Giresun’da bu günlerde kazanların altında ateşler yanıyor ve doğal ortamda yoğun olarak yetişen kokulu kara üzümler (İsabella üzümü), pekmeze dönüşüyor. Bu pekmez çeşidi; içeriğindeki kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum ile günlük ihtiyacın önemli bir kısmını karşılarken, kansızlık ve karaciğer hastalıklarını iyi geldiği belirtiliyor. Bu nedenle talep fazla. Çiftçi aileleri kendi pekmez ihtiyacından fazlasını kadınlar pazarında satarak ekonomilerine katkı sağlıyor.
PEKMEZ YAPIMINI KAYIT ALTINA ALDILAR
Müdürlüğün teknik elemanları Teyyaredüzü mahallesinde kadın çiftçi Kıymet Elmalı’yı ziyaret ederek, geleneksel yöntemlerle şeker kullanılmadan yapılan ‘Kokulu Üzüm Pekmezi’ yapma sürecini gelecek kayıt altına aldılar. Müdürlük ayrıca yöredeki çiftçilere İsebella üzümü fidanı dağıttı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, yaptığı açıklamada “Bakanlığın ‘Sen Üret Yeter’ mottosu doğrultusunda köylerde ve kentsel tarım bağlamında küçük veya büyük miktarda demeden tarımsal ürün ve geleneksel gıda üretimini önemsiyoruz. Bu kapsamda 2022 yılı içinde çiftçilere 1.000 adet kokulu üzüm fidanı dağıtarak, pekmez yapımının artırılması ve aile ekonomisine katkı sağlanmasını amaçlıyoruz” dedi.