Giresun

Milletvekili Gezmiş: “Giresun kaderine terk edildi”

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak Giresun’un sorunları konulu bir konuşma yaptı. Giresun’un kaderine terk edilmiş bir olduğunu söyleyen Gezmiş, işsizlik, göç, ulaşım, maden ocakları ve HES tehditi  ve fındık konusunda değerlendirmelerde bulundu. Milletvekili , “Ne yazık ki AKP Hükûmeti yirmi iki senedir Giresun’da hiçbir iş kolu oluşturmadığı gibi memleketin fabrikalarını da satmıştır” dedi.
CHP Milletvekili Gezmiş, tutanaklara yansıyan konuşmasında şunları söyledi:

“Memleketim kendi kaderine terk edilmiştir. Cenneti andıran doğasıyla benzersiz olan memleketim ne yazık ki en fazla göç veren iller arasındadır. Giresun’un kayıtlı nüfusu 2 milyonken Giresun’da yaşayan nüfus 500 bin civarındadır. Giresun’daki genç nüfus hızla büyük kentlere göç etmekte, işsizlik ve istihdam çok büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ne yazık ki AKP Hükûmeti yirmi iki senedir Giresun’da hiçbir iş kolu oluşturmadığı gibi memleketin fabrikalarını da satmıştır. Bizim SEKA Fabrikamız, ADEL’imiz, Sunta Fabrikamız vardı. Ormanların içindeki memleketimde kâğıt fabrikaları, kalem fabrikaları neden kapatıldı? Kapatıldı da yerine hangi iş alanları açıldı? Bakın, 1950’lerde 8 olan milletvekili sayımız bugün maalesef 4; bu da yetmiş yılda nüfusumuzun nasıl hızla eridiğinin en çarpıcı ispatı.

Gelelim, bitmeyen ulaşım sorunumuza. Bütün Karadeniz illerine yapılan çevre yolu Giresun’a gelince radara takıldı, kaldı. Karayolları tabelalarında bile ismi geçmez oldu memleketimin. Yaylalarımız başlı başına bir turizm cenneti olabilecekken sene oldu 2024, biz hâlâ köylerimizin, yaylalarımızın yolu derdindeyiz, elektriğinin peşindeyiz. Güzel şehrim bu şartlarda bu denli görmezden gelinirken nasıl geride kalmasın ki. Bunlar yetmezmiş gibi bir de doğal yaşam alanlarımızı tehdit eden projeler maalesef gündeme geldi. Gün geçmiyor ki Hükûmet yeni bir maden ruhsatıyla karşımıza çıkmasın. Bölgemizde yapımı planlanan maden ocağı işletmeciliğiyle Gelevera Vadisi ve Harşit Vadisi’ne sızma ihtimali olan ağır metaller canlı yaşamını hedef almaktadır. Sırf bir grup yandaş nemalansın diye zengin endemik bitkileri ve su kaynaklarını barındıran orman gülü balının üretildiği, Olucak Yaylası’ndaki, Çanakçı’daki, Doğankent’teki, Şebinkarahisar’daki talana göz yumuyorsunuz. Açık söylüyorum: Giresun’un yüzde 85’inin maden sahası olarak ilan edilmesi memleketime ihanettir. Giresun’daki vahşi madenciliğe hayır diyoruz”.

Gezmiş, fındık konusuna da değinerek, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla Giresun’da fındık mitingi düzenleyeceklerini söyledi. Elvan Işık Gezmiş “Değerli milletvekilleri, ben Karadeniz kızıyım, kuzeyin kızıyım, yok birbirimizden farkımız. Karadeniz insanı, hepimiz fındıkla yatar kalkarız. Memleketimin ana geçim kaynağı fındık sezonunun başlamasına bir ay kaldı. Üreticimizin gözü kulağı Hükûmette. Bizler yaz gelir gurbetçilerimizle birlikte köylerimize gideriz, fındık hasadında buluşuruz, şenlik zamanlıdır bizlere fındık zamanı. Düğünümüzü de derneğimizi de fındık parasıyla yaparız. Her konuşmamda söylüyorum fındık fiyatı üretici birlikleriyle istişare edilerek maliyetler hesaplanarak belirlenmelidir. Vatandaşımız TMO kuyruklarında mağdur edilmemelidir, ilçelerde TMO alım noktaları oluşturulmalıdır, her geçen gün artan giderler karşısında üreticimiz mağdur edilmemelidir. Fındıkta olası bir hak gasbında çayda ve buğdayda olduğu gibi bizler meydanlara ineceğiz ve Sayın Genel Başkanımız Özgür Özer liderliğinde haksızlığa ve emek sömürüsüne karşı ses yükselteceğiz”dedi.
Kaynak: TBMM tutanakları…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir