Giresun

GİRESUN’DA MAYIS SÜRGÜNÜ ÇAY HASATI BAŞLADI

HABER: Ufuk Kekül

En kaliteli fındık üretiminin yapıldığı ‘Fındığın Başkenti’ Giresun, çayda da iddialı…
İlin doğu bölgesinde15 bin üretici yaklaşık 35 bin ton dolayında yaş çay üretimi yapıyor. Bu ürünler yöredeki 11 çay fabrikasında işleniyor, paketlenerek yurtiçi ve yurtdışına gönderiliyor. Çay üreticisi bugün 2021 yılı ilk üretimi olan Mayıs sürgününü toplamak için bahçeye girdi.

Eynesil ilçesinde 80 çay üreticisinin kurduğu bölgenin en büyük firması Amber Çay Sanayi’nin bahçesinde Çay Hasat Şenliği düzenlendi. Burada, Eynesil Belediye Başkanı Ahmet Latif Karadeniz, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun Borsa Genel Sekreteri Eren Nizam, Turizm İl Müdürü Kemal Gürgenci, Ören Belediye Başkanı Mustafa Eren, Amber Çay Sanayi A. Ş. Yön Kur Başkanı Hüseyin Kara, ve firma koordinatörü Şevket Alaaeddinoğlu üreticilerle birlikte ilk ürünü topladı.

ORTAK TALEP: “GİRESUN ÇAYI TESCİL EDİLMELİ -“ Giresun’daki üreticiler ve firmalar; toprak yapısında yer alan bakır oranın çok düşük ve diğer ağır metallerin yok denecek kadar az olması, yağmur, güneşi bol alması ve çay fidanlarının genç olması nedeniyle Giresun çayının diğer yöre çaylarından ayrıldığı görüşünde.                                                                     

Giresun’un fındıkta olduğu gibi çayın da en kalitesini ürettiğini ileri süren Giresun TSO Başkanı Çakırmelikoğlu da yaptığı açıklamada, çayın ilin ekonomisinde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti ve “ ‘Giresun Kalite’ fındık lezzetini nereden alıyor diye sorarsanız, toprağın mineral yapısından ve ilimizin ikliminden almaktadır. Çayımızda aynen fındığımız da olduğu gibi lezzetini ve tadını toprağından ve ikliminden almaktadır. Bu nedenle tescilini istiyoruz” dedi.

 BAŞKAN KARADENİZ:”FİYATTAN MEMNUN DEĞİLİZ” 

 Eynesil Belediye Başkanı Ahmet Latif Karadeniz, “çayımız coğrafi olarak işaretlenmeli. Tarim Bakanlığı envanter kaydı yapmalı ve fiyatı farklı olmalı. Hak ettiği değeri kazanmalı.Her geçen gün verim düşüyor. Başka tarımsal ürünlere yönelme var. Bakanlık bunu yapmazsa çay tarımı biter” dedi. Karadeniz, açıklanan taban fiyatın yetersiz olduğunu beklentileri karşılamadığını söyledi ve “girdi fiyatları, gübre, işçilik düşünüldüğünde maliyeti karşılamıyor” diye konuştu.

ALAADDİNOĞLU: “7 BİN TON ÜRETİM VAR, GİRESUN DİYE 20 BİN TON ÇAY SATILIYOR”

 

 

Amber Çay Koordinatörü Şevket Alaaddinoğlu da Giresun çayı diye satılan kaçak çaylar konusunda uyardı. Yörede 7 bin ton kuru çay üretimi yapıldığı halde 20 bin tonu aşkın çayın Giresun çayı diye Türkiye pazarında satıldığına dikkat çeken Alaaddinoğlu,“Doğu Giresun Bölgesinde yılda yaklaşık 7.000 ton siyah çay üretilmesine rağmen 20.000 ton başka bölgelerden gelen çaylar bölgemiz çayı olarak piyasaya sürülmektedir. Bu nedenle Bölgemiz çayına olan güven ve beğenilme oranı şikayetler ile düşme eğilimi göstermektedir. Bölgemiz çiftçileri tarafından toplanan yaş çayları alıp, güvenilir firmalar tarafından siyah çay imal edilen Türkiye’nin en kaliteli çaylarını satın almaları, tüketicilerden beklentimizdir” dedi.

Etkinlik sonunda basın mensuplarına Amber Çay Sanayi’nin Eynesil’deki çay fabrikası tanıtıldı. 

HABERİN YOUTUBE GÖRÜNTÜ LİNKİ 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir