https://www.youtube.com/watch?v=ImIMArOlESk Giresun Üniversitesi (GRÜ)'nin ev sahipliğinde düzenlenen Karadeniz bölgesindeki 15 üniversite rektörünün
Giresun Üniversitesi (GRÜ)’nin ev sahipliğinde düzenlenen Karadeniz bölgesindeki 15 üniversite rektörünün katıldığı Üni-DOKAP İş Birliği Toplantısı başladı. Toplantıda konuşan Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerin istihdama katkı projesini açıkladı.Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantı Üni-Dokap Dönem Başkanı GRÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can’ın açılış konuşması ve üniversitelerin sorun ve taleplerini sunumla anlattığı konuşmasıyla başladı.
Ardından kürsüye gelen YÖK Başkanı Özvar, kurulun yeni hedeflerini anlattı. DOKAP’ın önemli bir proje olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Özvar, üniversitelerle yapılan işbirliğinin bölgenin kalkınmasına katkı sunacağını belirtti. Başkan Özvar şunları söyledi: “Yükseköğretim Kurulu’nun yeni vizyonuna göre, üniversitelerin istihdama sağlayacağı katkı; başkanlığımızın izleyeceği önemli performans kriterlerinden biri olacaktır. Ulusal ve uluslararası iş gücü piyasasını takip eden ve kendi mezunlarının istihdamını izleyen bir üniversite yönetim anlayışının hakim kılınmasını önceleyeceğimizi buradan bir kez daha ifade etmek isterim. Burada istihdama katkı sağlamaktan kastımız; üniversitelerin elbette mezunlarına iş bulması anlamına gelmemektedir. Üniversitelerin istihdama katkısı; yetiştirdiği öğrencilere daha fazla bilgi, daha fazla beceri ve daha fazla yetkinlik kazandırmak suretiyle iş gücü piyasalarında mezunlarına bir rekabet üstünlüğü veya gücü kazandırmaktır. İstihdama katkıdan anladığımız mezunlarına nitelik kazandırmaktır” dedi.
“ÜNİVERSİTELER İSTİHDAMA KATKIDA BULUNABİLİR”
Özvar, “Hiç şüphe yok ki Türkiye’deki iş gücü piyasalarının sadece beşeri sermayenin niteliğini artırmak suretiyle katkıda bulunmak değil. Aynı zamanda iş gücü piyasalarını genişletecek üniversitelerin üzerine düşen araştırma-geliştirme veya ileri teknoloji ürünlerinin ortaya çıkmasına vesile olacak çalışmaları da sağlamaktır. Üretimde çeşitliliği sağlamak suretiyle üniversiteler, bu bakımdan ilgili piyasalara katkıda bulunabilir’ diye düşünüyoruz. Bunun yanı sıra iş gücünü zenginleştirecek, iş gücü niteliğini artıracak faaliyetler; önümüzdeki birkaç hafta içinde bu konuda yaptığımız mevzuat çalışmalarının bitmek üzerine olduğunun müjedesini de buradan sizlerle paylaşmak isteriz. İnşallah, niteliğini formel eğitim süreciyle ispat edemeyen iş gücü sahiplerinin en formel elde ettikleri nitelikleri belgelendirebilecekleri bir sistemin de bugünden müjdesini sizlerle paylaşmak isterim” diye konuştu.
“Son 30 yılda daha hissedilir hale gelen iklim değişikliği, küresel finansal krizler, salgın hastalıkların küresel etkilerini yönetebilecek güçlü, dayanıklı ve sürdürelebilir toplumlar inşa etme ihtiyacını gündeme taşımıştır” diye sözlerini sürdüren Prof. Dr. Erol Özvar, rektörlerden bu yönde çalışma yapmasını isteyerek, “Üniversitelerimiz bilgi birikimi, tecrübe, araştırma kapasitesi ve yetişmiş bilim insanı gücüyle daha esnek ve sürdürülebilir kurumların inşasına; hükümet,iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin de destek vereceği şekilde kendilerini yeniden uyarlamak zorundadır. Yükseköğretim Kurulu olarak yüksek öğretim alanının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada genişlemeye devam edeceğini öngörüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ve yüksek öğretimden sorumlu bütün kurul ve kurumlar olarak bu gelişmeye karşı hepimizin şimdiden tedbirler alması gerekmektedir” dedi. Toplantı sonunda Rektör Can, YÖK Başkanı Özvar’a günün anısına hediyeler takdim etti.
COMMENTS