Giresun

Nurettin Karan fındık fiyatlarındaki düşüşün nedenini açıkladı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındığını manavlara emanete bırakan üreticilerin bir paniğe kapılarak ürünlerini değerinin altında bir fiyata bozdurmamalarını istedi.

Karan, serbest piyasada fındık fiyatlarının 130 lira bandından 120 lira bandına kadar düşürüldüğüne dikkat çekerek, “Üreticinin alın teri ve emeğine göz dikenler yine sahnede” dedi.

Ordu, Samsun, Trabzon ve batı bölgesinde fındık fiyatları normal seyrinde işlem görürken Giresun’da fındık fiyatlarının irtifa kaybetmesinin manidar olduğunu söyleyen Karan, “Buradaki tek hesap piyasada bir panik havası yaratıp, emanete bırakılan ürünleri 118-120 liradan bozmaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Ziraat Odası Başkanı Karan, hasat öncesi tahminde bulundukları yaklaşık 650 bin tondan 80-100 bin ton daha az bir ürünün çuvala girdiğinin altını çizerek, “Türkiye’de bu yıl Giresun bölgesi hariç tüm bölgelerde fındık zarar gördü ve kalite kaybı yaşandı. Ordu, Samsun, Trabzon bölgesinde Kahverengi Kokarca zararlısı, batı bölgesinde ise aşırı sıcak hava fındığa zarar verdi. Bu bölgelerde ciddi manada verim ve kalite kaybı yaşandı. Buda rekolteye olumsuz yönde yansıdı. Bu sezon iç ve dış talebi karşılayacak miktarda fındık bulunmadığını çok iyi bilen serbest piyasa aktörleri emanete aldıkları fındıkların hesabını erkenden kesmek istiyor. Bunun tek manayla ifadesi üreticinin malıyla ağalık taslamak ve aba altından soba göstermektir. Üreticilerimize önerimiz bu oyuna gelmemeleridir” dedi.

Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından 132 lira artı randıman usulüne göre alımların devam ettiğini de hatırlatarak, üreticilerin serbest piyasada oynanmak istenilen fiyat oyuna karşı ürünlerini bu kurumlara teslim etmesini istedi.

Karan, TMO tarafından ürün bedellerinin 21 gün içerisinde ödendiğini sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir