SAHNE ALANIN ÜCRA YERİNE ÇEKİLDİ
Giresun’da sokak şarkıcılarını kızdıracak bir uygulama…CHP’li Kerim Aksu döneminde Giresun Belediyesi tarafından sokak müzisyenleri için oluşturulan Gazi Caddesi girişindeki “Sokak Sahnesi” yerinden kaldırıldı. Sahnenin Atatürk meydanında bir alana taşındığı ifade ediliyor. Taşınan yer ise alanın sahil yoluna bağlandığı alana uzak bir ara nokta. Oraya ne müzisyen, ne de dinlemeye kimse gider.
MÜZİK GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ YARATMIŞ…
Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu’nun konuya ilişkin basın açıklaması yok.
Belediyenin sosyal medya hesabına konulan bir görselde, sokak sahnesinin ‘gürültü kirliliği’ nedeniyle kaldırıldığı ifade edildi. Kamuoyuna duyuru başlığı ile yapılan paylaşımda 16 esnafın şikayetleri olduğu ve konunun çarpıtılmaması gerektiği belirtildi.
Ancak sahnenin olduğu yere yakın olan ve rahatsız olacak 16 esnaf yok. Sadece bir ayakkabı satış dükkanı var. Zaten Sokak Sahnesi,eski yerinde gün içinde bazı müzisyenler tarafından kullanılıyordu. Müzisyenler daha çok sahneyi değil de caddenin diğer alanlarını tercih ediyorlardı. Müzikten rahatsız olacak kim var ki? Şenlikoğlu’nun bu uygulamadan haberi var mı yok mu bilinmez ama sahne makamının tam karşısındaydı. Yoksa o, ya da müdürleri mi rahatsız oldu?
İnternet üzerinden yapılan yorumlarda da bu var. Sahnenin kaldırılmasına tepki gösteriliyor.
Bildiğimiz bir şey var: Müzik gürültü kirliliği yapmaz. Ama müzik yapılan bir alanı kaldırmak, mevcut sosyal yaşamı değiştirmeye dönük hamledir. Görüntüyü bozmadır ve asıl kirlilik o zaman yaratılır.
Bu kentin sosyal, kültürel yaşamına, çağdaş uygar kimliğine dönük bu tür müdahalelere kimsenin hakkı yoktur. AKP zihniyetini dayatmadan da bu kenti yönetilebilir.
Kaldı ki Giresun’un tek derdi sokak sahnesi değil. Sahnenin arkasında çok şey var. Kent yoksulluğu, işsizlik var. Makus talihimiz var. Bekleyen hizmetler, vaatler var. Belediyenin borçları, ödenmeyen işçi hakları, ortaya çıkarılmayı bekleyen atılmış suçlamalar, belden altı iddialar, gezdirilen fatura, çek senetler var. Har vurup harman savrulmuştu ya ne oldu.
Bunların üzerinde oturulmaz….Eskinin sahne gibi simgelerini kaldırmak, yeni geleni yeni ve farklı yapmaz.
Algılarla, olgularla, seçmene selam, kelamla, fotoğrafla, cımbış, cibbanla zaman kaybetmeye gerek yok. İhtiyaç da yok. Sadede gelelim…
Bana sorarsanız oraya konulması da doğru değildi. Sokak müzisyenleri, adı üstünde sahnede çalıp söylemez. Müzisyene önem ve değer onun sanatını icra etmesini sağlamak, önündeki örtüye para atmakla da olur.
Konulurken de yoktu ama kaldırılırken keşke ikna edici bir gerekçe bulunsaydı….Mesela bir sokak şarkıcıları festivali yapsaydık caddede…O zaman kaldırsaydık törenle sahneyi.