ve varlığını hissettiren Giresun Üniversitesi (GRÜ), artık derin tarih ve kültür birliği olduğu İpek yolu ülkelerinde ve uzak doğu’da da varız demenin ayrıcalığını ve gururunu taşıyacaktır.
"ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM
KIIT Üniversitesi ile Üniversitemiz arasında imzalanan işbirliği anlaşması ve Mevlana öğrenci değişimi protokollerinin, Üniversitemize ilimize ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ederken; Giresun Üniversitesinin derin kültürel ve tarihi zenginlikler ile donatılmış olan bu coğrafyada tanınması, bilinmesi ve tercih edilmesi için İpek yolunda bir başlangıç olacak bu yolculuğa kadem basması çok önemli bir adım olarak görülmelidir.
“SORUMLULUKLARIMIZ ARTARKEN BAŞARILI OLACAĞIMIZA OLAN İNANCIM TAMDIR”
Bu gelişme aynı zamanda geçmişimize saygı, bilimsel ehliyeti olan âlimlerimize ve geleceğimiz olan gençlerimize de bu coğrafyanın ilmi açıdan araştırılması için sorumluluk yükleyen bir sürecin başlangıcıdır.
Büyük ümitlerle çıktığımız bu yolda muvaffak olacağımıza olan inancım tamdır. Vatanımdan uzakta geçirdiğim bu üç günde, cennet ülkeme layık olmak ve hakkını vermek için çok fazla çalışmamız gerekliğini her yurt dışı seferimde olduğu gibi burada da onlarca kez dile getirerek tekrar ettim”
Rektör Attar ve toplantının katılımcıları 4-5 Kasım tarihlerinde Hindistan’ın başkenti Delhi’deki dünyanın 7 harikasından biri kabul edilen Tac Mahal ile büyük İslam filozoflarından İmam-ı Rabbani Hazretlerinin türbesini ziyaret edecek.
Türki’yen giden heyet ayrıca Delhi Büyükelçisi Burak Akçapar’ı da ziyaret edecek.
GRÜ Rektörü Prof.Dr. Aygün Attar, 6 Kasım'da Türkiye'ye dönecek.