17 ve 25 Aralık 2014 yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarında isimleri geçen İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan’a sevk edilip edilmemesine ilişkin karar çıktı.
Meclis Soruşturma Komisyonu, eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Zafer Çağlayan'ın, "rüşvet, irtikap ve görevi kötüye kullanma" suçlamalarına ilişkin son kararını vermek üzere toplandı.
5'E KARŞI 9 OY
TBMM Soruşturma Komisyonu'nun 5'e karşı 9 oyla, dört eski bakanın sevkine gerek görmedi.
Komisyon'da AKP'nin 9 üyesi vardı. Komisyondan Yüce Divan kararı çıkması için en az sekiz oy gerekiyordu.
Komisyon Başkanı Hakkı Köylü yaptığı ilk açıklamada ''Oylama açıktı. Herkes görüşünü açıkladı, oyunu verdi. Her iddia her isim tartışıldı ona göre oy kullanıldı'' dedi.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Yüce Divan konusundaki kararını veren Soruşturma Komisyonu’nun çalışma süresi 9 Ocak’ta sona erecek. Komisyonun, çalışmalarla ilgili raporunu bu tarihe kadar Meclis Başkanlığı’na sunması gerekiyor.
Rapor bu tarihten itibaren en geç 10 gün içinde bastırılarak dağıtılacak, dağıtım tarihinden itibaren de yine en geç 10 gün içinde Genel Kurul’da ele alınacak. Buna göre, raporun en geç 29 Ocak’a kadar Genel Kurul’da görüşülmesi gerekecek. Komisyonun, Yüce Divan’a sevk etmeme yönünde karar alması, eski bakanları Genel Kurul’da Yüce Divan oylamasından kurtaramayacak. Muhalefetin Yüce Divan’a sevk yönünde vereceği önergeyle, Genel Kurul’da nihai Yüce Divan oylaması yapılacak. Gizli oylama sonucu eski bakanların Yüce Divan’a sevk edilebilmesi, en az 276 milletvekilinin bu yönde oy kullanması ile mümkün olacak. Bunun için en az 52 AKP milletvekilinin muhalefet ile birlikte hareket etmesi gerekiyor.