Ata Parti Giresun İl Başkanı Ümran İlbilge Haliloğlu, 'Atama krizine' neden olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e tepki gösterdi. Haliloğlu, yaptığı
Ata Parti Giresun İl Başkanı Ümran İlbilge Haliloğlu, ‘Atama krizine’ neden olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e tepki gösterdi. Haliloğlu, yaptığı yazılı açıklamadai “Milli Eğitim Bakanı ‘Proje Okul’ uygulamasıyla binlerce öğrenci öğretmen ve veliyi rahatsız etmiş, gerginlik, kaosa ve mağduriyetine neden olmuştur. Eğitim Öğretim döneminin tam ortasında öğretmenleri okul ve öğrencilerinden ayırmak, art niyetli yaklaşımdır.” dedi.
“Biz ATA Parti olarak bu uygulamadan derhal vazgeçilmesini istiyoruz” diyen Başkan Haliloğlu ” Her alanda olduğu gibi milli eğitimde de Mustafa Kemal Atatürk’ün bir hedef olarak belirlediği laik, çağdaş bilimsel eğitim değerlerine geri dönülmelidir” değerlendirmesinde bulundu.
Ata Parti İl Başkanı Haliloğlu, GeneI Başkanı Sayın Namık Kemal Zeybek’in konuyla ilgili açıklamasını da paylaştı.
Zeybek, AKP iktidarının Türk Devrimlerine karşı baltalama eylemleri yaygınlaşarak devam ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Bilindiği üzere, Millî Eğitim Bakanlığı “özel proje okul” uygulamasını 2015 yılında başlattı. Bu uygulama ile önce İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Anadolu Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi, Ankara Atatürk Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, İzmir 60. Yıl Anadolu Lisesi, Çanakkale Fen Lisesi gibi birçok kaliteli okul bu projeye dahil edildi. Ancak devamında bu uygulama yaygınlaştırılarak, Türkiye genelindeki proje okul sayısı 2022 yılında 2.323’e, 2023 yılında ise 2.492’ye çıkarıldı. Günümüzde ise bu sayı 3 bine doğru tırmanıyor.
Bu eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen ve yöneticiler, 4. yılını doldurunca Bakanlığa başvurarak okulda görevine devam etme veya başka bir okula geçme müracaatında bulunabiliyor. Bu uygulamaya karşın, yandaşlara kadro açmak amacıyla birçok öğretmen, müracaatları olmaksızın bu okullardan başka okullara atandılar.
“İKTİDARA YAKIN SENDİKA ÜYELERİ KALİTELİ OKULLARA ATANIYOR. PARTİZANLIK KRİTER”
Bu uygulamanın hayata dair en zararlı sonucu ise; bu okulların üst sınıflarında, mevcut öğretmenlerinin rehberliği altında büyük bir gayretle üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin, yarı yolda rehber öğretmenlerini kaybetmesi ve bunun sonucunda yaşadıkları boşluk ile belirsizlik sebebiyle gelecekleri için derin bir endişeye kapılmaları şeklinde karşımıza çıkıyor.
Atamalar başlangıçta okul müdürünün önerisi ve puanlama usulüne göre yapılıyordu. Ancak son yıllarda atamalarda ortaya konulan kriterler bozulmaya başlandı. Okul müdürlerinin etkisi ve puanlama kriteri etkisizleştirildi. Atamalarda parti örgütlerinin ve Bakanlığın etkisi arttı. İktidara yakın eğitim sendikalarına üye olan öğretmenler, bu kaliteli okullara atanmaya başlandı.
Öğretmenin doktora, yüksek lisans veya başarılı bir eğitim geçmişine bakılmaksızın atamalar yapıldı. Partizanlık, atamalarda önemli bir kriter hâline geldi. İktidara yakınsanız görev süreniz 8 yılı aşmış olsa bile okulunuzda kalabiliyorsunuz; değilseniz başka bir okula atanıyorsunuz. Millî Eğitim Bakanlığı’nın 8 Nisan 2025’te yapmış olduğu öğretmen atamaları, yukarıda anlatılan siyasi kararlarla şekillenmiş ve bu durum hem öğretmenler hem de öğrenciler arasında tepkiyle karşılanmıştır.
“DEVRİM KARŞITI EYLEMLERİN HESABINI SORACAĞIZ”
AKP iktidarını, Türk Devrimlerine karşı eylemlerini sonlandırmaya ve Türk toplumundaki gerilimi lise öğrencileri düzeyine indirmemeye çağırıyoruz. Devrim karşıtı bu eylemlerin sonuna kadar takipçisi olacağız ve bu eylemlerin devam ettirilmesi hâlinde, günü gelince bunun hesabını mutlaka soracağız.”
COMMENTS