Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik Ve Spor Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi işbirliği Protokolü’ (ÇEDES)’e tepkiler sürüyor. Halen üç okulda pilot olarak uygulanan projeyle din görevlileri lise ve üniversitelerde rehber olarak eğitim vermesi amaçlanıyor.
ÇEDES’e bir tepki de 29 Ekim Kadınları Derneği’nden geldi. Derneğin Giresun Şube Başkanı Emine Şenel, yaptığı yazılı açıklamada, uygulamanın laikliğe aykırı olduğunu belirtti. Şenel, “2024 yılında bazı okulların ‘cami merkezli’ çalışmaya başlayacak olması ise laikliğe tamamen aykırıdır. Eğitimin bilimsel ve laik olması, teknolojinin büyük bir hızla ilerlediği çağımızda, tüm dünya da olduğu gibi, sorgulayan ve sorunlara çözüm üretmeye çalışan bireylerin yetiştirilmesi, en büyük değerdir. Bu proje, Cumhuriyet devrimlerine sahip çıkmak yerine bilimden vazgeçme, bireyi kul yapma politikasıdır. Bu nedenle kabuledilemez” dedi.
“Okullar, bilim yuvalarıdır. İmam değil, öğretmen atanır!”diyen Emine Şenel, şu görüşleri dile getirdi: “1 milyon öğretmen atama beklerken okullarda imam ve müezzinler ‘manevi danışman’ olarak atanamaz!
Gençlik, tarikat- Şeyh- Mürit üçgenine sıkıştırılmaya çalışılıyor. Bu ülkemizin karanlığa gömülmesi girişimidir.
Yönetenlerin yönetilenleri, yönetilenlerin de yönetenleri denetlediği sistemin adı demokrasidir. Demokratik bir sistemin yaşaması ve uygulanabilir olması için, bireylerin inançlarına müdahale edilemez.
Laiklik, işte bu anlayış ve yöntemin normatif güvencesidir.
‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi işbirliği Protokolü’ (ÇEDES) ;Anayasa’nın 2, 14 ve 42. maddelerine ve Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 2, 10, 12 ve 13. maddelerine açıkça aykırıdır. Bu sorunun çözülmesi için mücadele eden eğitim kuruluşlarımızın yanında olacağız. Anayasa’ya, bilime, çağdaşlığa açıkça aykırı olan bu
uygulamadan vazgeçmeye davet ediyoruz”.