GiresunULUSAL

AKSU FESTİVALİ’NDE TÖRELER CANLANDIRILACAK

4 bin yıllık törelerin canlandırıldığı Aksu Festival’i, Aksu deresinin denize döküldüğü alanda  saat 11’de başlıyor. Burada yapılacak olan konuşmaların ardından töreler sembolize edilecek.

Ardından da yerli ve yabancı ekiplerin halk oyunları gösterileri ve yerel sanatçılar konser verecek.

 Festival öğleden sonra Giresun Kalesi’ndeki gösterilerle sürecek.

Festivale bu yıl Azerbaycan, Gürcistan, Kosova, Kıbrıs, Ankara Polatlı, Tekirdağ gibi çeşitli şehirlerden konuklar katılıyor.  Bu arada dün akşam Aleyna Tilki konserinin yer aldığı festivalde bu akşam da Hüseyin Turan sahne alacak.

AKSU TÖRELERİ…

Yörede halk arasında ‘Mayıs 7’si’ diye adlandırılan festivalin etkinlikleri 20 Mayıs tarihinde gerçekleştiriliyor. Bu tarihte Aksu Deresi’nin Karadeniz’e döküldüğü alanda buluşan Giresunlular, festival geleneklerini yerine getiriyor.

Aksu bölgesinde yapılan bu törenler üç bölümden oluşuyor. Sacayaktan geçme geleneği: Soyun sürdürülmesi kültürüne dayanır. Çocuğu olmayanlar dilekte bulunarak üç kez sacayaktan geçerler. Üç kutsal sayılan bir rakamdır. Sacayak ana rahminin simgesidir.

Dere taşlama geleneği: İlkbahar, doğanın hayat bulduğu mevsimdir. Doğanın getirdiği yaşama zevkiyle insanlar da bütün kötülüklerden arınmak gereğini duyarlar, Aksu Deresinin denize döküldüğü yerde toplanan insanlar ‘Derdim Belam Denize’ diyerek yedi çift bir tek taş atarlar, Yedi, kutsallığı olan bir rakamdır. Tek taş, dileğin yerini bulması için atılan sonuncu taştır.

Giresun Adası’nın etrafını dolaşma geleneği: Soyun sürdürülmesi inancıyla yapılan sacayaktan geçme geleneği Giresun Ada’nın etrafının dolaşılmasıyla tamamlanır. Ada turu Hamza Taşı’nın önünde başlar. Yine Hamza Taşı’nın önünde son bulur. Bu geleneğin amacı soyun sürdürülmesi, belaların denize atılması, döllenmenin bu mevsimde başlaması ve toprağın bereketlenmesini taşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir