Emekçiler iş bıraktı

HomeGiresun

Emekçiler iş bıraktı

Hükümetin toplu sözleşme görüşmelerinde 2024'te yüzde 14+9, 2025'te ise yüzde 6+5 olmak üzere toplamda yüzde 34 zam teklif etmesi memurları tatmin et

GİRESUN YAYLALARINDAKİ EVLERDE YİYECEK BIRAKANLARA YASAL İŞLEM
GİRESUN BELEDİYESİ ENGELLİ VE YAŞLILARI SANDIĞA GÖTÜRECEK
BAYAN KARAHAN SEVGİ EVİ’NDE…

Hükümetin toplu sözleşme görüşmelerinde 2024’te yüzde 14+9, 2025’te ise yüzde 6+5 olmak üzere toplamda yüzde 34 zam teklif etmesi memurları tatmin etmedi. Enflasyonun altında kalan bir teklif yapıldığını belirten KESK, ülke genelinde iş bıraktı.

Eylem için Giresun Prof.Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi Başhekimliği önünde toplanan sağlık emekçileri taleplerini basın açıklamasıyla duyurdular.      

Ses Giresun Eş Başkanı, Giresun Kesk Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Gökhan Topal tarafından okunan basın açıklamasında, “Sadece kendimiz için değil, sefalete itilen, verdikleri emekler yok sayılan 12 milyon emeklinin hakkını da savunmak için, nitelikli ücretsiz kamu hizmeti hakkı yok sayılan bu ülkenin tüm insanları için grevdeyiz” dedi.

Topal, sözleşme öncesinde hükümet için yapılan teklifle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

  • İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret artışı var mı? YOK.
  • Taban aylığımıza yansımayan 8.077 TL tutarındaki ilave seyyanen ödeneğe ilişkin bir adım var mı? YOK.
  • Barınma hakkı kapsamında konutu olmayan kamu emekçisine kira yardımı var mı? YOK.
  • Hangi ad altında olursa olsun emekli maaşlarımızı adeta kemiren, tüm ek ödemelerin taban aylığımıza, emekliliğimize yansıtılması var mı? YOK.
  • Büyümeden, refahtan pay var mı? YOK.
  • Yıllardır maaşlarımızı dilim dilim buharlaştıran Gelir Vergisi adaletsizliğine son verilmesi var mı? YOK
  • Ücretsiz servis, yemek, ulaşım taleplerine ilişkin bir adım var mı? YOK.
  • Vekil, ücretli, taşeron, sözleşmeli, İHS’li gibi farklı adlar altında sürdürülen güvencesiz istihdama son verilmesi, güvencesiz istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesi var mı? YOK
  • Kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılması, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesi var mı? YOK.
  • Kayırmanın, torpilin kapısını sonuna kadar açtığını kabul ettiğiniz, seçim öncesi sözünü verdiğiniz mülakatın kaldırılması var mı? YOK.
  • Kadın kamu emekçilerine; çalışma yaşamında uygulanan, cinsiyetçiliğin, ayrımcılığın, mobbingin son bulması var mı? YOK
  • OHAL KHK’leri ile sorgusuz-sualsiz işinden ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevine iadesi, 7 yıldır yaşadıkları zulme son verilmesi var mı? YOK.
  • Bizim için en önemlisi Grev Hakkı İle Tamamlanmış Gerçek Toplu Sözleşme Sistemi, Demokratik Bir Çalışma Yasasına ilişkin tek bir cümle var mı? Yine YOK.

Çünkü aslında ORTADA BİR TOPLU SÖZLEŞME TEKLİFİ YOK.

Peki, ne var?

4 milyonu aşkın kamu emekçisini çalışırken daha fazla yoksullukla,

2,5 milyon emekliyi ise daha fazla sefaletle TEHDİT VAR.”

“Üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam diyoruz.

Unutmayalım ki, mücadele edenler her zaman kazanamasa da kazananlar hep mücadele edenlerdir.

Sağlık ve Sosyal Hizmet emekçileri olarak da bizler, tüm kamu emekçilerine yaptıkları gibi sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine açlık ve yoksulluk sınırında asgari bir yaşam öneren, iş sağlığı ve güvenliğimizi sağlamaktan uzak bu teklifi kabul etmiyoruz” diye sözlerini sürdüren  KESK Sözcüsü Gökhan Topal, sendika olarak taleplerini şöyle sıraladı:

  1. Performans, ek ödeme, taban, teşvik değil, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret istiyoruz. Bunun üzerine yapılan işin niteliği ve riski, eğitim durumu, hizmet yılı gibi kriterler eklenerek giydirilmiş ücretler belirlensin.
  2. Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Fiili hizmet süresi (yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak tüm emekçilere ödensin ve geçmiş yılları da kapsasın
  3. Nöbet, icap ve fazla çalışma ücretleri 2 kat arttırılsın
  4. Sağlık alanında çalışan tüm emekçiler “sağlık hizmetleri sınıfı”na alınsın
  5. Üniversite hastanelerinde de çalışanlara tayin hakkı verilsin,
  6. Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin son bulması için “şiddet üreten sağlık sistemi” değişsin. Halk ve emekçiler yararına yeni bir sağlık sisteminin inşası için işkolu emekçileri ve halkın örgütlü yapılarının, hizmetin planlanmasından sunulmasına kadar karar alma mercilerinde yer alacağı mekanizmalar oluşturulsun.
  7. Sağlık ve sosyal hizmetler alanında OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdam edilerek, sözleşmeli tüm çalışanlar 657 4/a kapsamına alınsın.
  8. Kamu sağlık hizmeti verilen ASM’lerde her türlü giderler devlet tarafından karşılansın,
  9. Covid-19 gibi meslekle ilgili hastalıklar, illiyet bağı aranmadan sağlık kurumlarında çalışan tüm personel için meslek hastalığı sayılsın,
  10. Haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın
  11. Muayene, tedavide ve ilaçta hiçbir ad altında; katkı, katılım payı, ilave ücret alınmasın. Sağlık hizmetleri ücretsiz olsun.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0