Giresun

Beytarla yaylasında maden ocağı tepkisi

Koza Altın İşletmelerinin Gümüşhane İli Kürtün İlçesi Beytarla Köyü yaylalarında açmayı planladığı açık maden işletmesi yaylacılar tarafından protesto edildi.

Gümüşhane Valiliğince verilen “ÇED Gerekli Değildir” raporu için Erzincan İdare Mahkemesinden gelecek keşif heyetinin yöreye geldiği gün yapılan eylem – Beytarla Köyü Çeküm Beli mevkiinde gerçekleşti. CHP Gümüşhane İl Başkanı Deniz Demir, Giresun İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci ve Köy Muhtarı Mustafa Veis ve köylüler yaptıkları konuşmalarda madenin çevreye vereceği zarara dikkat çektiler.

Giresun İl Gene Meclisi üyesi Ömer Cebeci burada yaptığı konuşmada, madenden Harşit vadisi ve Giresun’un ilçe ve köylerinin de etkiileneceğini belirterek , Gümüşhane Valiliği’nin “ÇED Gerekli Değildir” kararına tepki gösterdi.

“Gümüşhane Valiliği, Koza Altın ile ilgili bu ÇED kararını hangi akla dayanarak verdi? ” diye soran Cebeci şunları söyledi: “ÇED “gerekli değildir” kararı ancak kıraç, su kaynakları olmayan, mera ve tarım alanı içermeyen bölgeler için verilir. Oysa burası, tam tersi özelliklere sahip, tarımsal zenginliklerle dolu bir bölge. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un da dediği gibi, dünyamız küresel ısınma ile karşı karşıya ve temiz su kaynaklarıyla verimli toprakları korumamız gerekiyor.Buradan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sesleniyoruz: Bey Tarla ve Tilkicek Vadisi, kıymetli tarım arazileri, su kaynakları ve doğal meralarıyla korunmayı hak ediyor. Gümüşhane Valiliği’nin verdiği bu “ÇED Gerekli Değildir” kararına itiraz eden Bey Tarla Muhtarlığı, Tilkicek Köyü, yaylacılar ve bizler haklıyız!Koza Altın’ın Gümüşhane’de vahşi madencilikle ne tür yıkımlar yaptığını biliyoruz. Bölgeyi kazı yöntemiyle mahvettiler. Aynı kaderi Bey Tarla ve Tilkicek Vadisi’nin de yaşamasını istemiyoruz! Bugün, buradan bir kez daha haykırıyoruz: Bölgemizde vahşi madenciliğe ve açık madenciliğe karşıyız! Bu “ÇED Gerekli Değildir” kararına itiraz ediyoruz. Bey Tarla ikinci bir İliç olmasın!Ayrıca, Gelevera Vadisi’ne sesleniyoruz: Bu vadinin hemen altında Gökçebel Barajı var. Bu barajın yanı başına altın madeni kurulması, bölgenin intiharı demektir! Gelevera’nın suları Harşit Vadisi’ne akıyor, Kavraz’daki barajı besliyor. Olası bir siyanür felaketi, bölgedeki tüm su kaynaklarını, Doğankent, Tirebolu, Güce, Espiye ve Giresun’u geri dönülemez şekilde zehirleyecektir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir