Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı Bekir Bayram, yürütmekte oldukları ‘Türk Medyasında Haber Takibi’ konulu projenin sağlıklı bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi
Giresun Gazeteciler Derneği’nin yürüttüğü ‘Türk Medyasında Haber Takibi’ konulu proje kapsamında hazırlanacak olan kitap için makale yazım aşamasının başladığı bildirildi.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Giresun Gazeteciler Derneği (GGD) Başkanı ve Proje Yasal Temsilcisi Bekir Bayram, makale yazımı konusunda önceliği Giresun’da görev yapan gazetecilere verdiklerini hatırlattı.
KİTAP İÇİN MAKALE HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR
Bayram, “Bugüne kadar Giresun’dan henüz makale veren olmadı. Ancak bir süre daha beklemek istiyoruz ve makale bekliyoruz. Makale duyurularımızı üniversitelerin iletişim fakültelerine de duyurduk. Şu an itibarı ile makaleler gelmeye başladı. Makale konusunda diğer illerde bulunan gazeteciler cemiyetlerinden yoğun ilgi var. Yani şu anda sorunsuz bir şekilde projemizi yürütüyoruz. Projemize bağlı olarak Türkiye’de 3 İsveç’te 2 toplantı gerçekleştireceğiz. Türkiye’dekinin ilkini gerçekleştirdik. İsveçli gazetecilerin de katılımı ile başarılı bir organizasyon oldu ” dedi.
MEDYA ÖNEMLİ BİR GÜÇ
Projenin genel kapsamı ile ilgili açıklamalarda bulunan Bayram şöyle devam etti: “Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından 2005 yılından bu yana Türkiye ve AB arasındaki sivil toplum diyaloğunun güçlendirmesi amacıyla çeşitli projeler yürütülmektedir. Bu çerçevede, sivil toplumun güçlendirilmesine yönelik olarak "Sivil Toplum Diyaloğu-I" ve "Sivil Toplum Diyaloğu-II" projeleri farklı tematik alanlarda uygulamaya konulmuştur. Bu programların devamı niteliğindeki "Türkiye ve AB arasındaki Sivil Toplum Diyaloğunun Güçlendirilmesi-III Hibe Programları" 20 Mayıs 2013 itibarıyla hayata geçirilmiştir. Medya birçok konuda kamuoyu yaratılması ve şekillendirilmesi bakımından önemli bir güç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çerçevede, Türkiye – Avrupa Birliği ilişkileri ve AB müktesebatı konularında kamuoyunun bilgilendirilmesine katkı sağlanmasında medyaya önemli bir rol düşmektedir. Medya Hibe Programı aracılığıyla, medya sektöründe faaliyet gösteren medya kuruluşları ve medya alanında faaliyet gösteren STK'ların Avrupa Birliği'ne uyum süreci kapsamında mesleki birikimlerinin artırılması ve Türkiye ile AB üye ülkelerindeki medya kuruluşları arasında kalıcı bir diyalog geliştirilmesi hedeflenmektedir.”
KAMUOYUNUN BİLİNÇLENDİRİLMESİ HEDFLENMEKTEDİR
Bayram, “Bu kapsamda Türkiye ve Avrupa’da faaliyet gösteren STK'lar, medya kuruluşları, meslek örgütleri gibi medya alanında etkin role sahip aktörlere, Türkiye-AB ilişkileri konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi ve farkındalığının artırılmasına yönelik projeler için hibe desteği sağlanmaktadır.
Bu hibe programı çerçevesinde fonlanacak projeler, Türkiye’de medya sektöründe faaliyet gösteren aktörlere, AB üye ülkelerindeki meslektaşlarıyla işbirliği yapma olanağı sağlayacak bir platform oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
TOPLAM BÜTÇE 3 MİLYON AVRO
GGD Başkanı açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Avrupa Birliği ve Türkiye arasında Sivil Toplum Diyaloğu – III kapsamında Medya Hibe Programı için ayrılan toplam bütçe 3 milyon Avro’dur.
Bu kapsamda Giresun Gazeteciler Derneği’nin Reportrar Utan Granser ile birlikte yürüttüğü ‘News Coverage on Turkish Media Landscape’ konulu projenin toplam bütçesi eş finansman (Giresun Gazeteciler Derneği) katkısıyla birlikte 105 bin Avrodur. Bir yıl sürecek olan proje sonucunda en az 60 makaleden oluşan, medyada tekelleşme ve AB sürecinde medyanın rolü içerikli bir kitap hazırlanacaktır. İngilizce hazırlanacak olan bu kitap Türkiye AB ülkelerinde ilgili kuruluşlara dağıtılacaktır.”