EğitimGiresun

AHISKA’NIN YOL HARİTASI GİRESUN’DA ÇİZİLDİ

Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ve Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM)  tarafından, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)  işbirliğiyle düzenlenen , “Uluslararası Ahıskalı Türklerin Hukuki Ve Sosyal Sorunları Sempozyumu” değerlendirme toplantısıyla sona erdi.

 

DSC_5561

2 gün süren ve 7 ülkeden 50 bilim insanının katılımıyla 12 oturumda gerçekleştirilen sempozyumun değerlendirilmesi, Giresun Üniversitesi  Prof. Dr. Aygün Attar başkanlığındaki toplantıda yapıldı.

DSC_5568

Değerendirme; Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar,  Azerbaycan Cumhuriyeti İdari Akademi Müellifi Prof. Dr. Elman Nesireöv, Ardahan Üniversitesi’nden Doç Dr. Ahmet Ali Aslan, Uludağ Üniversitesi’nden Dr. Seyfettin Buntürk ve İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı tarafından yapıldı. 

 

DSC_5570ATTAR: TÜRK MİLLETİNİN SÜRGÜN VE ACILARINA

AKEDİMİYA DUYARSIZ KALMAMALI 

Attar, burada yaptığı konuşmada, "Bu sempozyumda; çekilen acıları, gözyaşlarını, yaşanan mağduriyetleri, sürgün yollarında çekilen eziyetleri v.s. çok dile getirmeden, doğrudan ve somut olarak nelerin yapılması gerektiği üzerinde durduk" dedi.

Katılımcılara, düzenleyicilere, TİKA ve Ardahan Üniversitesi’ne teşekkür eden Attar,  şunları söyledi: "Bu sempozyum, bir yol haritası çıkarılması ve zorunlu göçe tabi tutulmuş halkların, ülke ve devlet kimliğinin mevcudiyet göstermesinde, akademik sorumluluğun ortaya konulması açısından önemlidir. Türkiye’nin, geniş Türk coğrafyasının merkezinde yer alması da bu sorumluluğu bizlere yüklemektedir.

Tarihi boyunca yerlerinden, yurtlarından sürülen, zorunlu göçe tabi tutulan bir Milletiz. Tarihimiz boyunca maruz kaldığımız bu göçler, akademik bakış açısıyla yüksek lisans ve doktora tezlerinde işlenmeli ve değerlendirilmelidir.

Bu sempozyum başta Ahıska Türkleri olmak üzere, yok edilmeye çalışılan tüm halkların, kayıp ruhların ve şehitlerin yeniden hayat bulması anlamında ilk adım olsun ve devamı gelsin".

Aygün Attar konuşmasını akademisyenleri "sizleri; fındığın başkenti, kirazın anavatanı, Çepni Türklerinin yurdu Giresun’da ağırlamaktan onur duyduğumu belirterek sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye selamlayarak bitirdi. DSC_5583

Sempozyuma katılanlar daha sonra Rektör Prof. Dr. Aygün Attar'ın da katılımıyla hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir