GiresunManşet Üstü

SEKA ALIŞVERİŞİ…

Necmettin Erbakan’ın ailesinin batık şirketi MİLDA’yı kurtarmak için şirkete ait Seka Aksu Kağıt Fabrikası’nın arazisini Giresun Özel İdareye 68 milyon 694 bin liraya satın aldırılması sürecinde yaşanan bilmeceler sürüyor.

AKTÖRLER KİM?

ali_agaoglu_seka_arazisine_konuyor_mu_h1647

Hiçbir şey aydınlığa kavuşturulmuş değil.
Sisler bulvarına inen karanlık kalkmadı.

Ak Parti İl Başkanı Hasan Aydın, geçtiğimiz gün düzenlediği basın toplantısında, elindeki belgelerle açıklama yaptı.

Ancak Aydın’ın açıklamaları bazı gerçekleri ortaya çıkarırken, kafaları daha da karıştırdı.

Ama bilinen gerçek şu ki, tüm sürecin başaktörleri;  zamanın Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Öden ve projeyi yürüten ve her aşamasında etkili olan ve “bu projeye 1,5 yıl zaman harcadım” diyen Ak Parti Gurup Başkanvekili Nurettin Canikli…

DSC_9342

AYDIN İLK KEZ AÇIKLADI: PROTOKOLLERİ VALİ İMZALADI…

Ak Parti İl Başkanı Hasan Aydın’ın verdiği bilgiye göre; Alışveriş süreci Giresun İl Genel Meclisi’nin 10 Ocak 2013 tarihinde aldığı kararla başladı. Meclis, ‘ihtiyaç sahibi vatandaşlara şehircilik ilkelerine uygun, depreme dayanıklı, sosyal donatıları ve parkları olan konutlar’ yapılması ve bunun için bedelli veya bedelsiz arsa bulunması amacıyla Vali Dursun Ali Şahin’e yetki verdi.

Ama Aydın’ın basına da verdiği kararın metninde, 68 milyon 694 bin lira ödenerek MİLDA arazisinin alınmasına, TOKİ ile protokol yapılmasına dair tek bir cümle yok. Bunun için alınmış bir meclis kararı da yok.

Valiye verilen yetki başka bir şey için.

Buna rağmen Vali Şahin, meclisin ‘vatandaşa konut yapma’ yetkisini kendisine verme kararından bir gün sonra, 11 Ocak 2013 tarihinde MİLDA yetkilisi Necmettin Erbakan’ın damadı Mehmet Altınöz’le 684 dönüm arsanın alımını ve yine aynı gün TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karlıbel’le bir başka protokol imzalayarak aynı arsanın TOKİ’ye devrini gerçekleştiriyor.  

hh

40 MİLYON LİRA BORÇ LİSTESİNDE MİLDA’NIN ALACAĞI DA GÖSTERİLİYOR. ŞİRKETİN ÖZEL İDARE’YE KESTİĞİ FATURA İSE, 68.694.000 TL…

Protokollerde belirtilen ödenmiş gibi gösterilen para 40 Milyon TL…

Aslında bu rakam MİLDA’nın borcu olarak gösterilen rakam…

Şirketin  icra daireleri, SSK, vergi, Giresun Belediyesi, TEİAŞ, AKSA gibi kuruluşlara olan borçları.

Madem öyle…

Hasan Aydın’ın açıkladığı ve basına verdiği listede, MİLDA’ya 7 Milyon 861. 657 lira ödeme yapıldığı gösteriliyor, bu ne anlama geliyor. Anlayan varsa beri gelsin.  

Bu satış sonrasında MİLDA, Giresun İl Özel İdaresi’ne 68 Milyon 694 bin liralık fatura kesiyor.

Geri kalan 28 Milyon nerede, belli değil.pageBU SORULARIN CEVABINI KİM VERECEK; CANİKLİ Mİ, DURSUN ALİ ŞAHİN Mİ, OSMAN ÖDEN Mİ?…

İlk kez Ak Parti tarafından yapılan bu açıklamadan sonra merak edilen sorular daha da çoğaldı

Onlardan bazılarını kamu adına soralım:

1-   2012 yılında Milli Emlak tarafından bütün müştemilatı ile birlikte 92 trilyon lira değer biçilen  SEKA, neden yok pahasına 3,5 milyon dolara satıldı? ‘yandaşa peşkeş olarak’ adlandırılan bu satışa kim aracı oldu?…

2-    MİLDA özelleştirme şartnamesinde yazan 5 yıl çalıştırma şartını yerine getirdi mi?…Getirmediyse neden sözleşme iptal edilip fabrika geri alınmadı?.

Bu korumayı kim yaptı? 

3-   MİLDA gerçekten battı mı?…Şirketin mali danışmanlığını bu süreçte hangi şirket ,kim ya da kimler yaptı?

4-   Devlete olan borçları nedeniyle icra takibine uğrayan ve kapısı mühürlenen fabrikanın makineleri hurda diye satılarak bundan 11 milyon lira dolayında gelir elde edildi. Şimdi karşılıklı protokoller imzalanırken bu para neden görmezden gelindi?

5-   Hurdasından 11 milyon lira kazanılan bir fabrika zamanında nasıl 5-6 milyon liraya satıldı?

6-   Fabrikanın 684 dönüm arsasının metrekare değeri nasıl hesaplandı, hangi kurumun değerleri esas alındı.

7-MİLDA Giresun Belediyesi'ne 35 Milyon liraya teklif ettiği arsayı bir ay sonra nasıl 68 milyon liraya sattı? Devleti zarara uğratmak, buna ortak olmak, aracılık yapmak suç değil mi? Bu suçu siyasetçi işlerse yargılanma yeri Yüce Divan Değil mi? 

7-   Giresun Valiliği veya Özel İdare, böyle bir alışverişin yapılabileceğine dair hukukçu görüşü aldı mı?  

8-   MİLDA’nın arsasını almak için ödenen ve faturası kesilen 68 Milyon 694 bin lira kaynak nereden bulundu, hangi kurumdan Özel İdare’ye aktarıldı?..

9-   Vali’nin imzasıyla Özel İdare’ye aldırılan, sonra da TOKİ’ye devredildiği söylenen SEKA’nın arazisine tam olarak ne yapılacak.  Nurettin Canikli’nin Adem Tatlı ve Mehmet Geldi’ye tutturarak gösterdiği projedeki binalar, Çotanak Arena, okul, sosyal donatılar vesairenin TOKİ tarafından yapılacağına dair bir protokol var mı, onaylanmış bir plan ve proje var mı?

10-  Kentin en gözde yerinde bulunan Atatürk Stadyumu, 19 Eylül Spor Salonu ve Yüzme Havuzu’nun bulunduğu alan TOKİ’ye verildi mi?
 

11-  Valinin imzaladığı protokoller tamam. Ama TOKİ ile yapılan protokol nerede. Onu kim imzaladı.?  

12- Bu alışverişten kim karlı çıktı, MİLDA mı, Giresun Özel İdaresi mi, TOKİ mi, Giresun halkı mı yoksa ‘aracılar mı’?..

 

SEKA’yı yok pahasına sattılar. Sonra bir eşek yükü parayla geri aldılar. Bir eşek yükü para ise nerede belli değil.

Ne dersiniz acaba boğazdan geçip Asya’dan Avrupa’ya mı ulaştı? 

SEKA alışverişinin peşini bırakmayacağım. Bu işin içinde bir iş var çünkü.

Hem de ne iş…

Sahi bu memlekette cumhuriyet adına görev yapan Cumhuriyet Savcıları yok mu?

2 yorumlar

  1. Ye kürküm ye… Ama Allah büyük, bu sözde sevicilerin hesabını ya bu dünyada ya da öteki tarafta sorar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir