Belediye Başkanı Kerim Aksu düzenlediği basın toplantısında şehirde devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Doğalgaz şebekesinin Giresun'da büyük bir sorun haline geldiğini ifade eden Aksu; bağlantının müteahhit değişiklikerinden kaynaklandığımı söyledi. Aksu, "2 yılda 14 taşeron değişti. Doğalgazı şehrin bütün bölgelerine taşımak istiyoruz. 14 taşeronun değişmesi AKSA ve Belediye yi sıkıntıya sokuyor. Doğalgaz dışında mobese hattı döşeniyor. Elektrik hatları da yer altına alınıyor. Şimdi internet için bir firmanın başvurusu var. Şehir dört bir koldan kazılıyor, biz kapatmaya çalışıyoruz. Çalışmaların tamamlanması ile hızlı bir üstyapı çalışması başlatacağız” dedi.
Başkan Aksu, dolmuş fiyatlarındaki artışın 2 yıl önceki kararın sonucu olduğunu belirterek, dolmuşculara AB normları gereği kooperatif kurup birleşerek toplu taşımacılığa geçme çağrısında bulundu.
“SİYASET SEÇİM ZAMANI YAPILMALI”
Bakan Nurettin Canikli ile görüşerek taleplerini ileteceklerini söyleyen Başkan Aksu, AKP'ye de hizmet için uzlaşı çağrısı yaparak şunları söyledi:"Giresun'da yanlış bir algı var. Bazıları siyaset yapmış olmak için konuşuyor. Siyaset seçim zamanları yapılır. Biz seçimlerde siyasetimizi yaptık. Seçim biter, siyaset biter. Göreve geldiğimiz günden itibaren, artık siyasetimizin Giresun olduğunu söyledik. Bu güzel şehir için, Giresun da yaşayanların mutluluğu için çalışmalıyız. Giresun'dan bir bakan çıkmış. Görev süresi içersinde kendisinden hizmet istemeliyiz. Ekim ayında kendisini makamında ziyaret edip, projelerimizi ortaya koyacağız. Kısır siyaset kimseye yarar sağlamaz. Giresun halkı iş istiyor, hizmet istiyor, yatırım istiyor. Bu şehir için, Giresun için birlikte çalışmalıyız. Boş laflarla hizmet olmuyor"
Belediye Başkanı Kerim Aksu şu konularda açıklamalarda bulundu;
“DOĞALGAZ”
2011 yılında bugüne kadar toplam 63 km doğalgaz hattı döşenmiştir. 2 yılda 14 taşeron firma değişti. Organize Sanayi Bölgesinden 26 evler arasına ana hat döşendi. Seldeğirmeni Kabacakuz Sokak ve Osmaniye Hasan Vehbi Sokak’ta çalışmalar devam ediyor. Aksu, Tayyaredüzü, Güre, Gaziler Mahallesine henüz ulaşılmış değil. Bilindiği gibi Güre Mahallesi, Tayyaredüzü hastanelerin, resmi kurumların ve üniversitenin olduğu bölge. Bu bölge biran önce doğalgaza kavuşturulması gerekmektedir.
“ELEKTRİK HATLARI”
Şehir Merkezinde Suat Akgün Sokak, Cemal Gürsel Caddesi, Fındık Pazarı ve civar sokaklarda elektrik hatları yeraltına alınıyor. Bu yıl 3 km, toplamda 21 km elektrik hattı yeraltına indirildi. Şehir merkezindeki kötü görüntü ve elektrik tehlikesi ortadan kaldırılıyor.
“FINDIK PAZARI”
Fındık Pazarı bölgesinde doğalgaz, mobese ve elektrik hattı çalışmaları tamamlandı. Bu bölgeyi prestij noktası haline getireceğiz. Asfalt tabakanın sökümüne başlandı. Fındık Pazarı yeniden tanzim edilecek. Buradaki çalışmaları bir ay içersinde tamamlamayı planlıyoruz.
“MOBESE HATTI”
Emniyet Müdürlüğümüzün talebi ile Bulancak Durağı ile Yeniyol'a kadar yaklaşık 14 km mebese hattı döşenecek. Müteahhit firma tarafından döşenen bu hattın üst yapısı belediyemiz tarafından yapılmaktadır.
“DÖRT KOLDAN KAZILIYOR”
Doğalgaz, elektrik hatları, mebese ve internet hattı ile şehir dört koldan kazılıyor. Doğalgazın ana hat firması ile ara şebeke firması farklı. Ana hat inşaatı bitiriliyor bir süre sonra aynı sokağa bu defa ara hat firması giriyor. Vatandaşta tepki gösteriyor. 3 yıldır Yeni Yol Bölgesinde vatandaşlarımız sıkıntı çekti. Bu bölge tamamlanmak üzere. İlk etapta Yeni Yol Bölgemizde çalışmaya başlayacağız. Hizmetin tamamlanması için bu sıkıntılara katlanmak zorundayız.
“TOPLAMA YOL”
Karayolları toplama yol olarak bilinen yan yolları belediye ye devretmedi. Bu yoldan doğalgaz hattı geçirilemedi. Başvuru yaptık, ret cevabı geldi. Karadeniz bölgesinde sadece Giresun'da iç yol var. Diğer iller buna izin vermedi. 4 yıldır süreç devam ediyor. Bizleri yatırımların önünü açmamakla suçlayanlar haksızlık yapıyor. Biz yük almak istiyoruz. Bu yolun belediye ye devredilmesi ile bakımı, onarımı ve masrafları da geçecek. Belediye olarak yan yol için önemli projelerimiz var. Bu yolu bisiklet yolu, yürüyüş yolu, raylı sistemle tramvay yolu yapmayı hedefliyoruz. Hizmetin önünü tıkayanlar çekilse, bu şehir için güzel projeler yapalım.
“GÜNEY ÇEVRE YOLU”
Sahilden geçirilen bu yol için 16 yıl önce eylem yapmış bir Giresunluyum. Bugün geldiğimiz noktada mevcut sahil yolu özellikle Giresun'a büyük zarar verdi. Şehir içinden gelen bütün yollar Bulancak Durağında kilitleniyor. Belediye Meclisinden geçirilen Valilik Önü kavşağı bir türlü ihale edilemedi. Karayolları bu kavşak için de gerekeni yapmıyor. Mimarlar Odası ile 1998 yılından beri mücadele ettiğim sahil yolunun güneyden geçmesi en büyük arzumdu. Ordu bu mücadeleyi kazandı. Uluslararsı yol, tırlar bizim şehrimizin içinden geçiyor. Güney Çevre Yolu için 1.5 yıl önce planlama, arazi tespiti, jeolojik durum tespiti yapıldı. Proje hazırlanıyor. Giresun'un kurtuluşu güneyden geçirilecek yoldur.
“HAVA KİRLİLİĞİ”
Giresun'da en fazla hava kirliliği görülen bölgeler Hacı Hüseyin ve Hacı Siyam Mahalleridir. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza kömür dağıtılıyor. Hava kirliliğinin en önemli nedeni kömürdür. Kömür yerine ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza belli bir metreküpe kadar doğalgaz ücretsiz verilse sorun çözülür. Toplama yoldan doğalgaz hattı geçirilemediği için özellikle Hacı Hüseyin Mahallemiz sıkıntı çekiyor.
“DOLMUŞ ZAMMI VE EKMEK “
Hatırlanacağı üzere 2012 yılı kasım ayında 1.9 tl dolmuş fiyatı verilmişti. Bu zammı uygulamayıp 1.7 tl'ye düşürmüştük. Şuanda uygulanan zamlı fiyat 2 yıl öncesinin fiyatıdır. Şehir merkezinde dolmuş hatları büyük sıkıntı oluşturuyor. Hatları bir havuzda toplamak istedik. Arzu ettiğimiz seviyede gerçekleşmedi. Anlaşma sağlanamadı. Trafik mastır planı hazırlattık. Dolmuşları birleştirmek istedik. Kayadibi- Hastane hattı birleşti. Şimdi onlarda ayrılmak istiyor.2017 yılından sonra toplu taşımada AB normları uygulanacak. Dolmuş hatları şimdiden kooperatif kurup kendileri toplu taşımaya geçmeliler.
Ekmek fiyatları Ticaret Odası ile İlgili meslek odası tarafından tespit ediliyor. Belediye fırınların fiziksel koşullarını denetliyor. Giresun'da ekmek gramajı oldukça düşürülmüş durumda. Bu konuda ilgililerle görüşeceğim.