Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Giresun’da zirai don afeti ve kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele çalışmaları kapsamında fındık bahçlerind
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Giresun’da zirai don afeti ve kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele çalışmaları kapsamında fındık bahçlerinde incelemelerde bulundu. Bakan, tarım sigortası bulunmayan ancak ÇKS’ye kayıtlı üreticilerin, hasar oranında desteklenmeye devam edileceğini söyledi. Ancak Yumaklı’nın açıklamasında kullandığı “zarar gören mahsullerine yönelik yaptığı harcamaları, hasarı oranında karşılayacağız” ifadeleri kafa karıştırdı.
Bakan Yumaklı, “Cumhurbaşkanımız açıkladı, tespitler devam ediyor. Bu tespitlerin devamından sonra TARSİM sigortası olanlar, sigorta poliçelerinin kapsamında olanlarının ödemelerini alacaklar. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı ancak sigortası olmayanlar için de bu hasar tespit çalışmalarının sonrasında hasarları nispetinde don hadisesinin olduğu zamana kadar o tarla için, o bahçe için ne harcama yapılmışsa, ne gider olmuşsa onların bedelini de hasarları nispetinde alacaklar. Basitleştirmek için ifade etmek istiyorum. Diyelim ki siz bahçenize 1000 liralık masraf yaptınız, hasarınız yüzde 100 ise o 1000 lirayı alacaksınız, hasarınız yüzde 50 ise 500 lirasını alacaksınız.”dedi.
Giresun Merkez’e bağlı Sıvacı Köyü’ne geçen Bakan Yumaklı, burada zirai don nedeniyle zarar gören fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu. Üretici Müzeyyen Taşhan’ın bahçesini ziyaret eden Bakan Yumaklı, geçmiş olsun dileklerini iletti.
Bakan Yumaklı, Keşap ilçesine bağlı Düzköy oldu. Burada kahverengi kokarca zararlısına karşı yürütülen biyoteknik mücadele yöntemleri hakkında bilgi aldı. Ayrıca Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı Fındık Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret ederek, burada, kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele kapsamında sürdürülen laboratuvar çalışmalarını inceledi.
Ziyaretin ardından değerlendirmelerde bulunan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, tarım sigortalarının önemini vurgulayarak, “Tarım sigortasıyla zirai dona karşı tedbirini alan ve mağduriyeti giderilecek olan çiftçi ailemize geçmiş olsun dileklerimizi sunduk. TARSİM sahada, üreticimizin yanında olmaya devam edecek” dedi
Bakan İbrahim Yumaklı’nın gezisine, Vali Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Milletvekilleri Prof. Dr. Nazım Elmas ve Ali Temür, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr.Ersin Dilber, Keşap Kaymakamı Selin Sarı, Keşap Belediye Başkanı Tuncay Muhammet Arışan, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Şahin, AK Parti İl Başkanı Mete Bahadır Yılmaz, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ile diğer yetkililer ve ilgililer eşlik etti.
COMMENTS